OuR JoUrNey~~

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 24, 2010

Kusss Semangatt....

Baru balik dr pasar,beli santan dgn terung,terasa nak masak pajeri arini.1st time nak bt pajeri,harap2 jadilah iya.Huk2.Td kelam kabut nak ambik kunci keta,tertolak laptop yg tgh shut down.OMG!gedegang jatuh atas lantai..huahua..terus berbelang2 skrin.Panik2..ada data baru analyze xsempat nak transfer lagi.Huhu.Dalam panik2 tu,bc doa dulu tkt laptop rosak.Hoho.Terus cabut plug,Bertenang seketika.Then try bukak balik,kusssss semangat...seb baik xrosak n seb baik jugak skrin xpecah.Laptop terbaik di abad ini:D..Tp time bc doa td dok nampak netbook toshiba dah yg kaler pink tu..ahaksss.Igt nak merayau shoping complex,tp kuar dr pasar,elok sj keta menuju ke rumah.Mmg dah xpandai merayau sorang la.Tu advantage ke disadvantage hah?Advantage la kot.Bole jumat duit sendiri kan:P..Rabu marin balik cni dr kl.G kl sempat tgk ngankung kat bukit raja.Plan lepas setel urusan kat uitm nak tgk hantu kak limah.Fulhouse plak.Ngankung pon layan la.Tp xsyok sgtla.Sy mencari cita melayu yg bole gelak sungguh2 ikhlas cam papadom tu,so far adnan sempit n ngankung or whatever cite metrowealth xbole calen la.Adala sebabak dua.Huhu.Semalam talib dah stat keja tp susah sguh nak kejut dia pagi2 skang:D..Bercinta nak soh dia bangun mandi..Tp sy xpandai membebel lagi setakat ni.Xtaula ada anak esok2 camana plak kaedahnya kan.Hak2.Xsabar nak tgu weeknd yakni esok.Agak lama xrehat di hujung mgu.Asik penuh dgn aktiviti kekeluargaaan atau pon pekerjaan.So esok ngan lusa bole sambung shoping barang2 si kecik.Baby cot yg cute sudah dijumpai di kl.Kalo jumpa kat penang esok or lusa,kita zasss sjla:) Now tgh pening nak guna set bersalin apa nanti...ty org ni,mcm ni.Kang org lain,mcm lain plak...Dah tu set utk ibu pon 300-400 jugak memakan belanja eh...Xmasok lagi baju2 maternity,byk plak pilihan.Pantang nampak.Beranak pon pakai kos byk rupanya:D..

Sunday, December 19, 2010

2 X Ahad Yg Boring...

(He's learning:)..susah jugak nak kendong
budak celah2 sesak org ramai )


(Aqief tgh belaja main game:) )


Selamat pagi:)..Pagi ahad yg biasa2 sj.Mood x high,x jugak down.Tp agak boring la since talib ke ipoh lagi pagi2 td.Ada lagi xsetel keja dia.Tp okla esok dia dah balik then malam ktrg gerak ke kl.Jalan2 lagi.Si kecik di dalam agak2 suka x si ibu dan bapaknya byk bejalan camni?Dia kalo kat supermarket asyik menendang saja,kadang2 rasa mcm dia nak jatuh.Boleh rasa camtu??Sebb tu ada setengah org tu nampak asik pegang perut sj.Entah2 memberontak nak apa2..haish..jgn2.Jgn suka membazir,amalan syaitan:D..Tp lately ni dah cepat penat.Kalo berdiri lama tu rasa letihnya la hai.Malam2 cepat mengantuk.Kalo ada plan nak kuar malam,i'll make sure siang tido secukupnya.Supaya malam x flat.Xpenah plak imagine diri akan lemah,cepat penat camni.Saya kan seorang yg aktif dan susah nak penat,cuma senang untuk malas sj.Kikiki.Btw semalam pagi balik perlis.Unplan pon.Kakak sy dr kemaman dapat cuti seminggu.Bila laki bini keja berkhidmat untuk masyarakat yg adakalanya siang,adakalanya dipanggil waktu malam menyebabkan susah sgt nak jumpa.So plan mula org dr perlis yg dtg nak melawat penang,tp memandangkan talib nak ke ipoh pagi ni,so no point la kan.Jadinya kami berdua sjla balik hari ke kampung halaman.Disiplin2,pkl 8 dah bgn.830 dah mula sarapan.Selalu mmg drag masa...baru kawen..Ahakks..eh baru?xbaru la.Dah setengah tahun dah,tp tiap2 hari rasa baru:D Kol 9 dah berjaya gerak.Rindu sungguh nak tgk anak2 sedara.Eiman ngan irfan ok lagi sebb dah 4 ngan 5 thn so rupa xla berubah sgt kalo xjumpa tu.Yg si kecik aqief tu baru 9 bulan,so setiap kali jumpa ada sj perubahan dia.This time balik dah kurus cket.Tp 1st time jumpa dia nak ngan sy.Semua org kata dia xnak ngan org yg dia xkenal.Dah ambik semua dok kata si kecik di dalam ni baby girl,tu pasal aqief galak semacam ngan sy.Owh ya ka?Bagus jugak,bole la sy g angkut gown byk2 yg xberani nak ambik aritu:D.Apa2 pon tgu scan next month camana.Sebelom balik sy dok ngadu ngan mak sakit tumit kaki.Solat pon sakit.Mak pon g la beli tungku.Di samping guna untuk tumit skang,karang dah besalin bole guna tungku perut plak.Nak jadi cerita tungku yg kat atas sofa tu sy tertarik n jatuh atas betis sy.Berat!!5 kg tuuuuu....time2 tu jugak sy menangis.Sakit.Talib tepi sy time tu.Panik semua org.Mak2 cepat2 ambik minyak angin.Gerak2 kaki bole,tp rasa lenguh dan sakit.Seb baik xpatah riuk kaki.Huhu.Lama jugak mak dok mengurut.Lama2 mcm ok tp air mata susah plak nak berenti.Dah la semua org ada.Tp xpala semua org yg ada kat situ dah kenal sy,murah air mata:P.Talib pon awal2 dl dia cuakla kalo sy menangis,skang mcm dah bole handle.Hihi.Kaki ada kesan lebam sampai skang.Tp petang sempat lagi g padang besar ramai2.Owh ramai nya manusia.Cuti sekolah agaknya.Dah ramai org jgn harapla tawar menawar berjaya.Mak sj la byk angkut perkakakas2 nak kenduri mcm tambah tray walaupon yg sedia ada kat rumah pon dah byk.Huhu.Untuk kenduri aqiqah anak sy.Kot2 xjd catering kenduri kali ni.Haila,bersemangat sungguh semua org:D..Bgus2,kami berdua mmg suka:) Malam lepas isya sy dah get ready nak balik penang,takut talib mengantuk drive.Nak pg ipoh lagi pagi ni.Dia plak kata nak tgk bola sampai habeh.Semalam kan vietnam vs m'sia.Sudahnya 1030 camtu baru gerak.Cam besa kalo perjalanan malam mmg sy tido.Sedar2 dah sampai tol sg.dua.Baru realize kaki sgt sakit.Selalu camtu kan,kalo kita masok sukan apa2 pon (bagi yg xbiasa bersukan la) esok paginya baru rasa lenguh2 badan.Dan mangsa utk mengurut tidak lain dan tidak bukan adalah suami sendiri.Dan pagi2 hari cuti sebegini bila dia xda,adoyaiii...tolongla cepat esok.Sy dah mula teringat:(((((((.......

Wednesday, December 15, 2010

Rabu..

Yep arini la rabu tu,esok kamis.What a ****** title:D.Very the malas nak pk tajuk sbb tajuk xpenting n contents pon xpenting.Mana ada apa2 yg penting kat cni:P Yeah arini last bersendirian,tomoro teman sy akan pulang:) Dan esok jugak baru dapor kembali berasap sbb sepanjang mgu ni either beli or makan kat umah mertua.Xbaloi masak makan srg,xmeriah 1 hal, then periuk besar,masak nasi jd kerak sjla (alasan???:P).Whateverla,janji perut kenyang walau apa cara sekali pon kita memenuhinya.Heh.Apa nak merepek arini,setelah terlanjur menjenguk blog.Owh pasal FB.Dah lama memendam rasa,xterluah2 lagi.Pasal org yg gigih mengupdate status for every second.Update the status is not the actual point here.Masalah yg nak diutarakan ialah semua benda pon makcik nak cita kat org,apahal??????Anak tido pon nak tulis,buat sarapan pon nak mention,tgu papa (laki kau) balik keja pon kau nak letak,sagala mak nenek perjalanan harian diala sonang cita,semua nak gtau org.Perompak kalo aktif FB,sila tgk status org yg u all berminat nak rompak.Bole tau rutin harian dia.Bukanla sy suka sgt nak membaca tp kat newsfeed tu 24 jam naik status org yg ghairah nak cite hal family dia kat penduduk bumi.FB dah jadi diari u ols.Hello, org lain pon ada laki,ada anak..xobses pon nak habaq kat org segala aktiviti dr lepas subuh sampai lepas isyak drg.Dah tu sekejap2 En.Hubby,sekejap2 papa,sekejap anak dia.Dia srg sj ok ada laki dan anak.Haha.Over??Ni blog sy,so sy punya suka la.Haha.Penah dgr org cakap gini..'nak termuntah ak dgr dia ni cakap'.Owh sy mmg dah penah muntah sekali dulu tgk status FB org camni.Betol2 meluat yg xbole nak tahan2 lagi.Then i realize,oooo patutla ada ungkapan mcm tu.Betol2 jadi.Huhu.Sudah2la kak oi dedahkah privacy pada org ramai,artis pon bertungkus lumus xmo expose..Yg si suami pon punyala singkat akal..dok melayan plak bini dok update hal dalam kelambu..ish2:)

Saturday, December 11, 2010

Hujan Di Pagi Hari

Morning all.Hujan tgh lebat,perut dah kenyang,talib pon dh berangkat ke ipoh hal keja till kamis ni (uhuhuhuhuu...berdua lagi dgn si kecik yg amat aktif di dalam), so bukak laptop.Igt nak sambung analisis result tp end up kat blog plak.Hihi.Hmm..dah seminggu xupdate eh.Bila sorang2 camni bolela update.Kalo laki kat sebelah,nak bukak laptop pon susah.Huhu.Plan minggu ni balik perlis,tp memandangkan si suami ada keja,so selasa ngan rabu lepas dah balik kampung.Time awal muharram aritu.Mengidam nak makan ikan bakar kat kuala perlis.Not ikan bakar really,sotong goreng tepung.Pon x jugak,semua menu yg selalu makan ngan family la.Ikan jenahak bakar,udang sweet sour,kailan ikan masin,sotong goreng tepung serta sate.So selasa malam g la makan kat kuala perlis.1 keta sjala sbb 5 org sj.Saya,talib,mak,ayah n bad.Owh makan xigt dunia.Order sampai dalam pkl 10 camtu.Lepas makan tu terasa mcm angin.Sy mmg xleh makan lambat.Tp nak alas perut sebelom tu mcm kenyang.Otw back diam sjala.Mcm pedih ulu hati gitu.Sampai rumah terus landing.Pandai plak si suami mengurut,ala2 lenggang perut.Haha ambik,dah addict.Skang tiap2 malam dia kena buat camtu,baru rasa mcm perut xtegang sgt.Eyyy perut sgt tegang dan keras skang.Tp alhamdulillah la so far stretch mark tidak kelihatan lagi.Hopefully to end of the journey:)..malas nak sapu2 bio oil bagai.Sapu minyak angin pon malas.Huhu.Then rabu tu round2 cari tilam baby.Mcm dah nakkk beranak sgt kan.Sy agak cerewet bab tilam ni.Kandungan dalam tilam,besar tilam,material kain.Kat supermarket bersepah tp nipis la.Sy nak tilam yg besar n tebal serta empok tp design utk baby la.Bukan tilam yg bole beli kt kedai perabot tu.Penang dah pusing tp tiada yg menyentuh hati kami:) At last dapat jugak kat perlis.Mmg puas hati.Dapat yg mcm dibayangkan dalam otak.Dah tinggal kaler biru ngan pink plak.Si kecik ni kan xtau lagi boy or girl.Tp bila talib pegang dia akan kata laki.Nak2 sepanjang masa asik menendang:) Iyala tu,instinct sy pompuan.Tp xkesahla.Dia cakap laki,tp soh ambik tilam yg kaler pink tu.Apa daaa.Hehe.So ambik kaler pink n tempah lagi sarung bantal n cadar lain utk tilam tu.Mybe next week dah bole beli kain.Light purple pon ok kan:D Rabu malam dah balik penang sbb kamis talib dah keja.Sampai umah tukar keta terus ke usm plak.Nak guna peugeot ke usm xdak sticker,si oren jugak diperlukan.Nak ambik duit n apa ntah kat ofice nak bawak ke ipoh esoknya.Sy tukang teman sj,tido sepanjang jalan:)..Sepatutnya arini esok byk kenduri.Mak ngan ayah pon nak dtg ambik kalo nak balik perlis sepanjang talib ke ipoh ni.Tp rasa nak buat keja kat cni sjla,malam2 tumpang tido umah parents mertua.Sumpah xtido sorang lagi kat umah.Nanti terbayang2 hantu kak limah pulang ke rumah plak.Hik3.Pagi td grg nuget ngan milo sj sarapan,xsempat nak buat heavy breakfast.Tgh2 santap si suami tercinta cakap,abeh bulan ni kita jalan2 ok.Cuti2 malaysia.xkesahla mana2..refresh diri.Yeayyy..suka2.Hehe.Ayat manis nak tgl 5 hari la tu..kekeke.N now sy dah stat survey hotel:)..Nuget nampaknya tidak mencukupi utk perutku ini.Kena makan something lagi ni.Aduhai.Sebelom lupa,arini wedding best fren sjak di smap labu dulu,mardhiah kat melaka.Frust xdpt attend.Nway semoga bahagia dunia akhirat mar & azhar:)..Nanti kita jumpa di kl sj k.

Friday, December 3, 2010

PRA-persediaan

Rabu last week kan last catatan d cni.Khamis family dr perlis dtg berkampung kat umah.Celah mana nak menconteng blog kan:).Xla sunyi sgt bila mak ayah dtg teman masa talib kat site.Kalo x meraban jugakla sorang2.Seronoknya bila mak tolong masak apa sj yg sy teringat nak makan.Dah masak jugak sendiri apa yg teringin sebelom tu tp of kosla xsama mcm mak masak kan.Lgi 1 org masakkan lagila best.Hehe.Sabtu mak ngan ayah dah kena balik perlis.Wedding dah bersepah2 so terpaksalah di tinggalkan keseorangan lagi.Tp ahad talib dah balik so xdak hal sgtla.Sebelom ni malam2 tumpang tido umah mertua tp malam ni rasa malas sgt,hujan plak lebat lepas maghrib so nak stat keta tu mcm malaasss sgt.At last call mak mertua gtau pelbagai alasan munasabah xtido umah dia malam ni.Mula2 cam ok srg tp lama2 dia punya sunyi tu lain mcm cket.Silapnya siang tu tertengok drama apa ntah kat tv catriona jadi hantu pakai jubah ngan selendang putih penuh darah.Sy xpenah ambik pot cita2 picisan camni tp malam ni terkesan plak,sbb dok sorang agaknya.Bila talib call gayut sejam lupa sekejap.Tp xgtau dia arr,karang dia gelak.Xsuka!!:D Lepas letak phone teringat balik.Sengal la.Terbayang2 catriona dok kat tangga tgk sy.Cam siot sj.Haha.Nak gerak ke dapor,toilet semua terbantut.Last2 tido sjla.Dah dekat2 nak terlelap tu sms plak bunyi.Ayah soh sms dia pgi2 esok lepas subuh nak make sure sy selamat sbb tido srg2 kat umah.Huhu.Nak tido balik tu punyala seksa.Pkl bp ntah tertido..sdar2 dah subuh.Huray berjaya mengharungi malam yg memberi tekanan.Xmau dah dok umah srg2 malam2..:D tgh hari talib dah sampai umah.Hoho rindu2:P..Lepas asar dah janji ngan parents mertua gerak ke kl.Mak ayah mertua ada hal cket,kami berdua plak bole shopping barang2 baby.Yeayy ni part paling best n excited.Sampai umah kakak ipar kat shah alam malam tu dekat pkl 12 dah.Esoknya lpas lunch gerak g sogo.ALahhh barang2 baby xsale la this time.Tp xpala,beli jugak sebagai persediaan pertama.Eee comel nya baju2,topi sarung tangan semua.Tp tgn sy asikla dok pgg kaler pink.Dhla baby 4kali scan pon malu2 lagi nak tunjuk.Huhu.Last2 talib letak semua ganti ngan kaler yg xmenjurus pada mana2 jantina.Light purple,light yellow,putih..semua kaler yg bole dipakai oleh apa jua jantina:D.Xla ambik banyak sgt,sbb lepas2 ni kao kuar mesti asik nak membeli barang2 baby kan:)..Tp on top of that,sy dapat handbag sacha baru..hihihihi.Suka2.Dah lama dok aim.Akhirnya..huarghh..dapat:P Otw balik senyum lebar sepanjang jalan.Hiks.Selasa xjalan mana2 sebab tolak g sepang umah kakak ipar second.Rabu pagi dah kena balik penang sbb kamis talib dah stat keja.This time balik berdua sj sebb parents mertua balik ngan flight ahad pagi since alang2 dah ke kl mesti anak2 tahan xbg balik.Otw balik asik nyinggah R&R sj.Time dekat r&r sungai perak tu lepas makan nasi beli buah.Lepak sekejap.Ntah sapa letak majalah urtv byk2 atas meja tu.Mentelaah la kami.Lama dah xbc urtv.Haha.Sudahnya dah pkl 3 lbih.Xsdar dah berenti 2 jam lebih.Hoho.Ngalahkan bwk anak kecik.Now dah kembali ke rutin harian.Masak,writing,tunggu laki balik.Hehe.Esok nak jenguk PC fair kat PISA n tgkla mana2 tempat yg leh dating.Oww nak lunch pizza la esok..weee:D

Tuesday, November 23, 2010

Misi

Bukan misi kat klinik..hehe.Misi menyiapkan apa2 yg perlu disiapkan serta misi menyediakan keperluan baby..keghairahan baru bermula:D.Misi pertama analisa result sequence dna.Baru terasa ohhh byknya result nak kena analyze.Tp okla xpyh bergerak byk.Juz dok tercongok dpan laptop dan jari2 tidak gatal utk buat kerja lain seperti bukak FB or youtube,pasti kerja siap lambat laun.Ngeh2.Tp dok lama2 pon sakit pinggang la.Puas nak ubah posisi setiap masa since perut dah semakin ke depan.About baby...semalam check up.Wawawawa berat naik mendadak 4.5 kg dalam masa sebulan.Nurse2 serta doktor terpaksa bt 3 kali timbang and hasilnya result masih sama.uhhhh tp semua org kata ibunya xnampak gemuk pon.Nampak besa2 sj (adakah ayat penyedap hati??)Tp betol dr pon komen camtu.So sesi trace balik corak pemakanan bermula.Memandangkan talib dkt site this week,terpaksala berseorangan check up semalam.Suppose every month kena naik 1 kg sj.Ni sesuka hati sj naik sampai 4.5kg,bykkk tuu.So baby di scan to make sure everything normal n mengikut due date.Yeay bby bulat..hehe.Sgt cute dgn aktiviti menendangnya.Doktor sempoi sj.'Everything is normal,ur diabetes result is also negative so nothing to worry.Dah nak besar biar sjla.Mana leh tahan nafsu makan time pregnant ni kan.Just make sure u eat healthy food,bukan kek,coklat or ice cream setiap masa mcm u mention juz now k'..wahaha,mmg feveret makanan sy ialah kek ngan ice cream.Xmasok lagi tiap2 pagi roti canai ataupon nasi lemak.Semua nya super berat.Adus kena cut down semua tu.Boringnya..huhu.Xpala try jugak,karang kuar anak 5 kilo sapa nak jawab.Dah la anak sulung,laluan pon xdak lagi.Ngeri:P..Insya Allah semua akan kembali normal,amin:)..Ahad lepas talib ke site,agak sunyi jugak.Siang dok umah buat apa2 yg ptut dl.Nanti lepas maghrib baru g umah mak mertua.Tido sana.Smua org tidak membenarkan tido sendirian.Aktiviti ini akan berlanjutan sampai kamis ni.Kamis ni mak ngan ayah dtg teman,yeeeeeaaay.Ahad talib balik,ptg lepas asar terus g kl.Sambil melawat ipar duai,bole shoping barang baby sekali.Hurayyy:)

Friday, November 19, 2010

Semua dah selamat..

Lama xmenulis,teramat bz membawa diri ke sini dan ke sana...huhu.Hehe,dah selamat pindah ke penang walaupon hy sementara.Xkesahla,janji merasa jugak dok sekali sampai tgh thn next year.Okla tu drp xberpeluang langsung kan:) Betol2 fultime housewife skang,masak pon macam dah terrer cket.Hello,cik abang xpenah xtambah lagi tau:D.Kari,kurma walaupon 1st time buat jadi sj.Xla susah sgt.Kekeke.Sambal belacan pon hari2 kena tumbuk atas permintaan.Kira dah lulus la kan:P.Dahla,xla secekap mana pon.Tp dah pandai g beli ikan,ayam bagai kat pasar.Tp tu la,suka nak melawa skang.Nak pg pasar pon ambik masa.Pilih baju ngan seluar.Tudung mesti tukar ari2.Mesti xbole berkedut.Hy utk ke pasar yg xsampai 1 km tu.Hihi.Bazir karan betol.Padahal ada sj tdg indon 2-3 helai yg bole pakai sj tanpa iron sgkut kat tingkat bwh tu.Tudung tu tgk org pakai cam ok.Tp ngan muka sy mcm xbp ok.Tp beli jugak.Masa nak beli tu pk camni,kalo pakai npk xcantik,buat tudung untuk buang sampah sjla:P.Macam mana leh masok topik tudung ni.Hoho.Nak cita pasal benda lain.Nak cita pasal banjir.Kampung sy di arau perlis yg dalam berita ari2 gtau banjir teruk.Mmg teruk pon.Cuma alhamdulillah rumah sy xpenah kena banjir.Tp rumah seberang jalan dan seterusnya paras pinggang.Bersyukur xbanjir.Penat walla nak ngemas.Barang2 lagi rosak.Org kampung suma pindah g balai raya.Umah tokwan sy pon xmasok air sbb umah atas,so jd tempat menumpang jugakla.Mak sy ada jugak plan nak pelawa kot2 ada org nak tumpang umah.Tp adik sy plak awal2 dah nak letak 'NO ENTRY' depan rumah:D..dasar tidak berperikemanusiaan..huhu.Sbb banjir jugak,sy ngan talib cancel nak g kelantan weeknd tuh.Igtkan banjir KB or otw jalan nak ke sana.Terbantut keja.Sekali weeknd lepas gigih jugak pg sana,xbanjir pon.Siap panas lagi xujan langsung.Tau camtu awal2 lagi dah redah g kelantan.Jimat masa.Eh xbole,laptop sy sepanjang 2 mgu lepas xbole guna.Rosak.Huhuk.Sedey.Igtkan software yg rosak.Sekali hard disk.Nasib baik semua data serta gamba bole diselamatkan lagi.Kalo x..mmg sakit kepala la.So dptla bwk data2 g usm kelantan 2 hari sebelom raya haji.Heheh ry haji thn ni kat perlis sbb mak sy buat kenduri raya ke-2.So balik malam raya.Dekat pkl 1130 dah sampai.Byk keta kat hgway.Igtkan org xramai balik kpg.Terkedek2 keta sementara nak lepas exit alor star utara.Huhu.Ramai yg balik kpg rupanya.Dan byk jugak keta tersadai tepi jalan.Rosakla,excidentla.Kesian nauzubillah.Sebabkan arini mcm2 hal nak kena setelkan kat penang,semalam pkl 1115 tolak balik penang.Lebat ujan sepanjang jalan.Sy mmg tido sj sepanjang jalan.Cepat letih skang.Dahla nak balik cni nanges.Buat malu sj.Huhu.Xtau sebab musabab.Mungkin sy rasa rush balik cni n xsempat tolong mak mengemas kot pinggan2 lepas kenduri tu.Tu yg sedeh sgt.Tp nak biar laki balik srg xmungkin la.Huhu.Lepas kuar pagar umah,talib mcm main2 cakap dia nanges,tp tgk sy xbg respon n terus teresak2 lagi..terus terdiam dia.Pegang sj bini dia sampai penang.Super sensitif sungguh.Huhu.Pagi ni mata mcm bengkak cket g makan roti canai ngan teh tarik.Hehe.Tambah lagi 2 bji apam balik.Terus ok.Hihi.Okeh nak grg keropok leko beli kelantan ahad lepas.Sapa nak?Angkat tgn!:D
(footnotes:Byk gamba2 tp malas nak upload..xpyhla kan..huhu)

Tuesday, October 26, 2010

kalau saya senyum,awak mesti senyum sekali..:)

Bukanla suka senyum sgt,cuma tgh suka lagu senyum malique feat najwa tu.Sweetnya:)..xpenah ambik pot pon lagu tu,sekali talib dok nyanyi2 dalam keta,part rap pon dia hafal..waaaaaa....husband sy dah pandai rap.Haha.Tgk sj dia nyanyi sampai dia cakap..'apa tgk2?kagum?'..cet.Buang karan:p..suka part korus n part lirik 'cantik luar cantik dalam cantik macam mama'..husband saya penah cakap ada sekali tu kat meja makan kalo anak pompuan biar cantik mcm mak dia,terus xabeh makan berbunga2..wawawawa.hihi.Dah2,sesi angkat bakul dah habeh:D.Finally!labwork dah habes.Hurayyyy.Xsabar sungguh nak jumaat ni.Now dah stat packing barang2 cket.Tp nak packing brg xsemudah nak keluarkan barang sy rasa saat ni.setahun lebih dok shah alam,byk la pembelian baru.Kalo masok 4 kotak,keluar harusla 8 kotak.Nampaknya terpaksa tgl half barang kat umah kakak ipar dulu.Next time dtg jalan2 cni hangkut lagi.My baby tu bukan lori,so xbole nak sumbat brg byk2.Nak singgah IKEA lagi,ikan bakar kat lenggong lagi,kenala perjalanan yg selesa kan.Owh cptla jumaat ini.Tiap2 ari msg2 akan ngadu lambat la jumaat..heavennya jumaat ni:)..'cik abang syg,life if we know it dl k.Seperti yg dijanjikan'.Dah sebulan sy xtgk movie.Huhu.Harini jugak terasa bahagianya dunia sebb bole tido balik lepas subuh,dah xpyh pg lab.Juz tgh hari sj g ambik ana lab asistant g sacc mall.Sy janji belanja dia pizza.Dah byk dia tlg sy sepanjang research ni.Walaupon muda byk thn dr sy,sometimes sy rs dia lagi matang dr sy.Sy suka attitude dia.Kalo dia xtau dia akan ty n belaja cam cari kat intenet ker,xla rasa nak lepuk sj mcm ada srg staf tut kat opis dl..kalo sy or mana2 lecturer mintak prepare chemical sblm bt practical student,ada sj alasan dia.Xtau la,chemical xjumpa la bla bla bla.Kalo YM rancakla plak.Hisssssh..Ana kawen bulan 3 aritu.Skang sama2 pregnant.Td jalan dah xdak org usha.Haha.Mcm mana saham xjatuh,2-2 perut jalan dl:P..Dr parking SACC mall nampak Tn.Amidon Anan (lepas retired PDRM,forensik UKM tarik dia join so oficemate la makdusnya skang) tgh tgu wife dia kot.Berenti sembang ngan dia dl.Lama jugakla dok bersembang sampai nampak org mkin ramai masok pizza.Ooowh dah nak lunch hour break.Ajak2 ayam Uncle midon join skali,seb baik dia kata ada hal:p Sudah makan kat foyer SACC tu ada sale kemeja,seluar laki n aksesori pompuan.Terus bersifat mulia nak belikan seluar talib.Xigt saiz la plak.Call 2 kali dia xangkat.I thought dia tgh solat zohor,rupanya tgh drive kuar lunch.By the time dia call balik tu,sy dah bejalan ke parking.So 1 kerugian bang!haha.Tp sy sempat rembat cardigan.Balik rumah bukak almari tgk cardigan bersusun,cuba tenangkan diri.Xpa2,this time kaler grey.Kelabu kan xdak lagi:D.Hanta ana then balik rumah lepak2 tgu asar.Ptg kuar g CDM masukkan duit kat mak (semalam kan gaji..jgn lupa!:D ) pastu terus g pasar malam.Beli bihun sup.Kat makcik tu ramai org beli.Sy dah lama gak x beli bihun sup kat dia.So td cam terkejut dia tegur dah lama xnampak.Dahtu ty dah bp bulan?ohooooo,tgh ramai org tu.Segan plak.Hehe.Seems to be last visit ke pasar malam tu,okla:D..Now?tgh tulis blog la..ok dah abeh..tata --<<@ (ni masa betunang sll selit dalam sms bunga bentuk camni,then talib reply mcm ni ----@) dia kata x ada duri nanti luka tgn xelok nak srg cincin..senget:P..mode rindu sgt:(

Wednesday, October 20, 2010

20102010

Cantik tarikh ni,tapi malangnya jatuh hari rabu,if not keja makan kenduri sjla arini kalo weekend.Tp mesti ada jugak yg akad nikah arini,sempena tarikh cun.Tarikh xpenting,yg penting how u manage ur marriage,bukan senang.Bukan sesenang yg difikirkan sebelom kawen ok.Byk benda,hati kena consider.Byk liku dalam bahagia la kiranya..Hihi.Tp xkawen ngan kawen,kawen adalah best xkesahla bp byk halangan pon:)..ok,baru mukadimah..kuheh!Sampai penang semalam pkl 6,flight delayed cket.Pagi ni baru balik check up.Everything normal,so sekejap sjla check up tu.Xla lambat sangat talib masok opis:)..Nak cerita kisah ari isnin dan semalam.Owh all out dgn sahabatku ku saimah ku ibrahim merentas lembah klang menghabiskan wang:D Si saimah ni dtg shah alam pick up me at 12.Agak kelam kabut la,baru blk dr labnya,sakit perut lagi.Ok its the time to tune to single..haha.Lunch dl kat sek 10,pastu terus g midvalley.Agak berbulan2 jugak xmenjadikan mdvaley tu rumah ke-2 so mcm..'eh metrojaya sebelah sana kan',..'igt td kita park kat south zone,cr fotokem balik',..'imah,ak salah lagi,jusco sebelah sanala..huhu'..bp kilometer agaknya proses ke hulu ke hilir tu sampai timbang td nurse cakap berat xnaik ni,kena makan byk cket.Haish kalo nurse tu makan ngan sy,nurse tu pon akan pelik y berat sy xnaik.Selera skang nun jauh di puncak kejayaan.Tp kn sebesar2 mdvaley tu,1 pon brg xmenarik minat.Masok modernmum pon,bj2 xbestnya.Nanti sy jd old school mum,xmo2:D.Sudahnya makan asam laksa dlm jusco,xbole lari dh.Bau mencucuk2..Makan hingga ke titisan akhir:D..Tension ni sheikh shopping hampir menurun sbb barang2 yg xmenarik.So sebelom balik sempat singgah kedai combi,bukan sy.Saimah yg xpregnant semangat nak tgk stroller.Ada 1 tu cute sgt tp dkt rm3k..peti ais+tv rumah pon xsampai harga tu lagi.Dah 2 kecik2 budak2 nakla dok dalam tu,agak besar cket mau menanges.Yg tu dulu gtau talib dgn semangatnya sampai aiport semalam.Dia ty apa function lagi.Mana ada function apa lagi stroller,tolak baby sjla.Dia cakap igt bapak bole naik sekali,mak tolak,barula berbaloi.Ceh..haha.Tu last kedai masok,then terus balik umah saimah kat bangi.Seb baik kaki xbengkak,mntain sj.Anak mesti kuat bejalan jugak nanti:)..lepas asar kuar lagi g jusco balakong.Pon xmenarik,tp dapat jugak 2 baju.Balik singgah makan sup kat area2 bangi tu jugak.Sedap tp sup meletup kat bandar tasik permaisuri lagi meletup:P..Tgh bersuka ria,laki sms ty dah kat mana,dia tgh dgr kuliah kat masjid dkt rumah.Balik imah balik!ak dah kembali pijak di bumi yg nyata:D Balik umah mmg flat.Sakit kepala lagi.Jalan byk sgt dr lepas subuh.Hoho.Bgn pagi pkl 7 dah lapar.Takut ibu mengandung frust,imah bwk g makan roti canai yg atas bukit tu.Sedap.Mula nak mintak 2 biji,tp sedaya upaya menyabarkan diri.Hoho.Balik umah mandi dok terpk2..nak g sogo or ikea.Tgk katalog ikea mcm best.Sekali lagi sedar,ptg karang naik flight,sapa nak tolong angkat barang.Jadi mari kita ke sogo.Hasil di sogo amat memberansangkan.Yeay..bole balik dgn tenang.Sharp 230 gerak ke aiport.Hujan lebat plak otw kat highway MEX tu.Nak laju pon xbole.Sampai terus check in dah kena masok.Ngam2.Tp dan lagi belanja coklat beryl's utk saimahku syg.Kesian dia myk tol semua kan.Esok2 ak xjumpa babysitter anak ak kat kl,hg mai jaga anak ak ok:P...Rindunya sama laki sy,lepas hanta sy balik umah then dia g opis pon sy teringat lagi..cpt2 cket habeh oficehour..gedik kewrr?Dengan laki sendiri diwajibkan..haha:D..

Saturday, October 16, 2010

Imam & Ketua Kampung

Memandangkan semalam baru pembentangan bajet 2011,gigih jugakla tercongok depan tv,mengharapkan bonus yg bukan lagi rm500 seperti kelaziman tiap2 thun.Huh,apa la yg menarik pasal bajet semalam.Serasanya x ada berita gembira langsung kecuali tok imam ngan ketua kampung.Eh lupa cikgu kafa.Byk juga gaji depa2 ni naik.Yg labur bilion2 utk 1 malaysia tu apa benda???Sgt xpaham..huhu.Tp apakan daya.RM500 pon bersyukurla ke hadrat ilahi..bak kata srg kawan sy,penat bekerja mesti dapat bonus.X dpt bonus dalam bentuk duit,dpt bonus pahala..Owww sungguh naif serta ikhlas:D..Lepas buletin utama sy sms mak cakap,nanti duit bonus tu sy nak belanja mak sy pizza sebulan..Mak reply.'Kecewanya bunyi'..Ok dah2 pasal bajet.Malas nak layan...
Ketahuilah bahawa bulan ni semua weekend sy diperuntukkan di lab sbb bulan ni last sy dok shah alam.Terpaksa bekorban sebulan demi kebahagiaan bulan2 seterusnya.Weeee...xsabarnya nak pindah sepenuhnya penang,xkesahla tgh thn depan dah kembali bekerja.Janji pregnant,confinement semua ada laki kat sebelah:D..Bole sj survive tp time nak mengada2 tu sapa plak la kan nak mendengar..hihi.Xsabar jugak nak shoping peti ais,mesin basuh,tv,katil tilam bagai,dapor,bantal besar nak golek2 depan tv,perabot utk umah baru..yeeha seminggu lebeh sj lagi,sabar la wahai hati:)..Rabu ni appointment check up lagi..so balik dulu utk 2 hari.Apa khabar si kecik di dalam?Sehat insya Allah..amin:)..
(Footnotes:Lambat betol nak selasa ni,dahla flight pkl 450 ptg..huhu.Nway thanks to saimah,sanggup jemput sy dr bangi hanta ke airport.Best jugak mengandung rupanya.Ramai yg nak berkat tolong ibu mengandung:P)

Tuesday, October 12, 2010

Setelah 5 hari..

Maksudnya setelah 5 hari xupdate:p..Sgt bz di siang hari,malam teramatla letih serta mengantuk.Tiada masa nak jenguk FB apatah blog,lawat FB tru tepon sj..xpyh bukak laptop bagai.Malam ni mcm malar segar cket,alang2 bukak laptop nak booking tiket flight,bole la mengupdate sekali.Malam ni malam on the phone i think..gayut dr pkl 8,pkl 11 baru selesai..panas dah tepon.Pkl 8 tepon mak dulu utk mengetahui gosip2 terkini.Baru 20 min bersembang hangat,tepon subline lakiku tersayang plak bunyi.Stop dulu la kan ngan mak,bagi laluan kat laki plak:D..Dekat sejam sembang ngan laki,sambung gosip2 yg tertangguh td ngan mak.Haha.Tu sj dah dkt 1030 selesai.Baru sudah bancuh milo,tepon bunyi lagi.My dear fren Dr.Faizah.Dok tersipu2 kat tepon apahal plak ni.Waaaaaaaahhhhh ada surprise rupanya.Celah mana hg bercinta ni aiz tiba2 nak kawen dah.Huhu.Bulan 2 ni..cepatnya.So terkejut but i'm so happy for u.Dia kata dpt aura kenduri sy aritu.Ya la dia dtg teman sy dr sebelom akad nikah till habeh outdoor semua.Harus dapat aura.Neway tahniah2.4th n 5th Feb.InsyaAllah ak cuba sedaya upaya to attend ur wed ya.Sgt xsabar nak gtau mak.Mak sy mesti suka sebab dia sll soh aiz ngorat doktor2 kat hosp kangar tu tp dia jawab..'tension aiz makcik,smua org punya.Kalo xlaki org,tunang org'..Hihi..Akhirnya sampai jugak hajat dia nak kawen,sementelah dia mmg nak kawen.Dia jugak bersemangat nak sambut baby sy nanti.Malu la kawan sendiri sambut.Haha.Apahal la u dok wad bersalin aiz oii..huhu.Seb baik u pompuan.Sungguh2 sj nak bersalin kat kangar.Sekali baby nak jadi anak penang,sukala en abdul mutalib yg pastinya:D..Xapala,sehat selamat semua dah alhamdulillah.Tp tu la si aiz ni suka nak cucuk2.Td dalam phone bersemangat betol ayat dia..'yanti (dia xpenah panggil seri,sbb seri kakak sy:D),deliver is a wonderful journey,u must enjoy.If u scared,mesti susah nak terbukak.U should start attenf breathing class or whatever class'..hadoi sy tgh bz skang,ruang mana nak p kelas2 tu semua then still early stage sy rasa.Nanti sy attend ok.Early stage?Tp si bapak dah beli buku nama2 baby:D..I need to sleep,really need a rest.Esok kena bangun awal..nanti sambung lagi k.Nite all:)

Thursday, October 7, 2010

7hb10..

Yup..mmg tarikh arini pon.Malas pk tajuk..kekeke.Td masa kat sek 17,gila cepat nak balik umah.Ngantok yg tgk org pon nampak kecik sj.Sekali ni dah atas katil,xmau pejam mata plak..mmg ngada2 la.Huhu.Dah asik makan,asik kenyang dan asik ngantuk jugakla kan.Nak masok 4 months old pregnancy neh,benda yg xbole bertolak ansur langsung adalah lapar n frequent urinating esp kalo sejuk walaupon sejuk2 bahasa.Flight kl-penang xsampai pon sejam,2 kali jugak sy p toilet.Dahla dok depan,nak bejalan ke belakang 2 kali tu cam alahai segan jugakla.Tp rasa nak membuang tu mmg xbole tahan.Tu kesah sejuk,kalo panas plak sy gatal badan.Mcm2 la.Tp xselesa camana pon sy happy..weee...kelmarin appointment ngan baby sy (scan)..eee keciknya tapak kaki dia.Dahtu kalo besar mcm mana nak dok dalam perut sy kan:D..suppose dah bole tgk boy/girl..tp terlindung plak ngan kaki dia..so dr kata nanti time by time kita tgk lagi.Suka bila dr ty..'ok seri,nak tgk lagi?cukup dulu k,nt kita jumpa lagi.Ok baby,c u again later..:)'..Dr sgt ceria,parents baby lagila ceria:)..Hati berbunga2 sampai sekarang..oohh macam ni feelingnya..hehe.Okeh rasa mengantuk yg td tu dah sampai..sy kena tido dulu..kalo x nanti rasa tido hilang,rugi2:D

Tuesday, October 5, 2010

Selasa..

Ya arini ari selasa.So?Nothing special..oppss mestila special,am in penang rite now.Sebenanya talib kena dtg kl mgu ni,kan plan nak nak ketuk cat keta yg terguris cket di hari raya aritu.But baru igt,arini appointment ngan doktor plak pkl 2 ptg nanti.Alahh...cancel semua.N now sudah berada di penang.Xkisahla penang or kl,janji berjumpa:) Dan arini berjaya tidak tidur kembali setelah tgu laki p keja.Skang dah stabil.Xmcm awal2 pregnancy stage dulu.Asik nak tido sj.Malas jgn cakapla.Tidak bermaksud jugak sekarang rajin,rajin cket la compare ngan aritu..Hiks..Sampai rumah semalam,the first thing yg sy buat adalah tukar cadar.Xsempat duduk pon tau.Saya mmg suka tukar cadar baru.Xsuka tgk corak yg sama pakai lama2..Nak skang dalam keadaan kulit yg super sensitip..seminggu cadar yg sama dah dikira amat lama la tu.Owhh..xcita lagi kan pasal kulit sy.Disebabkan sy tidak mengalami alahan morning sickness cam kebiasaan org lain,alah part kulit la plak.Gatal2 satu badan.Uishh seksanya.Jumpa xsilap dah 3 doktor.Ubat krim sj la yg doktor bagi.Ubat makan takut efect la apala.Balik2 doktor cakap its ok,pembawakan sj ni.Nanti time by time akan hilang,dun worry.Oooooohhh i'm so worry,kulit dah buruk.Hanya muka sj ithcy2 condition ni xkacau.Seb baik jugakla..hehe.Nanti dah hilang gatal2 ni (tolongla cepat2 hilang),kena beli stock bio oil.Parut2 ada jugak kelihatan kesan garu la kot.Huhu.Xbole panas cket,kalo panas mmg gatal.Seb baik jugak shah alam skang musim hujan.Tp semalam balik cni cuaca agak panas,xhujan plak tu.Bila stat gatal tu,mood nak marah tu cepat sj dtg..cool gurl..cool..:D..Yup..berjaya untuk coolkan diri:)..Mood bulan ni adalah travel serta shoping..Memandangkan malaysia mcm semua tempat shoping dah dikunjungi,kita gerak jauh cketla hujung bulan ni..bole bang??Keinginan ibu mengandung harus ditunaikan..hak3..
(Footnote: Tiap2 pagi kena makan nasi lemak yg dah siap bungkus ngan daun pisang/kertas pon ok..xmau dalam polisterin..sedapnya..esok pagi mesti pekena roti canai ya encik abdul mutalib,dah masok diari..jiwa kebangsaan sungguh:P)

Wednesday, September 29, 2010

Today Is Thinking Day...

Isi kandungan adalah kompilasi kali ini.Bermula dgn agenda di lab.Dr.Zaf call td gtau total kos seq DNA sy cecah rm50k if sy mntnkan 1000 sample.1000 sample means 2000 reactions la kan.Sila abaikan jika tidak memahami.Erk,i'm so sure geran xcukup.Belom masok kos purification yg mencecah rm9k.Huk2.Batok lagi.So decisionnya,buat population malay sj,xpyh proceed chinese n indian.Means dah tinggal 200 samples x 3 locus=600 sample.600 sample=1200 reaction..total cost rm22k comci comca (comci comca=lebih kurang en francais,tiba2 teringat bahasa perancis yg dah lama ditinggalkan,gedik!)Kalo harga ni geran can afford rasanya.So keja sy dh jadi kurang,tp sampai skang dok pk ni gud news ka bad news??Good news kot...amin2..huhu.Whatever,cukup bulan ni sy nak angkut barang balik penang.Mesti writing di rumah baru,suasana baru.Mesti2.Pkl 3 lbeh sy lapar thp gaban dah w'pon pagi dah nasi lemak serta roti berintikan hotdog..xcampo lagi kueh2 raya yg sentiasa di depan mata.Lapar nasi kerabu.Puas pusing cari.Kat pasar malam pon xjupa walaupun hari ni hari rabu,nasi kerabu tetap tidak kelihatan.Xsuka tau!Last sekali beli nasi goreng ayam berempah,oren,jambu..kalo bole semua buah nak beli.Hoho.Pastu pusing sek 7 nak beli dvd.Hello 2-2 kedai tutup,takkan sbb syawal xberakhir lagi kot.Terbantut niat nak tgk movie malam ni.Sekali lagi xsuka!Balik umah bukak tenet.Hmm gatal tgn dok tgk gosip2 plak.Hik2.Eee apa pasal la ada cita memey ngan norman tuh.Dr ari tu nak mengutuk sebenanya,tp xtertulis plak.Haish nyampah betol tgk 2 makhluk ni.Geli geleman.Eeee..Xbaik tau,kacau tunang org pon dah haram,apatah lagi laki/bini org.Ntahla sy bab2 ni mmg cepat meluat cket.Even kalo nampak pompuan gedik pon sy rasa mcm nak luku2 sj kepala dia.Gedik ni ada kepelbagaian jenis.Ada yg buat2 manja dr segi percakapan,ada dr segi perlakuan.Owh ngan pompuan ko cakap normal2 sj,sampai part ngan laki lentok tu lebeh cket.Eeee yak...Pastu ada jugak yg bajet comel.Contoh nama dia siti (nama ni common k..so jgn over thinking)..pastu mula la nak bahasakan diri dia siti comey la.siti cute la whatever la..kalo ada student sy camni,mmg kena ulang buat assigment..haha.Tiba2 xprofesional..Eh kat mana td?Owh memey ngan norman..tidak ada kaitan lsg ngan sy cuma sebagai pompuan yg ada maruah,jgn kacau org punya.Sy mmg anti perampas sbb tu sy dah xminat siti nurhaliza:).Kalo kita dah bg org lain menangis,be prepared utk menangis juga later.Hmm..cita lain plak,printer sy rosak,bunyi mcm kereta api sj bila on tp kertas keluar kosong jugak.Huhu.So rm300 la kan kurang2 kena sedia utk printer baru bulan ni:( owh my owh..Mcm2..nama pon kompilasi,harusla campo adok contents.
(Footnotes:got sms from talib ty nak request lagu apa,malam ni dia karaoke bersama 2 org lagi membe yg srg bini tgh berpantang di sg.buloh n srg lagi bini cikgu sekolah di sabah...persatuan bini2 jauh perhaps..haha..-jaga pitching bang,jgn bagi malu bini:D)

Monday, September 27, 2010

Pack


Di Shah Alam sudah.Flight pg td pkl 1050.Igtkan ambik tiket pkl 1050 lambat.Penat memerah otak semalaman memikirkan sama ada nak tgu di airport atau stay kat opis talib dulu lepas breakfast.Sekali dahla ke2-2nya tido balik lepas subuh (yg bekerja pon xsedar diri hari bekerja:p),gerak ke opis nak punchcard dah lambat,lepas tu g sarapan roti canai depan usm,lepas tu tgk jam dah 945.Harusla check in pkl 950.Terjadila di drop sj,xperlu tgu2 sambil bergurau senda.Sudah masanya untuk masok.Huhu.Xbest..xpala,weekend ni hes coming,nak hantar ketuk cket keta kesan kena langgar aritu,then maybe ikot balik sekali kot sebab 5hb ada appointment doktor lagi.Okeh..hari yg tertinggal adalah hari sabtu ngan ahad kan yakni kelmarin dan semalam.Sabtu yang lepas tersangat penuh jadual.Sampai ke malam.Bangun pagi okla jugak 8 lbih sebab dah plan nak basuh rumah pg tu (starting next month dah dok sendiri..ambik kesempatan memprivacykan diri sebelom balik ke ukm bln 6 next yr).Kunci rumah 1hb9 lagi dah dapat,tp posa raya semua so celah mana nak pindah kan.Plus owner nak renovate cket n cat baru.Kaler kuning ngan hijau konsep cat,tidak kah mcm berada di kedah?xkisahla,cantik jugak:)Tp sy jd mandor sj,semestinya la kan.Nak basuh mop tu semua pakai air,risau licin.So kerja sy dgr arahan.."ok bukak air..ok tutup2..)".Tutup ngan bukak paip air sj.Kekekeke.Tp sabtu tu sempat setel tingkat atas sj sbb pkl 12 ada open house.Pkl 230 ptg lak jnji tgk movie kat queensbay mall.Memandangkan magika best,dpt inspirasi tgk 4 madu lak.Alahai,plzla jgn buat cita camni.Xbestla..apek pon cam skema sj berlakon.Pahal??xmau tgk dah.Setel movie mery go round cr seluar baju yg agak longgar cket.Dah dapat:)Byk choice jugak,rambang cket mata:P..Pastu dapat call ada staf opis talib rumahnya kena pecah.Si husband plak kat jerman,ada knferens.So opismate yg call tu plak xdpt g ty kabar.Mintak talib g tgk dulu kat kepala batas.Sy dok pk,perlu ker bergegas?Kalo husband x ada pon,family should know first.Mesti wife dia akan call sedara mara dulu,how come straight gtau opis..something wrong somewhere.So sy cakapla ngan talib.Dia pon pelik tp tu la..ssh nak dgr suami sy berkata tidak.Huhu.Bergegas la ke kepala batas time2 nak maghrib tuh.Tgk umah ok sj.Rupanya salah maklumat.Gate terkopak,kontraktor buat slack kat mana ntah,so wife dia mntak tlg kat opismate husband dia neh?Mana dpt cita kena pecah lak?Alahai...Rezeki makan soto kat rumah tu.Balik umah malam tu sy dah xlarat.Tp walaupon xlarat sy lapar.Hehe.Capati menari2 di depan mata.Sudahnya 2 biji belasah kat seberang jaya:D Ahad bgn mmg agak lambat,sesuai utk bgn dan masak lunch terus:P Nak g sambung basuh rumah tingkat bwh lak dah nak tgh hari.So kami berdua menanam keyakinan utk mula bekerja pd pkl 2 ptg sebb ptg nak tgk piranha kat sunway carnival.Last cinema pkl 520pm.Wajib bekerja pantas.Sudah lunch pkl 115,igt nak rehat2 sebentar cuma.Sekali tetido..kalo setakat pkl 2 mgkin bole dimaafkan.Ini pkl 330ptg..btl2 makan dan tido:D..Tiada lagi piranha kerana urusan basuh rumah harus dibereskan dulu.Huhu.beli dvd sjla nampaknya.Bila larut malam menjelma.Ketagih capati lagi.Mintak apa sj kala ini pasti ditunaikan walaupon hujan masa tu sgtla lebat (mintak2 dia terlepas bc yg neh..hak3).Harini?Kan baru sampai ni..:p


(gambar pekerja upahan sedang membasuh rumah:D)

Friday, September 24, 2010

Perkara2 Yg Perlu Dititikberatkan

Memandangkan nama blog ni pon blog suka-suka,jgn harapla nak jumpa perkara2 ilmiah kat cni.Malasla asik la nak kena berwawasan.Tajuk pon x ada kaitan langsung dengan perkara2 penting seperti adab2 bertandang ke rumah org atau langkah2 keselamatan di makmal.Tidak.Tidak sama sekali.Semuanya tidak mendatangkan faedah kalo bc pon.Semuanya pasal sy sbb ni blog sy.Heee.Sebenanya dah kehabisan idea nak letak tajuk apa..heh.Nak letak tajuk pon susah tau.Mgu ni dah stat 2nd trimester.Bermaksud semua dah kembali stabil except emosi la kot.Time happy tu hypernya,time moody tu semua rasa xkena.Seb baik sang suami xmemberi tekanan tambahan,tp mungkin dia yg tertekan.Biar2.Biar dia tertekan cket.Awal2 sy dah cakap,sy nak handle emosi,diri sy sendiri pon susah,so plz jgn buat benda2 yg bole menyerabutkan keadaaan lagi.So ada benda xbetul pon dia iyakan jugak.Tp malam2 karang bila rasa bersalah menyelebungi diri,sy slow talk la balik mintak maaf..give and take,that's what we call marriage .Tp buat masa skang dia byk give sj..haha.Masok fasa ni juga bermaksud sy makan xleh berenti.Makan dr bangun pagi sampai nak tido balik.Tp so far berat bertambah berkala lagila.Last month check up 48.5kg.Rabu aritu g check up 49.5kg.Hebatla tu,sharp sekilo naik.Hihi.Cerita pasal ari rabu,hmm penat sungguh.Sy balik penang selasa petang.Nak g airport subang tu punyala seksa sbb hujan lebat.Malas nak kacau housemate since dia bz kat lab,so dcd to take cab sj ke airport.Flight pkl 530,so 630 dah sampai penang.Sampai talib kata dia puasa,n nak kena g tgk maklong dia kat island hosp,sakit tenat.Tp sy tgk dia dah pgg byk roti ngan air,preparation utk bini yg asik lapar n mgkin utk dia bukak posa jugak.So terus heading to hosp.Tenat maklong dia.Kami berdua tgu sampai pkl 845 camtu.Pastu siap2 salam nak balik,tgk maklong lagi tenat.So dcd tgu lagi.Padahal perut dah super pedih neh.So sy mintak nak tgu dalam keta,ada makanan.Biar dia sj bagi nampak muka kat situ.Dia dah pesan,apa2 call.Tp sy suka nak tunjuk hebat.Tiba2 sy rasa perut sgt pedih.Bukan reti nak call.Dok nanges dalam keta.Time tu jugak dia tergerak nak turun tgk sy.Menggelabah la dia.Terus bwk kuar mkn dulu.Char kuey teow kat depan usm.Jauh jugak tu cr makanan.Sebab sblom naik flight sy sms sy nak char kuey teow ptg tu.Berusaha dia memenuhi dalam keadaan darurat.Bestnya pregnant.kekkekeke.Nak balik umah terus dia kata xsampai hati nak tgl maklong dia.So sewa hotel so that sy bole rehat,sementelah dia lak bole pg hosp.Okla,perut sy pon rasa mcm nak cramp that time.Elok check in bilik sj,n baru stat nak megurut perut cket,mak call gtau maklong dah meninggal.Innalillah.Terus g hosp balik,n tgu semua urusan setel sampaila uruskan jenazah naik van semua.Setel semua dalam pkl 245a.m camtu.Sampai umah dah pkl 315a.m.What a bz day for both of us.Sy ngan baju kurung lagi dr kl xberehat lsg.Huhu.Esok paginya call klinik dulu mintak pospone check up.G mengunjung dalam pkl 10 camtu,sebab terlajak tido plus dah urus semua sampai pkl 3 pagi semalam kan,so biar org lain take over plak.Smpai ke kubur jugak ktrg ikot.My first time ikot smpai kubur.Sebelom ni kalo ada org meninggal,setakat rumah sjla sy ziarah.Balik tido sekejap,ptg tu jugak g klinik.Alang2 dah cuti,terus check up jugakla.Everything ok,cuma doktor cakap..'alahai keciknya perut,awat xnampak lagi ni'..hehe.Nak buat camana.Kamis nothing special..eh ada.Semalam walaupon hujan lebat kuar jugak g tgk magika.Bersemangat sungguh.Sebelom g dah kuar g pasar malam dulu.Dah kenyang dah sebenanya.Nak masok wyg ngada2 lagi nak beli makanan.Fish n chip,air besar bagai.Fasa kagum laki terhadap bini dia yg kuat makan skang ni dah habes gamaknya.Dia plak ty apa2 lagi nak x sebelom masok ni.Teringin waffle tp mana bole bwk masok kan.Siap kena paksa makan dulu kat situ,masok wayang lambat cket x apa.Nak muntah la plak mkn byk sgt.Haha.Magika ok la.Not bad.Sukala watak apek ngan sabri yunus dalam tu.MMg terbaeekk.Last tgk movie melayu kat wyg ialah cita lu pikirla sendiri.Yes mmg gua kena pk sendiri cita tu,haram xpaham.So agak trauma nak tgk mvie melayu.Sekali diyakinkan oleh sang suami..berkeyakinan la cket.Eleh dia nak tgk sgt sebab ada M.Nasir.Sepanjang balik sy dok kata M.Nasir xada duit sbb tu terima watak yg xseberapa tu.Ada ke plak jd naga.Nampaknya ada org panas hati kutuk idola dia.Yes2!!berjaya..haha..k..nanti jumpa lagi.Nak ikot mak mertua beli lauk kat kedai makan.Harini xmasak..daaa

Saturday, September 18, 2010

Recheck Myself




Tgh hari td attend wedding batchmate smaplabu dulu kat kajang.Thanks ject teman ak.Seronok x jalan2 ngan ak kat putrajaya??Lain kali bukak GPS awal2..xla rabun warna exit putrajaya.Hihi.Terima kasih jugak bwk nasi lemak kat ak.Kalo bwk 2 polisterin pon ak leh habeskan dalam keadaan sekarang.Heee.Arini cam seronok nak menulis.Semalam sy mimpi tgh analyze DNA and i can see all the bands.Haha ilmiah tol mimpi.Mungkin sebab seharian semalam search jurnal,terbawak2 ke alam mimpi.Sampai skang selalu terpk sy ni berada di landasan yg betulkah?Sy xpenah ada cita2.Kalo cikgu ty,cita2 sy selalu bertukar.Kdg2 nak jadi doktor.Sesekali wartawan.Kadang2 cikgu pon ok.Cuma xpenahla plak nak jadi askar.Conclusionnya,sy x ada cita2.Dan sy jugak xsuka program motivasi since zaman sekolah sampaila skang sbb sy penah dengar dua kesah motivator yg berbeza org,berbeza tempat dll tp kesah sebijik 2-2 nya.Jalan kaki pg sekolah,jual kueh,penah merantau jadi tukang masak,penah jd cikgu sementara,umor baru 30 lebeh.Sy yg dah 26 ni berabad nak habeh study,nak cr experience,hebatnya liku2 hidup motivator.Maybe ada yg marah,whatever,masing2 ada pendapat kan.Habes sekolah masok matriks,okla.Score matriks so MARA panggil interview buat medic ireland.Later,offer letter dental but still kat ireland la.Still remember masa dpt result tu sy menangis frust kat riba ayah yg kebetulan baru balik masjid.Then ayah cakap dok cni sjla,ayah sng nak tgk.Kebetulan tawaran U pon dah keluar.Bila2 pk2 balik ada hikmahla sy pilih forensik USM.Jodoh tu di tangan tuhan.Kalo x celah mana nak jumpa kekasih hati sy kan;p.Sy suka igt moments kat u.Sekarangla baru sedar.Dulu xrealize pon.A lot of things we did together, cuma masa tu kawan baik sj.So x appreciate sgtla kan.But if i can hold d time,i know what to do:)And hes the only one guy dalam forensic tu yg xpenah lost cntact lepas kuar USM.Sebelom declare dl hari2 mesti masok ofice awal sbb nak YM.Cuma kadang2 terhalang sebab fellow utama ukm Dr.Halim 1 ofice ngan sy n dia pon sll dtg awal.Dia suka dok depan meja sy,ajak borak,ajak g sarapan ngan dia.Persis anak menurut perintah la kan:P..tu sj la halangan waktu tu.Everything smooth sj sampaila dah jd soulmate sy sekarang.InsyaAllah dunia akhirat.Amin:).Okeh back on the track..Betul kah sy pilih jd academician neh..n bidang ni.Masa mula2 sy masok kuliah masa 2nd yr dulu sy xphm sgt subject ni.Tp ada sekali kuliah tu,lecturer ganti masok.Baru balik dr glasgow,tgh pregnant,muda lagi n cantik pada mata sy.Bila dia stat lecture sy admirer sgt sbb sy bole paham kuliah dia.Naik 3rd yr dia jd lecturer tetap forensic DNA.Sy igt dia pnh ty dalam kelas,what is primer.Semua org tau tp the way nak explain xsemua org pandai.Then dia cakap,primer tu mcm umpan,DNA tu mcm ikan.Kalo nak tarik DNA kena ada masokkan primer,kalo x mcm mn nak dpt ikan kalo x ada umpan.Humblenya dia explain:) 2-2 sem sy score A subject neh n terus fall in love.Then masa interview nak join UKM,panel ty..u nak further bidang apa?Dengan confident nya sy gtau.Thanks Dr.Zafarina,now timbalan dekan health science usm.Dah jadi supervisor sy pon skg:)Xpenah sombong even call malam nak ty apa2..I wish i can be like her to my students later.Well organize walaupon husband dia di penang.Kalo sy ssh hati pk pasal kehidupan sy lepas2 ni,since sy bonded to ukm,jd nak tukar IPTA tu agak susah slagi xhabeskan kontrak so i always think of her so that d inspiration will come.Sy xsuka borak ngan org yg sll cakap..'kesiannya pjj,kalo ak mmg xbole'.Sory,u r not really my fren.U should comfort me instead of giving me stress.Sy mesti boleh buat:)..betol la kot apa yg sy pilih ni,xbole pk byk2,nanti rasa xbetul.Nak toast roti la,perut mintak diisi lagi:P


(Footnotes:Tahniah Dr.Shuib & Dr.Zawil..thanks to ject bwk nasi lemak kat ak:D)

Thursday, September 16, 2010

Cepatnya..

Apa yg cepat tu?Jawapannya ialah MASA.Ya Allah cepatnya la hai masa.Aritu dok pk bole x seminggu dok cni sorang2.Housemate kata org rembau,dah tu reti kah nak balik shah alam awal2.Sah2 raya cukup sebulan baru balik cni.Sekali arini dah ari kamis.Writing baru jalan 1 chapter.Tp walau apa pon nampaknya writing saya berjalan.Tiada gangguan sekeliling termasok dr pihak berwajib iaitu si suami..kekekeke (dia jrg jenguk blog ni,dr jgk blog ni baik dia search video clip john fogerty..berkongsi minat dgn ayahku terchenta..hihi).Bila dah siap cket mulala nak leka kan.Tp saya org yg berdisiplin tinggi.I know myself;D..so dun worry.Lambat bangun la arini.Lps subuh tido balik,tgk jam dah pkl 10.Patut r lapar semacam.Malas nak kuar cari nasi lemak lagi,frust sebab nasi lemak semalam xsedap.So buat roti telur sambil tgk cita rahsia gambar kat tv3.Xbest langsung.Baik bukak laptop.Baru teringat sabtu ni ada wedding invitation kat kajang.Dr.Shuib,batchmate labu dulu.Rasa nak attend la,teringat dia dtg wedding saya aritu.Harus balas ok.Plus saya lapar lauk kenduri:P.Lalu dgn yakinya call best fren dr form1 dulu..si ject neh.Ject mmg terbaekkk,jarang menghampakan.Mana saya ajak dia mesti ok walaupon terpaksa ulang alik 2-3 kali shah alam-kl.Teman tgk wayang serta teman hadir jemputan kenduri ataupon event di kl neh.Walaupon tempat saya bwk tu dia xkenal sapa2,dia hentam sj.Eleh,saya pon penah saja terjebak ngan event2 dia yg xdak kena-mengena ngan saya langsung..kekeke.Belasah sj,janji makan:P.Xsabar nak jumpa dia sabtu ni.Gosip2 terkini belom update since last jumpa dia ialah masa wedding saya aritu.Tp dia ada cakap biar dia sj celupar,saya kena jaga perlakuan dah.Takut anak saya kuar nanti terjal ngan merentan.Kosa kata dia semalam merentan.Sabtu ni sy ty balik merentan tu apa.Arini pon dia ajak g umah dia kat kapar.Tgkla japg kalo mood masak berada pada tahap paling minimum,saya akan stat enjin kereta;)..Apa point arini sebenanya??Ntah..merapu sj dr td.Kalo lepas hubby call mmg camni.Cam blur2 cket nak stat keja..hihi.Xsabar nak balik selasa depan.Nak shoping.Nampaknya si bapak lebih excited..wink;p..bila call mesti ty bila nak beli baju2,seluar2 longgar ni.Haha.Sabar2 saya xnaik mendadak lagi.Cuma part pinggang cam ketat2 cket,tp masih bole dimaafkan..next week kita merry go round k;D

Monday, September 13, 2010

Mcm2...


Aloss..dah abeh posa,raya jugak boleh dikategorikan dah habes.Xkesahla ada yg kata raya sebulan,not for me.Cukupla raya 3-4 hari sj.Kehidupan mesti diteruskan,makan mesti dikurangkan:D..Sementelah both of us have to work on monday,so ahad aka sunday i've to go back to shah alam.Not alone for sure.Dulu keja ayah menghantar anak ini,now keja husband ok.Beraya ke-3 la kami berdua di atas highway n for ur info,jam stat dr juru.Pinggang saya,perut saya mengalami kelenguhan yg melampau dok lama2 dalam keta.Huhu.Smpai Shah Alam flat..padahal bukan drive pon.Tolong suap makanan kat driver sj sepanjang jalan..kekeke.N now i'm alone..hubby dah berada di site stat arini.Citer pasal raya.My first time raya umah mertua.Mula plan nak raya pertama kat arau,second day penang.Tp memandangkan nak balik kl raya ke-3,mak saya nak bagi bekal mcm2.So plan bertukar di saat2 akhir.Nak balik kl dr perlis,so mak bole tolong buat ketupat bwk balik cni.Never mindla,1 rumah sehari sj pon mampu spend,so xkesah raya mana dulu.Actually dah lama xpg sembahyang raya,so kali ni teringin nak ikot laki g sembahyang raya.Yeay berjaya bangun awal.Mesti jaga tatasusila ok,tu pasal bangun awal.Hik2.Balik sembayang raya,dah ada org dtg beraya kat umah.Telekung pon xsempat bukak lagi.Uishh dasatnya beraya kat cni.Kalo sebelah perlis,pgi2 camni org xdtg lagi.Dah tu family saya pon kecik sj.Then hubby ajak kuar cpt2 g ziarah sanak saudara (sanak..cam dalam kad raya plak).Kalo lambat nnti org dtg dah xleh nak kuar.Yeay suka2..:D..tp memandangkan ari raya jatuh pada hari jumaat,bp buah umah sgtla leh ziarah.Nnt tgh hari karang nak solat jumaat lak.berjaya la 3 buah rumah pagi tu.Ptg dalam pkl 2 sambung lagi rumah2 yg mampu dicover.Hmm..tp ada dugaan raya yg ingin disampaikan disini.Ptg tu terpaksa guna my baby g jalan2 raya.Unser abg ipar ada masalah starter cket,so hubby bgla keta dia.Nak dijadikan cerita,lepas habeh menziarah ptg tu,otw nak balik rumah dkat ngan simpang nak masok sg.2 tu tetiba ada moto pintas.Xkesahla dia nak bawak laju camana pon.Masalahnya dia terlanggar side mirror keta saya,jatuh n handle moto dah seret pintu keta.Motor dia dah terseret sampai ke tgh jalan.Hubby pon xsempat nak buat apa,panjat tayar moto tu la.Waktu tu sy menanges sebab terkejut n igtkan dah naik atas bdn budak tu.Berenti tepi.First time terlibat ngan acident camni,sgt terkejut and ari raya plak tu.Talib turun tgk budak tu,jadi tumpuan jugakla sebab kat trafic light n main road.Haish budak baru tingkatan 3,helmet pon xpakai.Geram betol.Org dah tolong angkat moto,n dia mintak hanta dia balik umah sj.Tp lepas dia naik keta,sy jadi kesian plak.Terlupa dkt pintu keta yg dah tercalar akibat kesalahan org lain.Sy tgk dia mcm xbole angkat tangan n muka pon berdarah seret atas tar jalan tu agaknya.So kami dcd bwk g klinik dulu.Tp klinik manala nak bukak time raya camni.So terus ke emergency hospital seberang jaya.Saya terasa dia mcm adik sy,sebab dia asyik mintak maaf.Xsampai hati nk tgl dia camtu.Sy tgu dia kat dalam bilik rawatan tu,siapa doktor ngan nurse ty dia adik sy ke?sy cakap..'x..dia langgar saya ngan husband'..Doktor gelak n soh balik sj,sebab dahla dia buat salah,pstu dah menyusahkan org,menyusahkan masa org.Tp sy ngan talib xsampai hati nak balik.Even family dia dah sampai pon kami berdua masih tgu.Kol 8 malam setel urusan hospital dan budak tu pon admit ward,patah tangan.Hadoila..musibah raya betol.Family dia terus bagi kami duit rm300,nak setel luar.Sebab kalo buat repot polis,sah2la drg yg kena.Budak bwh umur.Duit pon ambik,police repot pon buat.Bukan apa,takot belakang hari,lain cerita plak yg keluar.Mana tau,nanti kot2 tau bole claim insurans,depa putar belit cita.Jalan selamat,buat police record.Nak setel tu semua,pkl 11 malam sampai umah.Sah2la xjadi betolak balik perlis malam tu.Esok paginya baru gerak balik perlis.Sekejapnya raya kali ni.Nway our first time raya together is the best moment;)..Byk lagi perkara2 yg berlaku yg susah nak ditulis,xreti nak karang.Tp kami berdua berusaha jugak utk setelkan walaupon susah..dan setiap hari bangun pagi sy terasa i luv him much2 more than before..InsyaAllah thn depan semua selamat dan ada rezeki,raya bertiga plak:)..selamat hari raya semua,maaf zahir batin

Tuesday, September 7, 2010

It's pain,I love U..but y u did it to me??

Walaupon menanges di dalam hati,i still love u..Hah!!bukan masalah rumah tangga sama sekali..haha.Nauzubillah..alhamdulillah dah masok 3 bulan kawen.Means si kecik di dalam ini jugak memasuki minggu ke-12 mgu depan:)..Ini masalah keretaku..Saman oh saman..So sure balik dr penang ari jumaat lepas dah kena speed trap.Xperasan plak la time tuh ada pakcik polis dalam pondok tepi tuh..Tgk meter dah 135km/j.Igt dah berjaya mntain 110km/j dah.Huk2.Harap sabar menanti ketibaan surat cinta tersebut.Bila berada di kampung,ingatan terhadap polis tersebut semakin dilupakan.TETAPI...kunjungan posmen petang semalam merubah segala-galanya..Ho ho ho ho licks!Igtkan ada insan sudi mengirimkan kad raya manual tahun neh,sekali surat saman bulan lepas daaa...Kat mana ni km 444????dah la xletak alamat penuh lokasi kena saman tuh.Hangin sungguh.Baru saja setel saman speed trap yg lepas,dah ada koleksi baru plak..haishhh..Y la my baby xkesian kat tuan dia ni?i love u so much,tp mengapala dikau menyakiti hati ini?hiks..Salah sapa sebenarnya??tuan atau kereta tuan?(Cuba menyalahkan takdir)Rm600..Bole buat kenduri kat masjid duit byk tuh..huhu.Mari2..mari kita lupakan kisah duka.Saya dah berjaya buat 3 hidangan raya.Xsebut kueh sebab 1 biskut makmor,1 kek batik n 1 kek coklat lembap.Yg kek tu xdisebut kueh kan.Tu pasal tulis hidangan.Macam teksi la.Walaupon teksi tu kereta,org xpanggil kereta.Org panggil teksi.Apa neh??sendiri pon xpaham dah tulis apa.waka waka eh eh;D..Yg lain tu pejam mata bole buat (ewah2) sebab selalu buat.Tp kek batik tu first time.Nampak kalut sgt sorang2 kat dapor so ayah ngan mak tolong patahkan biskut meri.Jadi 3-3 kalut mcm buat kueh yg sgt hebat.Haha.Tambah lagi sms kata2 semangat dr suami yg di kala itu berada di opis berbunyi,'xpa,janji boleh makan sudahla'..nampaknya jadi kot.Hak3.Tgkla bukak posa nanti kita rasa.Xsabar nak esok..Sebab musabab:1)Mr.Abdul Mutalib balik arau ambik bini dia;p 2)Ada kuih goyang shafiq pkl 11 kat tv3 3)Ada pengumuman raya kat tv..okeh masa utk teman mak sembang di dapor..kekekekeke:D

Monday, September 6, 2010

Nak Rabu..

Haa tu la gatal lagi..bajet hebat.Nak balik buat kueh kat umah arau konon.Balik dulu la kan sementara si suami xcuti lagi.Jumaat aritu dia ada majlis bukak posa kat ofice,campor tarawikh bagai sah2la kol 11 baru sampai umah kan.So xnakla bukak posa sendirian.Mengambil keputusan utk balik perlis,bole buat kueh ngan mak utk faedah sampingan.Hmm tp tula,balik keja xjalan pon.Baru siap biskut makmor sj.Esok bole la kot buat 2 jenis kek.Pastu gatal nak rabu cepat.Iya lah,rabu baru husband cuti.Baru leh balik cni ambik bini dia ni.Sebab tu nak rabu cepat.Manusia ni mmg xpenah puas.Lepas buat camni nak camni plak.Hihi.Xkesah,nak rabu cepat jugak.Jasad di arau,jiwa di penang.Haishh..nak drive balik sana,semua org xbagi lak.Kena tgu rabu jugakla.Tp xlama dah.Lusa sj.Cket sj lagi.Hehe.Dok umah mak lemak mmg menjadi2 la.Mak lak mmg xsuka org kacau dia kat dapor.Eh ini bukan rekaan.Ini betul2.Dia rimas buat keja ramai2.Sebab tu anak dara dia dulu 2-2 org agak hancur dalam agenda memasak.Seb baik anak2 dia masok asrama,then keja pon jauh.So pandaila jugak berdikari sebab dok ngan kawan2.Tapi kalo nak soh buat masak lemak jantung pisang tu mintak maapla,mmg xtau n xbelajar lagi.Huhu.Ada ke masak lemak jantung pisang??Mcm penah dengar..kekekeke.Dan 2-2 anak dia bole dikategorikan sebagai insan bertuah.Haha.Dapat laki yg makan sj semua.Xbyk kerenah.Makan apa yg ada sj depan mata.Tp masih lagi belajar la,xkan nak jamu laki menu yg sama ari2 kan:D Belajar itu wajib sampai ke liang lahad...Bijak:)..Nak blah dulu,nak tolong ayah cuci kereta.Dulu selalu teman ayah joging,basuh keta..skang bila dah kawen susah.So sementara ada kesempatan ni,mari ambik kesempatan.Bak kata suamiku,dia kawen ngan anak ayah:D..Hiks

Thursday, September 2, 2010

Roller Coaster



Bukan naik roller coaster.Xsuka roller coaster.Cukupla naik sekali kat times square dulu.Saya bukan jenis cepat menjerit.Kalo terkejut or takut selalu diam sj,tanda terkedu.So akan sakit dada menahan rasa.Lagi nak g tempah ketidakstabilan adrenaline.Baik g buang duit buat benda lain kalo dah terasa duit berlebihan.Roller coaster di cni bersamaan ngan mood saya.Mood di bulan ramadhan ni sepatutnya kena molek2 sj.Kena byk bersabar.Alahai,susah sungguh nak mengawal mood.Keupayaan saya untuk marah dan merajuk sgt tinggi.Xcampur lagi negative thinking.Selalu pikir cam xelok2 sj,but kesudahannya positif belaka.Minggu ni campor lagi suamiku yg tidak sihat..so xlehla nak merajuk sgt,takut nanti dibiarkan sj.Dah dia pon demam kan.Baik jgn merajuk.Hiks.Tp tula,mgu ni xtunjuk perasaan lagi.Lama la plak dia demam.Kena mengalah la maksudnya mgu ni.Itu yg seksa tuh.Huhu.Demam2 pon sempat bwk bini shoping kasut raya aka kasut yg sesuai utk preggy woman.Makasih daun keladi..hihi.Dah xbole pakai wedges yg agak tgi tuh.Saya suka kasut yg agak tgi memandangkan saya agak rendah,tp kena tahan la utk sementara waktu.Xsalah korbankan minat sekali sekala demi keamanan sejagat.Baju raya seb baik dah plan dr sebelom kawen lagi.Masa tukar2 barang hantaran tu saya dah bagi dia sepasang baju melayu,n saya pon dah dapat sepasang baju yang saya pilih sendiri dr hantaran belah laki.So baju utk raya pertama dah setel.Purple ok:) baju utk raya ke-2 dan seterusnya jgn risau..laki pakai baju kemeja n t-shirt sj dah ok.Bini baru ambik 6 pasang baju yg dr tailor.Haaa..byk kan.Tu la beli kain asik dok perap.Sekali g hantar hmm kayap la jugak nak membayar.Walaupon baju telah byk disediakan,tp kami mampu beraya 2 hari sj.Raya ke-3 he has to send me back to shah alam.Saya nak siapkan keja sy yg tertangguh di sana.Bole nak stay kat kampung lagi.Tp dah laki pon kena ke site dah raya ke-4,baik raya ke-3 beraya atas highway sj.Xkan nak beraya sorang2 kat kampung,nama pon dah kawen.Mesti xsyok,nanti gundah gulana lagi cam time dia g bosnia aritu.So bila buat keja,selalu saya bole lupa benda2 lain:) Hopefullyla.Mak sila sediakan makanan raya seperti ketupat etc byk2,sementelah sorang2 kat shah alam nanti tatkala org lain masih lagi gembira berhari raya.Hoho.Weekend ni rasa nak balik arau lagila.Teringin nak buat kueh raya.Kurang2 kalo xjadi mak leh take over..alkisahnya.Hihi.Igt lagi thn lepas,buat kueh makmor..kueh ker biskut ha?xkesahla..dekat2 nak baling oven dah.Pkl 2 pgi xsiap2 lagi.Campo nak serasi ngan suhu oven lagi.Uussss seksa tuh.Thn ni kena stat awal la kot.Lps maghrib perhaps.Haish tarawikh plak.Sejarah berulang la nampaknya.Kek kena buat 4 biji la kot.2 perlis,2 penang.Buat 2 biji thn lepas pon xbecakap sepatah haram sepanjang buat kek tu,tension.Thn ni 4 biji ya?Ada harapan g beli yg siap dah.Haha.. Nak buat biskut cornflakes madu semua tu mmg bole.Teramat senang.Kacau2 tuang susu bagai masok bekas.Tp saya xsuka kueh2 moden aka kueh2 senang nak buat ni.Saya suka kueh2 dulu mcm karas,bahulu (gambar disertakan di atas).Senang nak buat karas?tok saya pon xtau buat.Setakat cookies2 moden ni indah tgk sj,bila makan sama sj rasa.Tp tat nenas ngan almond london saya layan.Hehe.Masih kategori susah ok.Tolong la thn ni jgn ada umah yg saya bertandang letak biskut bentuk aiskrim or tembikai dalam bekas kueh raya nanti.Cemuih sungguh.Harus saya kritik sampai habeh bulan syawal.Huk2.Astagfirullahalazim..baik stop.Kalo x pahala posa saya arini cket..:D




Tuesday, August 31, 2010

Si lemah & Si demam

Masa menulis ni kat arau.Balik semalam lepas servis baby kat juru autocity.Huhu..sikijap sj,lepas tarawikh malam ni dah kena balik penang,esok sudah bekerja ya wahai penduduk malaysia sekalian.Makanan mcm xsempat nak cover habes lagi.Dah la kejadian makan xberselera berulang lagi.Makan rasa nak terkeluar balik.Dan penyakit ini jugak berjangkit kepada sang suami.Dah 3 hari demam.Pening lagi.Kesian plak tgk dia.Masing2 bukak posa makan sejemput sj.Balik arau semalam pon sy yang drive.Tido saja dia kat sebelah sampai arau.Si lemah dan si demam balik berbuka puasa di arau.Tp sy sayang dia,walaupon demam tetap mengotakan janji nak balik kampung bini.Bagus..harap mengekalkan prestasi sampai akhir hayat k:D..Tiba2 kekurangan idea..sebab lapar kot..hiks..k sambung nanti:)

Thursday, August 26, 2010

1st Visit

Ini semalam punya cerita.Semalam dah stat buat buku pink/merah utk ibu2 mengandung kat Klinik Sungai Dua tu.Tolak campur bahagi darab bagai,dcd buat kat klinik tu sjla.Sebab kat Shah Alam ada fix hari la plak.Takot xleh commit nanti.Cni isnin sampai kamis,ari2 apa pon leh dtg.So bole adjust masa sendiri.Semalam igtkan sekejap sj urusan.Sang suami pon half day la,kekonon cuma nak menemani,eh mestila.Anak sama2,kena sama2 susah.Kalo sorang2 susah xmau buat check up dah lepas2 ni.Hihi.Sekali ngan dia2 sekali kena ambik darah.Screening thalasemia whatever.Oooo dh complex procedure skang.Tp bagus jugak.Credit to nurse2 kat situ.Very nice.Sepanjang half day kat situ xjumpa pon la sesuatu yang mengguris hati nurani.Every thing nak tulis,nak check or nak lekatkan apa2 kat buku pon akan explain dulu to both of us so that xla mcm org hilang pedoman xtau apa2 kan.Bagus2 i like.Jumpa doktor pon sgt baik.Dah stat scan.Weee excitednya dah ada heart beat even sgt kecik.Subhanallah.Masa tu terasa mcm..susah nak explain tp mmg mix feeling.Terharu.Nak nanges xbersebab plak.Tp sebijikla cam iklan susu yg sharifah shahira nanges masa tgh discan tu.Tau x?nanti tgkla balik kat tv.Kekeke.Setel semua dalam 1230 camtu.Balik umah 2-2 keletihan.Bajet nak tido sebentar cuma,pkl 115 hubby nak g kerja.Kita pon kejutla dia.Dah xbangun,malas nak kejut lagi.Sambung tido lagi.Sudahnya,pkl 3 kitrg p beratur beli murtabak yg sedap kat sungai dua neh.Xmasok opis ya.Hihi.Murtabak tu kena cepat,pkl 3 pon dah dekat sejam menunggu.Apatah lagi kalo gatal2 pkl 6 baru nak g beli,mmg bukak posa bwh kemah murtabak tu la ngan tokey serta pekerja2 gerai murtabak tu.Balik masing2 buat kerja masing2.Sila ngadap laptop sendiri.Tp bertahan setengah jam sj.Tu la,sehari kalo laki xajak terjebak ngan perkara2 xberfaedah,mesti dah mcm2 leh sumbang utk negara.Dah ajak tgk catdog plak.Pastu sambung spongebob squarepants tu plak.Pastu?pastu dah pkl 530 la.huhu.Solat siap g bazar ramadhan kat bagan ajam.Xbest.Balik sungai dua jugak.Terkocoh2 jugakla membeli,dah dekat nak bukak kan.Malam td juga berjaya g solat tarawikh kat masjid.Tp buat 8 sj.Tu pon balik makan tembikai terus lena.H mntain buat keja atas katil.Hebat.Xaci,keja dia siap,keja kita xsiap.Tp skang mood mmg malas.Even doktor pon cakap,dia dulu pon malas.Mmgla xalah apa2,tp malas nak buat keja.Rupanya nak kuar anak lelaki.Lelaki dalam perut lagi dah tunjuk perangai malas.Doktor pon leh tahan.hik3.Arini dental check up.G sendiri sj.Keja senang.Kena tgu sebab dentist ada hal kat hosp seberang jaya.Xkesahla sebab bwk buku jugak g klinik tu.Kot2 kena menunggu,got something to do.dalam setengah jam lepas tu nurse cakap.'Puan,5 minit sj lagi.Doktor dah sampai,tgh naik tangga'.Ikot sukala.Sekali hmm keciknya dunia.Doktor yg muncul pon kawan tgk tv kat usm kelantan dulu.Xperasan lak kat board Dr.Sanisah tu Si Sah org kelantan ni.Okeh senang cita.Sikijap sj urusan,bole balik...skang mode nk makan cheezels.So nak g kedai la.Mak ngan mak mertua pesan,apa teringin nak makan selagi xmudarat makan sj.Jgn tahan2..:)

Tuesday, August 24, 2010

Jangan Layan Perasaan Sangat


Begitula pesan org2 yang dah berpengalaman.Asikla mengantok 24 jam.Bangun sahur pkl 445 (sebab laki kena makan,kalo harap diri sendiri lebeh rela berlapar dari buang masa tido..hihi).Panaskan lauk buat air so dalam 515 camtu baru leh makan.Landing seketika tp jgn tido sebab husbandku itu akan ke tempat kerja sebelom pkl 7,nak balik awal petang.So subuh n tgu dia ke tempat kerja,dalam pkl 7 camtu dah bole tido balik.Hoyeh2.Hmm kalo ada apa2 urusan pkl 10 baru makcik terjaga balik ok.Huhu.Nyenyak sungguh.Dahla tu cam semalam,bangun pkl 10,pkl 1130 dah tido balik.Pkl 4 ptg baru bangun.Baru teringat xzohor lagi.Nampak x separuh hariku adalah untuk tido.Org kata ada org baru2 pregnant mmg kuat tido.Xkesahla,mungkin xalah lain,alah yang ni.Tp mak pesan jgn ikot perasaan sangat.So arini tgh try xikot perasaan.See..pkl 947 dah bukak laptop.Ok la tu kan..hik2.Tp tu la takot satgi sudah hanyut kembali sementelah katil ni ha xsampai sejengkal dr meja tulis:P Ok dah nak cita 2-3 hari lepas yg tertinggal.Sabtu ngan ahad lepas balik bukak posa kat arau.Uhhh best.Sebut sj mak mesti masak.Dr penang dah order laksa ngan sambal ikan bilis.Yang lain mak nak masak apa ikot sukala kan.Sambal ikan bilis tu pelik cket.Dia punya teringin tu kan,Allah hai kalo dapat bole nanges kot.Bole sj buat sendiri.Mak mertua pon dah offer nak buat.Tp nak yg mak buat jugak.Dah tu request yg cair.Yg mcm kat dewan makan sekolah dulu.Pelik sungguh.Selalu sambal camtu org xlayan,budak asrama sj dijamu camtu.Tp yg tu jugakla pg ptg siang malam nak.Adakah anakku akan masok asrama penuh mcm mak ayah dia jugak..hak3..amin..:) So mak pon layan sj.Igt saya sorang sj bole makan.Eh hubby pon layan.OKla tuh:D..Esoknya mak buat lopes,ikan bakar,ayam masak merah etc..bercinta nak bagi makanan turun.Mak xbg p tarawikh masjid,sebab 1030 dah nak balik penang.Kalo p tarawikh kat masjid xsempat nak cver makan.So tarawikh di rumah sj.Cepat dan tangkas sket la kan kalo buat sendiri.Hihi.1030 tolak balik penang,kol 12 sampai Sg,Dua.Tp stat dr changlun dah jatuhkan kerusi.Ngantok xbole tahan.Sedar2 dah sampai tol Sg.Dua.Tu pon sebab H slowkan keta.Cuba teka sebab apa slowkan keta?sebab nak byr tol la.Huhu cam haram:P..Semalam g bazar ramadhan ni sebab nak beli tembikai ngan soya.Tp disebabkan ada org jual kek ngan milo ais yg van tu,beli jugak.Kat umah pon makanan dah mcm2.Tamak tu kan perkara biasa bulan posa ni.Keke.Okeh sambung nanti..nak kena g klinik.Nak knfemkan bole buat check up kat klinik panel USM x sebab klinik panel ku 1 di tepi UKM tuh,1 lagi kat PJ.Kehidupanku kini byk di penang so kena guna husband punya..daaaa

Thursday, August 19, 2010

Mengisi Masa Senggang

Skang baru pkl 6 lebih cket.Baru balik pasar ramadhan kat PKNS Shah Alam ngan housemate.Sasaran utama nasi kerabu ngan rojak singapore.Sasaran sampingan popia salut cili ngan McFlurry McD.Keputusan akhir,semua sasaran dapat dicapai dengan mudahnya.Ha!!cakap org makan byk la tu:P..biarla.Jgn sekat selera selagi ada selera makan:D Sebenarnya arini xposa pon.Semalam gatal2 jugak posa.Kebetulan eveything kena setel semalam jugak as arini dah xmasok lab,kena jumpa supervisor,jumpa suplier,jumpa kerani incharge claim (kiranya arini diperuntukkan untuk berjumpa org sjla).So semalam aktif mcm dulu2 jugakla.Jalan dgn lajunya xigt dunia,buat keja mcm lipas kudung sampai lupa there's something that i have to take care of.Pastu tetiba terasa perut mcm cramp..uhhh baru teringat.Aduhai nyesal..take time rehat cket,nak bukak posa dah nak pkl 4 ptg.So dcd posa jugak sampai habeh.Arini baru off.Dah doktor pesan jgn posa nak posa jugak.Besala yg halang tu nak buat sgt,lumrah kejadian manusia.Risau jugak takot jadi benda lain.Tp sampai nak tido malam jugakla perut rasa kejang cket.So malam lepas tarawikh mmg landing sjla kat katil.Arini lak tumpang housemate g uitm utk sesi perjumpaan ngan semua2 yg tersebut kat atas.Yes claim dah sampai stage bendahari.Bagus!Byk jugak tu.Almond london setakat nak buat mandi pon rasanya xdak masalah:P Jumpa suplier n terus submit quotation.Then dapat pasword untuk search jurnal.Mmg hebatla arini.Everything goes very fine..i loike..heee:) So esok pagi bole balik penang dgn tenang dan aman.Sabtu ngan ahad turn bukak posa di perlis ya suamiku sayang..hihi..Laksa mak,sambal ikan bilis mak...alahai..

Tuesday, August 17, 2010

Transport

Pahal pulak dah tajuk transport??Mmgla..sy sudah kembali menjenguk kerja2 yg tertinggal lama di Shah Alam ni setelah bercuti xsedar diri dan sy balik cni dengan menaiki kenderaan awam..huhu.Sudah lama xnaik bas.Tp memandangkan nak balik cni sampai jumaat ni saja dan keputusan dicapai pada saat-saat akhir,bas eagle menjadi pilihan (*xsuka bas eagle sebab penah aircond rosak dan driver dia pura2 baiki padahal xbuat apa2 pon..tp dah laki beli tiket eagle..jgn melawan,kelak masok neraka..huhu).Bas pkl 945 pg dr sungai nibong penang n this time bas jalan sharp.Ada 2-3 kerat sj penumpang so agak selesa..mungkin berkat xmelawan ckp suami:P..Tp kan mcm letak gam kat mata neh.Nyenyak sungguh mengulit mimpi.First sedar kat taiping sebab husband sms ty dah kat mana.Lepas tu 2nd time sedar dah kat rawang..aikk xlalu kah ipoh,tg malim bagai.Dah tido mcm xpenah tido pastu cakap bas xlalu.Hik3.Sampai shah alam malas nak call housemate,ambik cab sj.Lama sungguh xberjumpa housemate,seb baik kami masih kenal antara 1 sama lain.Hak3.Masing2 teramatla bz dengan urusan dunia masing2.Rumah ni pon bayar juz utk letak barang sjla kot.Tp katil rumah ni besttt!!pyh nak explain,tp mmg best.Yang pasti kalo dah landing mmg bercintala nak bangun.Hoho.Tp 1st time dok cni tanpa baby lion.Terasa susah nak gerak tanpa keta,langkah tersekat la cket.Seb baik housemate sudi balik shah alam teman diri ini.Wawawa esok pon dia offer nak hantar g lab.Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas K'Kema, housemate tunggal sy:) Tp rindu pada kereta sendiri sukar digambarkan walaupon malas nak bukak MYEG..bukak sj mesti ada saman.Xkisahla,cara sy membalas jasa kerajaan yg bagi scholarship sejak sekolah menengah,masok u,even postgrad yg gaji jalan ni pon masih diberi scholarship..lain org lain cara membalas budi kan (rupanya masih xsedar diri bila masok highway..huhu).Balik cni cam ada perubahan cket.Kan mgu lepas cam xlalu makan,tp td g pasar ramadan ngan k'kema,huish seb baik xbeli semua makanan yg ada kat bazar.Yezza,i think i get back selera makan sy.Td time berbuka,risau2 jugak takot xleh telan,nafsu sj lebeh.sekali nasi lemak ayam yg byk tu,roti john keropok lekor habeh dibaham.Kan hebat tu.Sekejap sjla xlalu makan.Tinggal harapan sjla nak kurus konon 1st trimester neh:P..xkisahla yg pasti pening dah kurang,selera makan dah dpt balik.Nikmat dunia tu.Jgn main2:) N malam ni 1 kejayaan lagi dpt buat balik tarawikh n mengaji,alhamdulillah.tenang jiwa tp seketika la plak.Ni ha tgh bengang..ada 2-3 ekor budak2 xbertamadun dok press motor kat bwh.Harus baling kasut or botol besar sos megi kat dapor yg dah habeh tu kat budak2 ni????
(Footnote: Tahniah Dr.Linda, opismate for d newborn baby.4.16kg..uiii semangatnya:D)

Monday, August 16, 2010

Reward;D


Hihi..emotion back to normal:)..Sangat sengsara 2 mgu yg lepas ok.Huhu.Nampak sj muka dia kuar dr arrival hall pkl 520 camtu,fuhhhh baru leh senyum balik.Haish mcm 1st time bercinta lak.Same goes to him.Cepat sj dia tangkap mukaku ini dalam ramai2 menunggu tu even saya agak kebelakang cket.Petang tu bukak posa agak berselera cket,tp still ngan jeruk ikan mak masak,yg lain xlalu.Hmm xlalu bersebab:0 pagi td time bangun sahur,sy dah buat UPT.Owh mak ai..terangnya line merah yg muncul.Alhamdulillah,cepat rezeki kami.So excited ngan result UPT,excited husband balik lagi petang ni,maknanya berjagala engkau sampai pagi.Mmg xbole tido.So ahad means esok mesti g check kat klinik ok,walaupon knfuse apahal mcm xalah apa2.Cuma xlalu makan n muntah pon masa dok nangis time H call dr sana.Igt muntah mengada.Hik2.Dalam pkl 11 semalam g klinik,cnfirm dah 2 bulan.Oh hoiii..bwk naik gunung kinabalu aritu rupanya.Seb baik selamat semua.Risau bila pk2 balik.Cuma semalam dekat2 nak admit ward.Xcukup air.Xnakkkkk!!we all mintak balik then ptg ni dtg check urine sekali lagi.So in between bole sumbat air byk w'pon peel fresh oren sj yg berselera cket.Ktrg singgah carefour seberang jaya.Pastu rasa nak merapu plak.Singgah nokia outlet.Hmm cadang nak tgk nokia E5 yg baru kuar tu.Xsampai seribu pon.Dpt rm999 full installment.Tp kan,mata sy ni berkenan sgt ngan nokia E72 kaler purple special edition tu.Dan bertambah high bila suami terchenta bersetuju..yeeha sudah semalam hp baru tido dgnku,reward untuk ibu mengandung.Thanks bang:) Lupa kena balik rumah cepat n minum air byk supaya ptg ni result elok cket.Hehe.Sampai umah mmg keja tonggang air sjla.Ptg check dah kurang cket tp still +ve lagi.So doktor tidak membenarkan diri ini berpuasa mgu ini.Skang mcm budak jahat yg sehat walfiat tp tidak posa:D

Saturday, August 14, 2010

It's The Day

Yeah..arini sgt xsabar nak fecth hubby kat airport.Dia sampai pkl 5, tp pkl 330 sy akan ke airport ok.I'm so excited, 2 mgu ni my mood sgt horror.Sgt xmenikmati life kat kampung walaupon di samping keluarga terchenta.Betul la org kata,bila dah kawen laki dulu baru family.Serius..hati sgt xtenang sampai jumpa dia kejap lagi kot.Yes definitely.Semalam dah 2-3 kali terjaga,1 kena ke toilet,1 lagi mmg senang terjaga tido malam skang.Bila dah bangun,mmg susahla nak tido balik.Sudahnya pagi ni dekat pkl 10 baru bangun,seb baik jugakla posa,so xpyh sarapan.Td masa nak stat menulis,mcm2 nak tulis.Pastu ni kehabisan idea plak.Nway cnfirm esok akan byk idea..Hihi..

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan

Tajuk klise?sebab xtau nak letak tajuk apa:)Harini dah stat posa,xtaula posa sy arini selamat or x..harap2 selamat.Semalam cket sgt makanan masok dalam perot.Makan kuar balik,makan kuar balik.Teringat makanan pon dah nak termuntah.Petang sj dapat makan cket sebab lapar sgt2,tu pon lepas makan kena sandar,nak elak kuar balik.Campo pening bagai,so tido saja sepanjang hari.Pkl 4 camtu hubby call,mungkin instinct dia kot.Tp xsempat cakap apa pon,sebab credit habeh.So malam dalam 8 lebih dia call.Sana dalam pkl 2 petang camtu.Mmg terus teresak2 la ngadu.Mix feeling.Rindu,rasa penat muntah,xlarat asik tido sj semua ada.so 4 minit habeh rm40 utk dia dgr sy menangis sj.Kesian dia.Tp lepas dah ngadu,dah ceria balik.Betol2 pompuan kan.Hihi.Dah bole gelak2 ngan parents kat depan tv.Tp dia plak la kot susah hati kat sana.Dekat pkl 10 dia call lagi.Alaaa habeh duit beli top up sj.Call rate dahla tgi.So kali ni buat2 ceria,xmo dia susah hati dah.Nombor baru dia kali ni dah bole sms.Alahai,last day arini baru dpt sms.Tp dah bole cerita mcm2la.Lega cket.So sgt2 nak sampai cepat sabtu ni.Xmau benda lain.Sy nak sabtu ni pkl 5 sj.Really need him dalam keadaan xsehat skang..huhu..Kesimpulannya,tenang cket dapat keep cntact ngan kekasih saya at least sampai pkl 6 ptg ni guna simcard bosnia tu.Sebab flight ke turkey pkl 2..dah gtau xpyh beli simcard baru kat turkey.Bole survive insya Allah esok ngan lusa.Tp dia pon mesti susah hati kalo dgr bini teresak2 sj dalam tepon..huhu.Prob roaming la ni.Siot.Now i realize,dulu sgt sensitive ngan ayah.Skang sgt sensitive ngan husband.Jgn sepatah perkataan pon tersilap,air mata laju ya rabbi.Arini mak masak sambal ikan jenahak utk anak dia ni.Sebab sambal sj yg boleh lalu tekak.Kalo dulu gulai ayam top list,semalam mak masak huhu lalu tepi periuk pon xbole.Haish..nway selamat berpuasa semua:)

Saturday, August 7, 2010

Bring Smile:)

Awal mencoret arini.Bangun pagi bersemangat walaupon perut rasa xsedap..mcm sebu..tau sebu??nak explain pon xtau,xpala yg penting tuan badan xselesa.Bangun pagi ayah dah beli nasi lemak.So habeh sebungkus.Tp rasa xcukup so buat nescafe cicah ngan biskut kering munchys.Mcm gian lak,ari2 makan biskut tu skang.Sejak balik dok umah ni la.Sebab tu sebu kot.Makan over.Seluar ngan baju nampak ok lagi tp baju kurung moden agak melekat di badan.Huhu.Okeh tanda2 nak membesar!xsuka tp lapar..huhu..Then semalam p umah toksu ngan mak,haish warga2 dalam umah tu kata nampak cantik cket badan naik cket lepas kawen.Tidak tahukah mereka kata2 tu sebenarnya telah mengguris perasaan ini..haha.Tp ayah pon cakap camtu,balik kali ni lepas kawen nampak berseri sbb badan berisi cket,adakah sekadar mengambil hati???xkesahla selagi xnampak buruk dalam gambar still ok.Hehe.2-3 hari ni dapat 1 berita yg super mengejutkan about colleaugue.Tp nak tulis kat cni bukannya org kenal pon.Cuma still xpercaya si lelaki bole kawen lain masa bini tgh sarat,n kawen plak ngan kawan sepejabat..means ke 3-3 nya satu tempat kerja.N dulu belajar sama kat kelantan.They all my seniors masa degree dulu.Sampai nya hati lelaki dan perempuan ni....whatever reason,sy xbole terima.Kesian kat wife dia.If i'm her.i will live alone,i'm a doctor..bukan pompuan kampung yg org tua2 tolong pinangkan.N shes so great.Dah la masih di awal perkahwinan,bukan 20-30 thn kawen laki nak buat perangai.Laki dia mmg dah hilang akal..sgt kejam.Nauzubillah..dan sy dah stat benci pompuan perampas tu,dunno how to face her masok opis nanti.Mungkin sy nampak her position bwk tapak kasut sy saja setulusnya:) dah mcm blog anak hayam dah..hak3..Tp rasa benci ni mmg dr hati.Okeh nak tukar tajuk,topik td buat rasa menyampah meluap2..huhu.Y the title is bring smile hah??Hehe..semalam i miss him so much.Bila teringat air mata laju sj.Tp dalam bilik la,kat luar kang org lain perasan plak:P..2 kali jugakla menangis yg bersungguh.Mood mcm swing cket mgu ni.Tu pasal sensitive lebey cket kot.Tp 2-2 kali tgh menangis tu i got call from him.Aura sampai ke bosnia rupanya.Hihi.Yg jadi prob tu sebb ktrg xleh sms n call.Call dr sana sj boleh.Itu yg sengsara tuh.Sy xbole call dia,xmasok.Sengetla.So 2 kali call berjaya mengembalikan senyumanku.Lps tu dah ok.Dah sabtu arini.Sabtu depan dah bole jumpa.Hooray:D..todays punya agenda,nak p kenduri kawen member yg kenal sama2 kursus BTN ke luar negara dulu.Nama dia jasmi,baru sj balik dr finland.Time dalam grup dulu dia srg yg akan ke finland,yg lain cam besala UK,US Aussie semua tu.Staf UNIMAP kalo xsilap.Selalu contact ngan dia lagi lepas BTN tu.Alang2 dah kat perlis,bole la p kenduri dia.Kenduri sebelah pompuan last week kat cheras.Bwk mak ngan ayah escort sementelah hubby tiada di sisi..huhu...okeh nak iron baju dah..babai

Friday, August 6, 2010

2 BULAN

Arini genap 2 bulan kawen..malas nak menulis arini..not in good mood..sy nak cepat2 sabtu depan...sy nak jumpa husband sy sebab am so chronic of missing him!..babai..
(*masa sgt lambat..sy terseksa*)

Wednesday, August 4, 2010

SAKIT

Hehe..sj suka2 nak tulis tajuk camtu.Hmm dah 3 1/2 hari kat umah perlis.Kembali single.Kembali merayau2 ngan mak.Ari2 mintak mak bakar ikan or daging then cicah sambal belacan yg amat pedas,yes skang dah terliur dan satgi nak g sambung makan.Sungguh makan byk.Even g kenduri ngan parents mertua bfore balik perlis aritu pon 3 pinggan.Owh hebat sungguh corak pemakanan.Bapak mertua pon bole perasan n tegor menantu dia makan byk time kenduri tu.Sedap!ada ikan kering ngan sambal belacan kt kenduri tuh.Hmm dok umah mmg best tp hati teringat husband of course la kan.Dahla prob nak berbalas sms.Nak call xbole,nak sms pon xbole.Maxis pon xbole tolong.H pon xleh sms,bole call sj dr sana.Xpala dpt cakap sekejap2 pon.Huhu.Tp rindu mmg sakit la..:) Forward kan ke 14hb8 pkl 5 bole??nak g airport to fetch him:(

Sunday, August 1, 2010

Jiwa Kacau..

Mmg tgh jiwa kacau.Semenjak kawen mana penah xjumpa sampai 2 mgu.W'pon pjj,tp tiap2 mgu jumpa n spend masa lebih dr seminggu cuti.Huhu.Semalam lakiku itu dah ke bosnia 2 mgu.Balik dr airport masok bilik alahai,sedeh nya ngalahkan nak tinggalkan mak.Patutla mak penah kata dulu, 'skang mmg sedeh kalo nak pisah ngan mak,nanti dah kawen lagi sedeh kalo pisah ngan laki'.Serasa mcm betol la.I'm quite independent walaupon mengada.Ke asrama penuh dr form 1, then matriks then masok u,then keja ukm,so setakat nak balik dr umah ke tempat keja/belajar bukan masalah lagi dah.Xnangis dah cm mula2 mak nak balik lepas hantar ke smap labu dulu (bulan posa plak tuh..sadis)..Tp semalam bila laki nak masok brdg hall,sedeh tuh semacam.Seb baik parents mertua mcm ceria2 dalam keta nak balik umah tu.Sempat singgah makan nasi kandar lagi kami bertiga.Tp sampai umah masok bilik,tgk baju dia yg masok setengah sj dalam bakul (selalu kena marah ngan bini sebb xreti masok kan baju betul2 dalam bakul..huhu)..sedeh yg melampau2.Baju2 ada lagi 2-3 helai xbasuh.Xpyh basuh lagila,memerlukan.Bau pon jadila (tindakan normal kan..huhu).Kol 930 dapat sms dia dah kat singapore, tgu flight pkl 11 ke turkey.Sampai bosnia guna simcard sana baru call.Layan cerekarama sampai kol 12,xla igt sgt sedeh tu.Habeh cita masok bilik zzzzzz.Tp pkl 2 terjaga perutku cramping.3rd time jadi mgu ni.Sebelom ni dia urut.Sakit yg rabbi.Tp ni tido sorang2.So menangis la tgh2 malam sorang sambil mengerekot.Y la cramping,xpenah jadi sebelom ni.Huhu.Dalam 230 dah ok,asik nak terkucil la plak.Bp kali ulang g toilet.Sudahnya pagi ni ngantok.Mula plan nak balik perlis pagi ni.Tp parents mertua ajak g kenduri kawen dulu.So lepas zohor japg baru balik perlis...

Thursday, July 29, 2010

Back to routine



Hmm..stat ngan hmm lagi.kekeke.Mode skang:menaip kat bilik H,sementara tgu dia habeh meeting.Gigeh sungguh para2 pekerja USM.Owh yeay APEX ok.Hihi.Teringat kalo meeting ngan dekan b4 study leave dulu,dekan selalu sebut UKM-APEX..pastu peserta meeting dok bisik2..USM dah APEX dahla..huhu.Xpala,janji gaji jalan..haha (bos xtau kan kewujudan blog neh..hihi).Okeh back to the story.Juz cme bck from sabah.8 hari kat sana,sudah boley cakap sabah bah:P..menuju puncak,cita2 utama.Dulu lagi 3 bulan nak kawen,semestinya dah rancang nak hnymoon mana kan.Masa tu ajak dia g Bali.Senyap sj pakcik tuh.Dia kata bali or mana2 pulau bila2 pon boley g sebab xmemerlukan tenaga yg byk.Hihi.Rupanya dia dah ada plan nak mendaki gunung kinabalu sama2.Okeh as wife to be ni pon quite bole sj apa2 pon.Tp kalo pulau pon betol jugak as he said,bosan.Setakat 4 hari 3 malam tu ok lagi kot.nak la spend hnymoon lama2 kan.Time pregnant nak g pulau pon xdak hal kan.eheh.Bersungguh2 dia cntct sutera sanctuary lodges booking n buat full payment.Kerjaku as usual dr dulu hingga kini,booking tiket flight.So sampaila saatnya.Sampai sana tido hotel kat KK for 1 night,then gerak ke kinabalu park on the next day.Setel semua urusan mcm isi borang buat tag bagai,ada transport hantar ke Mesilau Nature Resort.Actually ada 2 trek nak mendaki,timpohon n mesilau.For first timer digalakkan naik tru trek timpohon,pendek cket,8.2 km nak sampai puncak.Tp laki ak ni g booking trek mesilau,so 10.2 km nak sampai puncak.Masa naik mmg marvelous,turun hambik kau,mmg mcm robot.Sesungguhnya turun lebeh mendatangkan seksaan dr naik.Our personal guide pompuan,aida namanya.Hehe dia puji kami berdua fit.Normal org nak sampai Laban rata resthouse 8 jam kalo lalu mesilau,but both of us berjaya sampai kurang 7 jam.Dgn lakiku yg seperti porter tempatan lagaknya.Kesian dia kena bwk beg deuter 65 liter tuh penuh ngan aksesoriku.ada porter lalu ty kawan dia.."kawan kitak ka'..huahua..tp sampai atas mmg mengurut sjla.Tp time turun,ak plak yg lemah.Sakit lutut la.Tp dalam dok berenti mengurut kami berjaya turun dalam masa 3 jam.Terbaekkk!!:) Kat atas ngan sepanjang otw tu mmg marvelous.Yes his idea to go there mmg the best.Pokok2 mcm dalam filem animasi.Cantek sgt n sejukkk of kos.Kat bwh dah 17 degrees.Kat atas mmg krg dr 10 degrees.Aida si mountn guide cadang we all stay kat mesilou homestay kawan dia masa turun dr gunung nanti.Mmg itu yg dinanti2kan pon.Nak g balik KK cam xtau nak buat apa,nak g pusing pulau xcukup masa shoping lak nanti.hik2.So stay kat mesilou atamis homestay.Amrin si owner homestay pick up us kat kinabalu park.Owh me,hubby,amrin n aida sebaya rupanya.We are 26 years old.Cam choral speaking lak ayat.Hak3.Mcm2 si amrin ni tunjuk.Yg paling best dia ada anak sedara yg lebeh kurang mcm sin chan.Sgt manja ngan H.tp tolong la jgn dapat anak mcm ni.Dia prasekolah.Tp first time jumpa dia cakap..'ak suka sama anak cikgu jamisah'..haha.Cikgu jamisah tu cikgu prasekolah dia.Bolok sungguh budak neh.Semalam sj tido kat cni sbb malam2 sterusnya dah booking hotel kat KK.Nak shoping lak kan.Udang kering yg dikirim oleh ibunda di kampung jgn cita la.Sudahnya nak balik kena cas tambahan sebab berat berlebihan.Tp apa2 pon happy jalan2 cni.Now dah kat penang,exactly at bilik suamiku yg lepas meeting gigih menyambung kerja.Nak tgl b4 berangkat ke bosnia sabtu neh.Kena tgl lagi gue..huhu.Td ptg dia call mintak teman dia kat opis malam ni.So tgh hari td ada masak spageti,tapau bwk ke opis ptg td bgi dia kan.Mcm isteri mithali kan??hehe.Seb baik opismate dia yg tumpang makan sekali kata sedap..jikalau tidak.....hoho.Ok la,nak solat isyak dulu.Mode:masih menuggu lakiku buat keja.Harusla kan,dah nama kena tido opis malam ni...ok daaaa....tudung ketat la,nak bukak nanti ada org masok lak bilik ni,opismate dia srg lg xbalik..huhu

Tuesday, July 20, 2010

Update..

Hmm sejak balik dr kelantan xupdate lagi kan.Hehe.Pagi sabtu aritu fetch H pkl 4 pg.Kesian dia rush dr site.Tapi laki mmg kena bersusah payah untuk bini kan..kekeke.Bajet nak check out pkl 12,paling lambat ye,ulangan paling lambat!!Semestinya tidak menjadi kenyataan.Alih2 dekat2 nak zohor baru check out.Singgah lab forensik dulu ambik sample yg dibekalkan oleh Dr Zaf.Nak bwh balik bilik kena mntain -20 degree lak.Time ni mmg lapar tahap gaban la.Memandangkan lakiku itu xcover lagi nasi kak wok (anak dia xpon cucu dia yg jual,kakwok xtau hidup lagi ke x.Dr dulu lagi xpenah kenal kakwok..alkesahnya).So we all pon g restoran nasi kakwok original resipi (jgn main2..kakwok dah bukak restoran,kedai kayu yg dulu stil wujud..hihi).Penuh plak meja,so tapau sjla.Bwk nasi tu masok balik usm,makan bwh pokok kat international house..oooohhh masyuk.Sedap..dan skang tgh telan air liur teringat..huhu.Lepas makan terus balik kl,dah pkl 2 lebeh k.Kali ni xlalu ganu dah,lalu kuala krai.Dah cakap ngan hubby nak makan durian jugak by hook by crook otw balik ni.Hah byk rupanya sepanjang jalan,so kami berenti kat kuala lipis.H kata yg jual tu org asli,kalo dia tipu makanya tipula daku disini.Soh yg jual tu tolong koyakkan durian then we all makan kat situ sj.Xmau bwk naik keta,nanti susah nak hilang bau.Time makan tu borak2 la sket ngan makcik yg jual tu.Ckap ngan dia buah nampak xbyk sgt,sekadar memulakan mukadimah.Dia kata pagi2 byk2la,ptg sllu xbyk.Ak pon ngan eager nak tu tyla apasal ptg xbyk,pastu dia jwb sebab pagi org dah beli.Nampak x ak lagi sangap dr org asli yg jual tu.Hahah..H dok gelak sampai kl.Siot!Lamanya perjalanan naik letih.Huhu.Setelah tolak campor berenti makan,jam kat kl,finally 930 sampai shah alam.G lab dulu simpan sample.Rosak nanti satu penganiayaan namanya.Huhu.Sampai rumah rehat2 lapar lagi.Tp 2-2 teringin megi kari.Kekeke.Dah lama xmakan agaknya.Megi kari letak bwg telor bagai makan di kala hujan..uhhhhh,menarik i tell u.Goreng lagi kepok lekor tambah,psti perot penuh.Hihi..bila perut kenyang,mari kita tido..zzzzz...Kejadian Ahad: Pagi ni bangun awal cket,masak nasi goreng goreng kepok lekor lagi.Kepok leko tu kena goreng,nanti H balik penang dok teringat plak.Hehe.Arini plan pertama kompleks ngan sogo.Ni cadangan H ok.Not me.Adala benda dia nak tambah lagi tu.Kasut utk kegunaan lasak kot.Bini semestinya la suka bab2 shoping2 neh.weeeho.Dah dpt semua yg dikehendaki,balik shah alam.Pkl 6 H balik penang sebab isnin ngan selasa dia keja sebelom BERCUTI!!!yeayyy..hihi.So malam ni kembali bersua.Ambik H kat aipot subang then terus g sepang tido umah kakak ipar.Esok pagi2 kita ke KK ya...gunung kinabalu..errkkk agak2 sampai puncak x??insya Allah sampai..amin...so 8 hari ofline...daaaaa:)

Friday, July 16, 2010

THE END FINALLY..


Last time tulis hati tgh rawan.This time pon rawan jugak..apa daaa..Hehe.Aritu rawan terasa lonely kat kelantan,kali ni sedeh nak meninggalkan USM.I learned a lot here.Terima kasih byk2 esp to Dr Zaf for the time,for the samples,for the solution etc..(timbalan dekan yg sgt well organized and have so much time for everything),K'linda(lg 2-3 hari nak setel her PhD aka teman gosip dulu kini selamanya..kekeke),Mr Panneer (still my lecturer and he said waiting for my kids..ahaks),K'ros + K'fizah (thanks for wedding present),Fuad (new fren but very nice..teringat mcm buat keja ngan yusmaidie:D),Allia (good luck ur PhD ya:*) serta Fathiyah (baru teringat ada jabatan mate further study kat cni,apalagi merangkap teman jalan2 serta shoping la jawabnya:D)..So ni berplastik2 hasil borongan di cni nak angkut masok keta..Huahua.Last barang sapu td sunglass Bonia kat focus point KB,tetiba la plak nampak less 50%...beli jgn beli,nanti xleh tido..hik3..Tapi rawan xrawan jugakla..pagi esok bertemu kembali chenta hati:P..rindu semua rindu lagila kat hubby kan..hehe..Back to Shah Alam..daaaa:)

Sunday, July 11, 2010

USM here i come..



Hmm di kala menulis ni hati tgh rawan.huahua..betol la.Nantila cita.Stat ngan kamis dulu.Rupanya rabu malam was my last class kat ladies centre sec 7.Bubbye kawan2 semua.Panjang umor insyaAllah jumpa lagi:).Kamis xdpt join sebab badan mmg xsehat.Nak lompat pon xdaya.Instructor pon tegor nampak lemah.Xpala dah ambik ubat.Jumaat plan nak basuh keta,tp apakah sebab musabab 1 carwash pon xbukak.Ada 1 sj bukak kat sek 7.Tp sorang sj buat keja.Diala basuh,diala lap,dia jugak vacuum.Mmg maghrib kat situ la kalo gatal nak tgu jugak.Huhu.So baby,kita mandi kat kelantan sj ok.Huhu.B4 kuar basuh keta tu,pintu bilik terkunci.Sejak bila cuai xtau la.Terpaksa Kak Kema call adik dia mintak tolong pecahkan.So terkopak sudah pintu bilik.Huhu.Malam join BBQ postgrad kat uitm.Hmm ramai plak yg dtg.Haish mmg supportive habehla.Balik sampai umah pkl 11,ready to sleep.Ubat pon sgtla menyebabkan kemengantukan.Xsabar nak jumpa H pagi esok n gerak ke Kelantan.Sabtu-H sampai shah alam dah pkl 6.So qadak tido dulu.Walaupon plan nak gerak pkl 9 plg lambat,namun kita hy merancang tuhan yg menentukan:D..Pkl 12 baru gerak.Janji nak lunch ngan kakak kat paka tp kalo dah gerak pkl 12,bole lunch?H pecut baby lionku 170km/jm..Hoho.2 jam dah kat kuantan.Tp tu la kan,sampai cherating nk makan kepok lekor lagi.So lunch kat tepi pantai area paka pkl 530ptg.Hik2.Kesian abg iparku menahan lapar.Sembang xsedar diri,solat dulu,senang cita pkl 1130 baru dpt check in Kota bharu.Tp masih xsedar diri,letak beg g wakaf che yeh plak.Mmg tudung pink nampak kaler hijau la.Pening weih.Perjalanan yg jauh.Balik hotel solat mandi,trus zzzzz.Tp H gigih gak nak tgk world cup.Igtkan dia tgk,rupanya tv sj terpasang,dia pon hanyut.Ty kita plak tu sapa mng.Apa cer???:P Lps breakfast bufet hotel,masok bilik lepak2 barang seketika.Tepat 1030 check out hanta H balik penang.Then check in rumah tamu usm.So skang ni tgh rawan sebab sorang2 kat dalam bilik then terasa lonely.I wish he cld be here. then bilik ni mmg utk 2 org!Tp mana bole mgu depan nak cuti panjang lagi.Waaaaa....nak nanges...

Friday, July 9, 2010

MENARIK INI HARI

Apa yang menarik arini?Selain drp ketemu chenta hati,yg lain besa2 sj.Semalam mimpi,malas nak cita mimpi apa.Hahah.So whats the point.Hmm point di sini sesungguhnya mimpi semalam menggembirakan.Tp org kata mimpi selalu terbalik.Org lain kot,diri ini selalu mimpi yg benar sj.Sejak bila taksub ngan mimpi ni.Ntah..hihi.Xkesahla..Arini mcm dah lega cket.Xsehatla 2-3 hari sejak dr knferens tuh.Lemah sungguh daya ketahanan badan:D Semalam g ambik ubat.Tp lawakla doktor yg mengecek tuh.Antara dialog yg masih diingati
dr:sakit apa dik
me:rasa xsehat.batok
dr:ok sy bg ubat batok
me:rasa nak demam jugak
dr:ok sy bg ubat demam spare
me:rasa nak selsema jugak
dr:ok sy bagi selsema jugak
me:sy rasa jugak letih,asik nak tido sj
dr:ok sy bagi vitamin c
me:thanks la dr,lagi lama sy kat cni nanti semua ubat dalam klinik ni dr bagi
dr:haah ek
(doktor tu sgt pemurah kan,xdak ciri2 kedekut langsung.Sudahnya sebakul ubat bwk balik,ngan mask lagi..free of charge ok sebab klinik universiti:D)

Arini nak spend masa ngan babyku.Janji nak mandikan dia arini.So lepas zhor nanti bolela g caltex sekyen 2 tuh.Kat situ kalo basuh mcm teliti cket.Dah dekat sebulan baby ku xmandi.Esok nak gerak g kelantan.Kenala berkilat2 sket:) xsabar 50X..huhu..xsabar nak jumpa H ini malam,xsabar nak kembali ke USM,xsabar nak jumpa eiman,riez n aqief otw esok dan semestinya kena byk2 besabar..hehe.Malam ni ada BBQ postgrad student.Cam malas nak join,tp join sjla.Bukan selalu pon.Huhu..jemput2 sarapan..ada kek.Kek lagi:P