OuR JoUrNey~~

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 18, 2012

Amsterdam 3

Ok jom sambung sementelah ada ruang cket ni...
 
Dah habeh melawat tempat2 penting tu, bas tour sampai balik amsterdam central dalam pkl 2 camtuh.So ada masa lg untuk menunaikan hajat ayah Adim nak melawat Van Goh Museum.Maklumla org tu dah kecewa last year xsempat nak visit beberapa muzium yg dia dah aim kat london.Hawhawhaw.Xtau la apa ke hal salah naik tram ke cemana, turun salah tempat so nak catch up tram lain nak ke Van Goh Museum for sure la tutup.Mmg xda rezeki ayah Adim la.Asal melancong sj fail nak visit muzium.Apa cer.Pusing sana pusing cni nampak lbih kurang mcm bazar la kat opposite jalan yg ktrg berdiri tu.End up shoping situla la plak:p
 
Hah part ni menimbulkan kemarahan lagi.Bole x ayah Adim beli lagi sepasang clogs tu.Aiyoh sepasang bukan murah tau kalo convert duit cni.Reganya 16 euro so lbih krg rm64.Huhu.Sabar sjla.Sy xbeli apa sgt.Tambah koleksi fridge magnet as usual.Ok tshirt kat cni smart so rembat 2 helai utk bapak dan anak tuh.Hoho.
 
Jalan2 area Damraak (mungkin dataran la kot) dekat2 ngan amsterdam central tuh.Sepanjang Damraak ni kedai svnr.Tidak dilupakan sex museum jugak ada kat cni n red light district hanya di belakang deretan kedai ni ya.Aduhai bahaya tol!Lupa semalam ktrg makan kat kedai Arab kat Damraak ni n arini ktrg makan KFC.Pun area Damraak ni jugak.Oficemate sy yg br balik this year buat phd kat rotterdam inform KFC halal kalo ayam.So ktrg adalah makan dgn yakinnya.Tawakkaltualallah....:D
 
Round punya round..sampai apt balik dalam pkl 7 malam camtu.Dah masuk hari ke7 so mata memasing dah set ikut waktu sana dah.Mula2 sampai sana pkl 6 ptg kau dah xleh angkat mata, sbb mesia pkl 12 malam time tuh.Hehe.
 
Bangun esok pg pkl 830 cab dah ready bwh apt nak hanta ke Schipol Airport sbb flight balik KL pkl 12tgh hari.Ok byebye Netherlands..jumpa lagi..ntah bila eh:p
 
Mat Salleh pon sentimental eh..menangis sebak tgk adim sebb dia kata muka cam anak dia nama Ana.Hahah tiba2 adim muka cam mat salleh..genetik mana plak dah..mutasi agaknya:p

Suka tgk pp dia blush..michael oh michael..:p

'Anya'...senyum maksudnya..bahasa adim la:p

Bye2 netherlands..nanti adim belaja pandai2 dtg lgi k..tp kita cr negara lain la.Risau jugak anak bujang belaja di holland:D
 
 

Monday, December 17, 2012

Amsterdam 2

Salam.Sy teramat bz dgn hal ofice last week.Celah2 bz tu sempat fly ke USM Kubang Kerian, Kelantan utk present proposal Phd sy.Sampai Pengkalan Chepa pkl 930 terus ambik airport cab ke usm.Sampai USM trus present sbb turn sy pkl 11.Habeh present call airport cab yg sama soh pick up then balik kl flight pkl 3. Adim igt ibu pg keja UKM cam selalu.Even bbysiter pon xtau:D. Ok lets continue...
 
Last entry dah habeh kan bab 1 Amsterdam (ala2 bg lecture lak;). Keesokan harinya  tu mmg dah ready. Bangun awal sbb karang sia2 travel sampai hujung dunia tp dok lepak apartment sj.heh.Adim pon bangun mood ok sj.Dia kalo bangun mesti nak nyanyi lagu pelangi senja stacy atau untuk dia najwa feat sleeq tuh (jiwa halus kan anak aku!).Ktrg jalan kaki sj dr apt pg amsterdam central.Pakej dr semalam lagi dah booking.Half day tour holland.Tempat2 yg di includekan dlm pakej adalah volendam, zaanse schans and marken.Harga pakej 25 euro sorang (lbih krg rm100).Ok la drp sewa keta sendiri.Ok serabut kepala tgk jalan kat sana.Actually xla bz cam kl ni tp sbb left drive, ada plak karang mat saleh bwk elok dah ikut rule drg, kau salah masok lane so dok diam2 dalam bas then hayati pemandangan tau2 dah sampai.Subhanallah.Sgt cantik scenery.Mcm tgk lukisan i tell u.Hoho.
 
Mula2 bas tour bwk pelancong yg agak jakun dan kesejukan ni pg zaanse schans dl.Zaan schanse ni tpt yg ada byk2 windmills.Kalo pg holland balik xtunjuk gamba windmills aha tipula tuh:p Sgt sejuk area ni.Masa ktrg sampai tuh lbh kurang 2 degree.Pose sana, pose cni lbh kurang stgh jam bas tour announce nak gerak ke marken plak.Kat marken ni ada kilang buat clogs.Kalo beli cni clogs murah so lakiku yg tercinta rembat 2 clogs kosong kat cni wpon bini protes.Sy xminat clogs.Alah kat mesia kasut terompah senang cita tp reputasi kena jaga.Xromantik la kalo gadoh time honeymoon so biarkan sjla.Jgn lepas ni kuar jalan2 kl dia pakai clogs tu sudah.Parah!Sempat jugak sy habehkan dlm 20 euro kat cni beli svnr.Xbeli byk sbb next stop volendam adalah tempat svnr so duit simpan nak spend sana byk.Kekeke
 
Pkl 1230 lbih kurang bas tour sampai volendam.Tujuan utama pemandu pelancong tu nak bwk kami semua neh g tgk cara2 buat cheese kat kilang cheese.Tp sumpah sy xminat lawat kilang.Sy nak beli sj.Xmau buat sendiri so xpyh tunjuk cara nak buat cheese kat sy.Hahah.So kami 3 beranak g makan tepi laut.Makan sotong, udang, fries panas2.Brussels waffles jugak tidak dilupakan.Owhhhh now i sgt rindu the moment there.Huhu.Lepas makan org lain still dlm kilang kami bertiga dah stat shoping svnr.Heaven.Next time kalo pg holland lagi nak ambik cab terus g volendam.Shoping!:D
 
To be continued part 3..hehehehe
 
Ha kena ada windmills, br konfem kat holland:p - zaanse schans

Scenery sgt cantik, sgt sejuk - zaanse schanse


Kat sni ada kilang buat clogs - markenn

Last stop.Xbyk gamba sbb org lain kan g tgk cara buat cheese,kami sj yg xminat;p - volendam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, November 27, 2012

Amsterdam

Continue..
 
Ayah Adim habeh keja 7hb petang tu terus kami gerak ke amsterdam by train again of course.Perjalanan ambik masa lebih kurang sejam setengah. The reason kami shoot petang jugak ialah disebabkan hari2 di amsterdam adalah hari2 yang kami extrakan.So segala perbelanjaan especially apartment mmg bayar sendiri.Memandangkan booking check in aparment di amsterdam ialah pada 7hb, mmg takla nak buat amal jariah di bumi asing.Dah bayar so harusla tido malam tu jugak.Hiks.Gerak dr Eindhoven pkl 630.Campo tolak singgah beli doner kebab, Adim jalan slow, Adim ngamok xnak dok kat stroller sbb nak explore sgala benda sendiri jadila sampai apartment kat amsterdam tu pkl 10 malam.Sy n ayah Adim book apartment tu tru online (stayamsterdam.com).Dapat la 450 euro for three nights stay (lebih kurang rm1800).Apartment baru kat Westerndock.Cantik sbb dikelilingi sungai.Wallah..dok lama2 konfem thn depan Adim dpt adik..ceh:p tidola kami dgn nyenyaknya malam itu....Owh lupa this time colleaugue ayah Adim dok 1 apartment dgn kami sbb mmg purposely booked apartment 2 bilik so dptla kurangkan pembaziran kan.Heh.
 
Disebabkan tilam empuk, suasana sejuk damai gitu ditambah Adim diberi babycot sendiri, makanya nak dkt pkl 10 pg baru bangun.Aiyoh, xdptla ambik pakej apa2 luar dr amsterdam city. So we decided ambik pakej city tour + canal cruise sjla aritu.Amsterdam bukan tempat shopping (ia ialah tempat asmaradana..astaga:p), tp scenery sgt cantik n org2nya pon nice, polite gitew. Sy memborong sakan baju budak kat UK last yr, kengkonon kali ni pon sama la.Hmm dapatla baju Adim cket, yg lain svnr utk oficemate, kengkawan, sedara mara.Eh perfume 2 botol tidak juga dilupakan:D kat amsterdam ni sy xmsak dah.KFC halal, kedai2 arab pon byk.Agak susah nak jumpa org Melayu so i feel betol2 tgh melancong.Heh.Kat UK last time memanjang jumpa malaysian.Nak berator masok madame tussauds London, 4 family melayu malaysia beratur belakang sy.Rs seperti berada di Melaka bandaraya bersejarah sj.Hoho.
 
Ok tgk gamba2 di Amsterdam dl k..:)
 
Xsnap seluruh apartment lak..


Canal Cruise..dah habeh duit buat kenduri, tau romantik gini, buat doa selamat sj dl, simpan duit g honeymoon amsterdam:p


Jalan2 keliling apartment, xjauh sgt dr amsterdam central

Gambar budak comel kat atas tu masa kat Gassan diamond.Beria drg ajar camana nak hasilkan diamond.Ayah adim sj dgr, sy ajak adim main tangga.Bab2 memperoleh ilmu mmg kurang ghairah cket..kekekeke


To be Continued.. 
 

Friday, November 23, 2012

Netherlands here we come;D

Salam.Arini atas jalan sj kekdahnya.Sepang-KL-Bangi.Turun ofice KL sbb esok ada audit.Staf double check fail kursus subjek sy ajar ada xcukup contents plak katanya.Haish.Pkl 12 zass balik ofice bangi sbb ada appointment ngan student tp di saat2 nak sampai ofice dah tu sempat lg singgah bandar baru bangi butik sutra ungu rembat sepasang baju kurung pahang.Ngeee.Setiap kali nk beli benda2 bukan keperluan sms dl ayah Adim, kengkonon mintak restu tp yg sbenarnya dah tau sms reply mesti bunyi camni..'ambikla, nt abg sponsor cket'..hah tu yg nak dgr tuh:p
 
Ok tekad bermula arini (xtaula bila bole selesainya) nak update pasal cuti2 ke holland aritu.Mana tau info pasal perbelanjaan, tmpt yg patut dikunjungi or perbelanjaan bole membantu those yg ada plan nak ke sana kan:) ok jom mulakan pengembaraan;p
 
Since tujuan utama ke sana adalah disebabkan ayah adim ada kerja so adalah 2 org lagi colleaugue ayah Adim turut serta (Profesor Hamzah n Ikhwan) tp memandangkan kami extrakan 4 hari di sana selepas setel kerja ayah Adim, yg still join us sampai balik ke mesia just ikwan sj.Prof Hamzah tu habeh sj course terus ambik flight balik tanah tumpah.Hehe.
 
Flight KL-Amterdam ayah Adim book KLM Royal Dutch n Amsterdam-KL naik MAS.2-2 sgt best.Memandangkan MAS dah biasa dan sedia maklum dgn layanan baik, curious jugak ngan KLM mula2 tuh.14 jam ok, kalo xbest mmg makan hati la sepanjang perjalanan.Huhu.Tp penyebab best lg ialah naik sj flight malam tu pkl 1145 malam (3hb11), Adim mampu bertahan 15-20 min sj.Pastu trus zzzz, dah waktu tido dia kan.Sampai ke Schipol airport dia lalok.Jaga sekejap2 sj either nak susu or lapar:D
 
Touch down Schipol Airport pkl 7pg (4hb11).Mesia pkl 1 ptg.Lari 6 ke 7 jam lebih kurang.Drp airport Schipol, kami kena ambik train ke Eindhoven (tempat ayah adim kursus n second largest city bak kata google:p).Perjalanan ambik lebih kurang sejam 45 minit.Si arnab duracell still amat bertenaga usik org dlm tren sampai ada mamat salleh dlm tren tu bg teddy bear sbb dia asik la ty org tu mcm2 spanjang perjalanan ngn bahasa pingu dia.Hihi. (mesti mat saleh tu igt tu bahasa melayu gamaknya:p).

Sampai stesen Eindhoven, owner apartment yg kami nak stay for 4 days dah siap tgu.Nice sj Mr.Harry Van Derloo tuh.Mr.Harry provides 3 unit fully furnish apatment+bahan2 mentah utk masak.Apt gt cantik n heaven:D. Memandangkan ini atas urusan kerja ayah Adim, so we pay 0 for our stay in Eindhoven yeay:D K la tgk gamba2 apartment n Eindhoven city dulu yeh utk entry neh:) Sy nak g sogo jap, rasa nak belanja Adim dan ayahnya sesuatu;p
 
Bedroom. Spot the jetlag boy:p

View adalah Eindhoven city

TV besar 2 bijik, 1 lg dalam bilik.Holland adalah red light district so kalo bukak tv pkl 12 onwards phewwww sgt bahaya.Naked news, iklan pelacur tgh bogel pgg hp soh call utk melanggan adalah setiap saat.Zina mata weh:p Bahaya lepaskan lelaki kurang iman ke sana alone:p

Dining n kitchen

Ini masa ayahnya kerja, ibunya ajak anaknya shoping kat H&M belakang apartment sj.Hihi

Jalan petang,Pkl 3 ni, pkl 5 dah mcm pkl 9 mlm mesia.Gelap n sumer kedai dh tutup

Shopping complex.Nice design

Asal ada kamera si kenit neh:D

Eh baru perasan gamba ayahnya xletak lg:p
 

Monday, November 19, 2012

Welcome Alisya Nur Putri

Salam, lama eh xbersua:p lama sgt cuti, arini baru masok ofice.Banyak neh nak story.Story ke Netherlands aritu.Story bergambar tp gambar nya dalam external hard disk dan ia tertinggal di rumah ler plak.Memandangkan dalam laptop ada gambar latest yg baru transfer so kita update secara reverse osmosis yeh:D
 
2 hari sampai Mesia keluarga Adim gerak ke Kemaman plak.Kakak sy bersalin aritu belum nyempat lagi nak lawat.Penting ni, cucu perempuan pertama dalam family tok arau.Excited habeh memasing.Alisya Nur Putri ibunya bg nama.Nak balik ke KL balik Adim sebut 'Bye Eesya'..hihi cute yg amat bila Adim yg sebut.Heh.
 
Semangat budaknya.Keluar 3kg sj.Xsampai sebulan dah dkt 5 kg so aunty panggil alisya cinta kolestrol k.kekekeke.Diringkas cita kami sekeluarga plus tok n tok wan arau gerak ke Kemaman pg maal hijrah n sampai KL balik sabtu 17hb malam.Ya ampun penat.Baju2 balik dr holland xsetel lg, selambak lagi baju2 ke ganu.Huhu.Jumaat ni tok n tokwan arau dtg lagi..Ibu Adim konvo plak ari sabtu ni.Hehe.Byk benar event:D
 
 
Wahhh asik syg baby sj neh, line clear ka thn dpn:p


Si cinta kolestrol alisya:D
 
 
Footnotes: Balik dr amsterdam masok ofice dah ada surat perlantikan ke pensyarah DS45 secara rasmi.Naik ke gred 45 pd umur 28 thn kira lambat ke cepat eh?apa apa pun alhamdulillah.Rezeki 2012:)
 

Tuesday, October 30, 2012

Our eid adha

He he he..menyepi lagi as usual;) Salam aidil adha, bp byk daging korang belasah??Sy surrender raya haji kali ni, on off demamla. Raya petama siang (raya petama di penang dl) tu terperap sj dalam bilik.Adim totally ayah n toknya yg handle, ibu xmampu.Berselimut berjaket dalam bilik sj. Malam gerak balik perlis. Siang tu mcm dah xdemam cuma perit kat tekak. G ambik ubat tonsilitis plak dr kabarkan..huhu.Telan ubat sjla..tp okla petang tu cam dah ok.Plus tiba2 ramai membe sms nak dtg umah.Kebetulan mak sy (bukan sy) buat mi rebus petang tu.Pkl 7 dah sold out.Malam org dtg kena masak benda lain plak. Cuma pelik eh ry haji ke-2 ramai org dtg, mcm ada open house plak.Hihi.Esok paginya tuh kami dah kena shoot balik kl sbb isnin sy n ayah adim xcuti.Plus nak singgah bertam sekejap jumpa Dr.Zaf (InsyaAllah spvisor utk PhD sy soon).Alhamdulillah discussion smooth n mintak2 xada masalah masa meeting cuti belajar nt.Ameen:)
 
Pkl 2.15 ptg lbih kurang sambung perjalanan balik ke KL.Ok pkl 2 pg baru sampai kota warisan.Kami anak beranak adalah masak dlm keta.Jem amat amat kronik sepajang 300km ok! Seb baik anak jenis happy happy joy joy boy punya budak sj.Kalo dia meragam mmg meroyan ibunya dalam keta.Huhu.Tolongla org lain beraya kat kl sj next2 time, xpyh sebok2 nak balik kg kalo cuti cket.Biar kami sj balik kpg...erkkkk:p
 
Mgu ni kembali bz.Tp xsbz mgu lepas.Eh sabtu ni Adim dah nak fly ke Amsterdam la:D Agak2 hyper X ni behave x dalam direct flight.Fuhhh2...menadah tangan ke hadrat illahi:D...
 
 
Waaah ibu xexpect adim sgt syg baby..good sign 4 2013 eh;p


Si ainun ni bila nak besar ntah:p anak lg besar dr mak ha..hikhik


Budak baju hijau tu baru balik keliling kampung ngan tokwan naik moto, terjerit2 sampai org tgh bergamba:D


Mcm dia plak yg meeting ngan PM Dr.Zafarina;p
 

Tuesday, October 9, 2012

Nomad

That's me.Minggu ni la.Office telah berpindah but still di Bangi la.Makanya bilik di office baru tu wiring xsiap lg plak.Ofice lama wayar dah berselirat sana cni.Nak gerak masok bilik br xbole, nak patah bilik lama pon xboleh.Sudahnya sy tersadai di library.Nak buat keja smua dokumen dah hanta ke tempat baru, ada stor simpanan.Makanya bersidai bersantaila sy bersama novel-novel di library UKM ini. Heheh. Heaven,mcm cuti plak.Dah 2 hari mcm ni. Cuma yg bosan pakcik library igt sy pon student jugak.Terpaksala mencapap pakai tag kerja setiap masa.Huhu.
 
Alkisah xbyk benda nak tulis mgu ni.Hmm weekend aritu pon shopping complex 1 kl/selangor kami terjah.Misi melengkapkan barang2 travel Adim.Uuuuu serius mahal.Dkt2 1k kelengkapan dia sj.Tp sgt comel bila dia pakai ear muffs bulu2.Hihi.Ibu ngan ayah? Ambik nafas sekejap.Nak ry haji la plak...sekian...
 

Monday, October 1, 2012

Bajet Celebrity!

Salam 1 Oktober.Amacam Bajet 2013??Untuk yang berkenaan la.Nothing new kan.Bonus 1 1/2 gaji is x ada apa2 yang menarik.Lain la 7 bulan gaji (ada bunyi xbersyukur d situ;p).Plus apasal ada rebate 200 utk beli tepon pintar.Xbg duit tu pon belia sgt pintar dalam beli gajet2 ni k.Huh!Apa yg dinantikan sy?Sy menantikan announcement interest rumah utk loan gov zero ataupon kurang2 jd 1%..tiada pengumuman itu so bajet 2013 tidak menggembirakan sy..org lain ikut suka sy peduli apa..heh.Owh lg 1, ptg pengumuman subsidi gula kurang 20 sen, malam kedai mamak depan teh ais dah jd rm1.80.Xsempat nak tgu 2013 dah hah!Ke laut, jom balik topik asal:D
 
Tgk masterchef 2? Sy ikutla jugak kadang2.Kalo dah semua chanel x ada cita menarik so layanla jugak masterchef 2.Sabtu lepas, agak sepetang jugak pusat rawatan islam azzahrah bangi tu.Nak ambik ubat Adim.Bukan demam ataupon apa2.Mcm syok2 xtau nak buat apa ptg tu.Hihi.Lgipon malamnya ayah Adim ajak makan kat restoran Gearbox Bangi tu.So boring2 keluarla rumah dr petang.Ambik krim Adim,ada macam gatal2 (xnampak pon gtal2 tu, puas doktor observed:p) n ubat cacing dia sekali.Terlepas pandang.Adim dah setahun setengah  n seminggu 2 ni dia mcm kurang selera bila bab makan. Bs dia kata try bg ubat cacing.Betul la doktor kat azzahrah suggest ambik ubat cacing sbb dia dah makan segala mak nenek.Hmm harap2 kembali berselerala.Tp berat dia so far xmenyusut lagi, bertambah adala.Mana xnya, susu sekilo xcukup seminggu.Parak!huhu.Ok2 masterchef!Hiks
 
Lepas setel hal ubat, singgah kedai aksesori sekejap.Dekat2 klinik tu jugak.Huruf2 kat plate keta sy luruh la plak.WRG tgl G sj..:D Ha masa tgh tgu org kat kedai lekatkan huruf lalu la 3 org peserta masterchef.Sy igt 2 org sj sbb yg srg ni ala2 azwan ali la dalam masterchef skang n srg lg cam cun sj masa mula2 audition dl.Apa ke namanya hah che lah n etiqa.Yg sorang tu lg xigt sbb xbp cun n dia pon senyap;p Wohoooo baru jd peserta masterchef dh rs cam artis la tuh:p 3 org ni lalu sebelah sy nak lintas jalan, dressing bole tahan dah tu bantai p lemparkan senyuman kat semua org kat kedai tu (bukan senyuman sedekah, senyuman yg merasakan diri ini glemer).Helo cik kak, bukan semua org ada astro, yg ada pon bukan semua org tgk masterchef.Huhuhuhuhu.Waaaa sy xsenyum balik n buat muka bodoh mcm xpenah tgk tv.Kekekeke. Bila perasan xdak srg pon senyum blk, 3 org ni terus jalan (xtaula malu ke x) tp masih control senyum.Haha.Org Malaysia ni bole thn la (termasuk diriku:p). Dah kenal tu apa salahnya senyum balik..Hihihi.Tp sy mmg gini, kalo jumpa artis sll tunjuk mcm xambik tau dunia hiburan.Hahah.
 
Hah igt lagi thun 2010 masa tu kat gerai jeruk ground floor Plaza Masalam Shah Alam (masa tu demam xsilap baru siap buat lab DNA kat UiTM), Ziana Zain ngan husband n 2 anak dia tgh pilih2 jeruk jugak.Masa tu mmg x ada customer lain.Sy dgn xada perasaannya cakap 'excuse me' sbb ziana zain berdiri depan jeruk yg saya nak ambik tu...Tp masa tu mmg xbp cam sgt sbb kat luar tv ziana zain mmg gelap (dlm tv make up tebal kot so npk mcm cerah jugak..huhu). Bajet la xtaksub ngan artis, sampai umah terus menjerit panggil housemate masa tu..'kak kema, kita pilih jeruk ngan ziana zain td..' hahah:D

Thursday, September 27, 2012

Terpanggil

Salam.Selama blog ni ditubuhkan (x la lama mana pon..heh) arini baru terpanggil nak tulis sesuatu yg xdipanggil merapu atau meraban.Hihi.Actually dah lama nak luahkan.Kalo tulis kat blog maksudnya  kena mengarang, kalo kat status fb rs nak termuntah.Please la..status kt fb tolongla yg ringan2 sj, ataupon nak ajak org bergelak ketawa okla.Kalo dah hubby tolong kemas katil pon nak tulis apacer der??sama2 semakkan katil, sama2la kemaskan.Hah dah keluar ayat asmaradana..huhu.
 
It' s about filem yang menghina Nabi Muhammad S.A.W tu.Semua muslim 1 dunia marah.Ok fine yg xada perasaan tu please muhasabah diri.Benda2 cenggini kena ada perasaan marah dalam diri kita k.Ni melibatkana agama kita, org lain cuba mempersendakan agama kita, tuhan kita, nabi kita so wajib ada perasaan marah dalam diri kita.Tetapi ada caranya..Hah part ni yg malas nak ngarang neh..hihi.Memandangkan salah seorang kawan sy masa kat USM masa degree dl dah menulis bab ni, if berminat please bc http://shazlinshaharudin.blogspot.com yg entry stupidity tuh. She's doing phd in US now (Lin, kalo ko bc entry ni, pinjam eh entry stupidity tuh, i like..;D).
 
Footnotes: 1 benda lagi, bole x kurangkan membuat research. Kalo nak jd researcher, ikut saluran betul n publish.Penentu KPI yg paling tinggi tuh untuk para lecturer univerisiti awam tuh.Hoh.Ini semua benda nak dikaji.Org buat lagu gangnam style tu just for fun..mcm2 aspek ditelitinya.Ok apa kalo guna lagu gangnam guna utk poco2.Haih susah betul, pleasela.Jgnla semua xbole, jgnla semua salah.Hidup kena positive.And one more thing, berhentila drp menyangka dalam apa jua keadaan, dalam apa jua situasi, org mmg nak aniaya kita.Itu sifat org yg x ada wawasan n LOW SELF ESTEEM...:)

Friday, September 21, 2012

Ain Hawani..

Salam.Sebelum bergerak ke bilik seminar.Sekejap lg ada presentation student.Laporan budak2 ni praktikal masa cuti 3 sem aritu.Mmg cenggini sejak azali.Walaupon presentation pkl 10, mcm dah xreti nak buat keja lain dl.Kalo buat kena fokus.Buat sekerat kena berhenti, apacer..Ok baik tgk lampu dalam bilik sj sambil bt keja2 yang dibyr gaji ni..teheeeee
 
Sapa follow adam&hawa kat astro mustika hd tuh turun tangan.Waaa ramainya tgk..hihihi...Ok sy xminat aaron aziz.Xpernah minat.Entah bila nak rs dia romantik, teringat dia ada anak bini.Boley??Apa lak xboley kan..heh.Terus xjd minat.Sejak zaman anak dara lg.Mcm la kalo dia bujang dia nak ke ak kan..kekeke.Apa2la.Tp sy peminat nadiya nisa..yeay..unik x sy.Hahah.Sejak dia menang byk anugerah filem cun tu, mmg sy ada google pasal dia.Dia belakon mmg bestla.Rupa dia pon cute jugak apa.Ada lesung pipit.Mahal tu.Mmgla xsecantik neelofa.Tp neelofa tu stok tgk sekali cantik.Tgk 2 kali eh xla cantik sgt.Pg2 buat dosa.Ngan neelofa lak tuh:p Marin siap oficemate kutuk2 lg sbb minat ain.Huh apa ada hal..lain org lain citarasa apa:D Semalam despatch dr kampus kl hantar pendrive, kiriman bos katanya.Igtkan ada paperwork nak mintak sy tolong setelkan,sekali bukak semua episod cita adam&hawa.Hahahahaha.Sy sll borak2 pasal cita ni ngan bini dia,lecturer kat medical school.Alang2 tolong download kat bini, pas kat sy sekali tu agaknya.Tu xsampai hati nak tgl ukm tuh, bos super sporting;p
 
 
Footnotes: Alhamdulillah semalam dah dimintak update personal info di website untuk konvo Nov neh.Okeh dah xsabar nak berjubah, bergamba konvo ngan ayah adim, adim n sanak saudara:p TETAPI mintak2la tarikh konvo bukan 3-11/11....kalo sama...uwaaaa burn tiket ke amsterdam...huhuhuhuhu..

Thursday, September 13, 2012

Salam 26 Syawal

Urggghh..janji tidak ditepati.Janji nak update sekerap mungkin tp apasal masa sgt cepat.Rasanya baru lg hari sabtu aritu, apasal harini dah hari kamis.Semput nak siapkan semua benda...
 
Nak update yang mana pon xtau.Heh.MATTA Fair ok?Uplanned ni sabtu lepas.Ofice sy buat open house tp xbuat kat ofice.Buat kat umah pegawai sains jabatan sy kat hulu langat.Pastu semua makanan pon akak tu sediakan.Staf forensik dtg bwk badan ngan family, makan dan balik.X terasa kerr akak tu yg buat open house:p Tp akak neh mmg rajin masak, rajin buat makan2 dan sgt sedap walaupon dia tgh mabuk pregnant n tgh cuti belajar bt master skang.Menu yg dia masak sgtla pelbagai.Nasi dagang (sgt sedap nak2 di kala sy tgh gigih diet skang!), mi kari (ayah Adim kata sgt sedap sbb sy xmakan plus sy anti mi kari), laksam (sedap w'pon sy rs cket sj, konon2 pelengkap kpd nasi dagang yg sy makan sejemput cuma..huhu), kek coklat, pavlova, kek pelangi, cheese cake, pelbagai air termasuk teh tarik, kuih ry lg.Entah bila masa akak ni buat, anak2 dia kecik lg.Knfem xleh harap nak tolong lg.Heh.Ke laut dah hoh...
 
Ok significant cita kat atas ialah sebelum ke open house tu ayah Adim beria ajak g MATTA Fair PWTC tu.Pelik jugak.Dah byk berjalan kot thn ni.Investment aset keluarga lg.Tp layankan sj.Owh dia nak survey harga cruise tour rupanyaWahhh agak2 ada harapan x anniversary thn dpn naik cruise pusing asia jadila..kekekeke..Okla..dptla brohure2 yang dikehendakinya.Tp pakej kat MATTA Fair super murah sy rs.Tiket return London rm2k.Murah tu..heh.Tp pandai ar organizer (ntah sapa organizer ntahla..hihi.1 dewan MATTA Fair, sebelah tu ada universal travel fair, sebelah tu lagi ada Camera fair.Lengkap hokey.Nak travel kenala beli beg besar baju tebal bagai.Dahtu camera harusla DSLR...hah barai duit.Tp kami xbeli apa2 pon.Nak collect brochure sj.Perbelanjaan harus dibataskan.Bulan 11 nanti sejuk, dah nak masuk winter.Kelnengkapan Adim xsetel lg.Utk dia la kena lebih cket prepare.Ibu ayah pakai sj apa ada.Bulan 10 nt br nak beli brg2 dia.Excited travel kali ni sbb xtinggal anak dah.Hihihi.
 
Footnotes: Tgh lengkapkan borang utk submit ke pendaftar.Harap2 dpt promotion utk naik gred jawatan b4 hujung thn..amin:) dan juga borang2 tuntutan elaun ke Kementerian Pengajian Tinggi.Elaun tuntutan tesis n elaun tamat pengajian xbuat lg neh.Penting semua elaun2 tu masuk saat ini:p

Thursday, August 30, 2012

1 Syawal 1433 hijr

Salam 1 syawal semua walaupon masa taip ni dah 12 syawal.Apa ada hal, janji dalam bulan syawal lg.Heh.Owh ry kali ni sy buat rendang sendiri ok!apa kena ntah mak sy meletakkan kepercayaan sepenuhnya pada anaknya ni utk buat rendang minang ayam for raya.Hah senteng lengan baju turun padang la malam raya tu.Rendang ayam sy mendapat pujian ramai ooooiii.Bangga sampai raya ke-5 ok.Hahah.Setiap kali makan ketupat palas cicah rendang ni mesti cakap ngan ayah Adim.."sedap kan bang rendang seri"..si ayah Adim pon cepat sj balas.."Sangat"..Mana x jwapan pendek sj, dah kali ke-30 kot cakap ngan dia benda yg sama;p Tp tok sy yg cerewet pon mintak 1 tupperware lg.Tanda sedap la tu.Baru rendang minang, belum lg rendang tok.Kalo rendang tok mesti tok sy minta semua bwk balik.Dah rendang dia kan.Senget;p
 
Pg ry as usual kaum lelaki sjla pg solat.Sy mmg jarang pg sembahyang ry.Dr dl lagi.Malas nak pura2.Dah cantik iron baju tudung smua malas nak tukar pakai telekung.Terukkan.Hihi.Biar ah..tu kan sunat:D Sejak ada anak kecik ni lagi la.Lgipon Adim pkl 11 pg baru reti nak bangun.Xdak feel ry langsung budak kecik ni.Selagi xmandi dia, selagi tu sy xtukar baju kelawar sy tuh.Bukan apa, karang mandi dia basahla bj.So dkt tgh hari jugakla br sy berjaya pakai bj raya.Menu berat ry thn ni laksa.Selalu nc tomato or briani.Apasal ntah thn ni bukan nc.Huhu..
 
Nway selamat hari ry semua.Minta maaf andai ada terkasar bahasa dr segi tulisan or lisan.Andai ada silent reader blog ni student sy yg sy penah marah (marah tanda kasih:), 0-0 k.
 
I have precious parents n families, nicest guy as husband, cutest baby nadim raees..alhamdulillah:)

I love myself as much as i love these two guys:)

Riang ria aidilfitri 2012
 
 
Footnotes: Tema baju ry thn ni ialah kaler air bandung.Sbb musabab..xsempat nak p bandung beli kain utk bj ry thn ni:D

Adilfitri 2012

Balik kpg raya so far xpenah naik flight lg.Byk barang sgt.Selalu balik seminggu.Bju ry sj dah 1 beg utk 3 org.Baju2 lain, kueh raya lg.Jadinya ayah Adim akan dtg jemput then drive keta sy balik penang.Actually thn ni turn raya penang.Tp memandangkan kakak ipar sy nak buat aqiqah anak dia amani ry ke-5, ayah Adim decide ry perlis dl sampai ry ke-4.Pastu ry ke-4 tgh hari balik penang sampaila ke hari sabtu nak balik KL balik.OOOOOHHHHHH melompat kesukaan kegembiraan dan sebagainya.Kebetulan plak kakak sy pon jd balik beraya di kampung.Super duper like ok.Heh.
 
Ada lagi kegembiraan di bulan ramadhan kali ni.2012 achievement.Sebelum ni penat pk nak setel down mana.So hold dl beli rumah.Xtau kl or penang.Then sy bercita2 nak ada rumah sendiri setingkat.Please susah nak cr.Mostly double storey dan rumah atas awan (apartment/condo) yg sy sgtla xminat.Dl masa pregnant penah sewa umah 2 tgkt.Hari2 menyumpah kena naik atas.Biarla rumah setingkat n luas.Besar mana pon sng nak tawaf 1 rumah.Alhamdulillah sehari sebelum balik perlis utk raya dah setel payment.Lokasi?hmm Penang.Xbermaksud utk transfer kerja.UKM/Forensik masih memerlukan khidmat sy..huhu.Tp sy kan plan nak stat PhD d penang awal thn depan.So pejam mata setel rumah dl d penang.Jgn ditya step seterusnya....kami belum merancang:(
 
Footnotes: sgt excited nak raya thn ni:)

Nuzul Quran

Salam.Kembali ke masa silam.Heh.Kisah 15 ramadhan lepas.Flight balik penang ptg tu pkl 4.This time sgt letih bwk Adim.Serius.Huhu.Dia teramat ligat.Hampir2 nak tersungkur kat escalator KLIA nak turun ke gate tu dek kerana nak tangkap anak yg bebas berlari.Cuak gila.Sampai staf MAS (ada tercongok kat tepi tu srg..xdak keja gamaknya) dtg nak tolong.At least tolong galaskan beg ke.Sabar sjla.Seb baik masok flight bukak kartun dia reti dok diam.Layan kartun sampai tertido.Kuss semangat travel ngan dia srg.Huhu.Cemana nak travel flight 16 jam lebih kurang nt.Anak oh anak, cepatla paham bahasa.Huhu..
 
Balik kali ni bertujuan sebenanya.Student forensik tgh praktikal skang di pelbagai agensi.So sy kena visit student yg praktikal kat hospital sultanah bahiyah alor setar.Sambil menyelam minum air  la kan.Hehe.UKM pon tau sy org perlis, sah2 la sok jenguk student belah utara:D Lepas visit student ahad tu terus shoot balik arau.Hoho,dpt jugak bukak posa kat kampung.Bukak posa kat cni boring ok.Dahla bukak sorang kecuali weeknd la, lauk beli plak alahai.Sampai kdg2 5 kali pusing pasar ramadhan, xtau nak beli apa.Balik kpg meriah aih mak masak segala2:D
 
Sekejap sjla cuti.Tp xsedih sgt nak balik kl..lg 2 mgu balik raya plak.Haaa tgu entry raya plak;p

Yg atas tu amni amani, sepupu adim.Drg sama sekolah:p (bbysitter jaga adim ngan amani). Yg bawah tu tgk muka masam bebenor.Dia nak main apa ntah xigt, ibu xbagi.Terus mengamuk, merajuk.Terpaksalah ayahnya pujuk.Dok atas riba ayahnya sambil drive sampai ke arau.2 jam jugak merajuk.Sabar sjala.Kuat merajuk konfem2 ikut ibunda;p
 

Pertimbangan

Salam syawal semua.Dah dekat sebulan xupdate neh.Jgn kata ramadhan, syawal pon dah basi. Yg posa 6 pon dah selesai gamaknya.Sy xstat posa 6 lgi.mgu petama raya knfem xpenah stat posa 6, qada makanan dl.Masok mgu ke-2 uzur syar'i plak:p InsyaAllah xdak aral mgu depan stat posa.Ayuh sama2 kita..kekekeke..tgh pertimbang nak update yg mana.Serasanya mcm nak update stat dr cuti nuzul quran aritu..huhu

Wednesday, August 1, 2012

Hati x keruan

Igt kampung sjla haih.Jumaat ni flight pkl 4.So half day sjla jumaat ni nampak gayanya.Seperti kebiasaan,kakak ipar (kakak ayah adim) akan tolong hanta ke klia.Ayahnya Adim tgu kat airport penang sj.Owh xsabarnya nak berbuka di kampung.Nak jenguk pasar ramadhan sg.dua penang, nak jenguk rumah dan yg plg xsabar nak balik berbuka di perlis.Hoh mestila..tanah tumpah darahku tu w'pon IC 13.Owh sorry sy xmengaku org s'wak.Heh.Dah ini sj mampu tulis.Kekekeke.Eh sy dah beli ikan bakar ngn sambal belacan kejap td utk berbuka.Awal gila g beli.Terliur x??:p eh mestila ada lauk lain lg dan jugak kuih muih.Igt sy mampu thn nafsu ketika berpuasa kaaa:D

Thursday, July 26, 2012

Luar kotak

Salam 6 ramadhan semua.Dah nak ramadhan baru nak wish apa barang ek. Tu la namanya pemikiran luar kotak.Hahah.Terlalu biasa org wish 1 ramadhan, so xada apa yg istimewanya.Alkisaahhhh..:D Padahal xnyempat jenguk blog pon 2-3 hari ni.Weekend jgn harap.24 jam, setiap saat diperuntukkan utk Adim dan ayahnya sahajeee:D weeknd sampai isnin sy cuti.Memasak sjla kekdahnya utk berbuka sahur bgai.Termasuk pg2 buat jugak nc goreng utk anakanda nan sorang tuh.Bila kita posa nc goreng sendiri pon rasa sedap gila.Gugat iman betol;p

Weeknd byk lepak rumah sj tgk tv,tido.Standard posa:D. Ptg2 lepas masak dlm pkl 530 camtu baru jalan2 pasar ramadhan.Posa hari 1st jalan2 pasar ramadhan putrajaya dl.Ok itu yg pertama dan terakhir utk thn ni.Gila sesak.Parking punya jauh, nak beli roti john pon kena beratur panjang. Sudahnya dpt beli tepung pelita sj 1 polisterin.Sungguh xbaloi ok.Hukhuk.

Isnin pg setelkan pasport adim dl kat presint 15 putrajaya. Sgt efisyen. Sejam sharp dah siap.Dahla org pon mcm xbp ramai.Renew paspot sy pon pakai kiosk sj.Best2..xbuang masa.Malam nya cam besa ayah adim kembali ke penang mencari rezeki.Huhu.Ketemu lg jumaat:) Tgk gamba kat bawah ni.Suka sgt senyum,susah nak cr gamba dia masam.Dia punya bersedia nak ambik gamba tu mcm dah besar.Gelak fotografer:D

Puas ayahnya pgg tangan dia.Sibuk nak buat peace.Mana belajar ntah.Org kat kedai dok gelak kat dia sj.Fotografer kata biarla..nt dia crop part tangan tu..haha. Budak yg sgt sporting dgn kamera..sejak kecik rasanya:D

Thursday, July 19, 2012

To be Shared..Kan ke Sharing is caring:)


Salam..Pg ni hujan.Jiwa damai gitu.Pastu semalam dah berazam bulan ramadhan kali ni nak membanyakkan amalan.Cuba maksimumkan.Jd arini rasa jiwa suci murni tulus dan naif.Ahaks:D..Pasang niat, berangan xkena duit so apahal nak risau pasal rugi..Tgk senarai di bawah..yg sy highlight sgt terkesan di hati sy:)..Baca! Sampai Habes!;p

Guide to A Better Life Seorang pesakit kanser pankreas yang meninggal pada tahun 2008 telah menulis sebuah buku yang bertajuk“The Last Lecture” di mana buku ni adalah antara bestsellers pada tahun 2007.
Salah satu legasi yang hebat yang ditinggalkan. Dalam surat beliau kepada isteri nya Jai dan anak-anaknya Dylan, Logan dan Chloe, beliau telah menulis ‘Guide to A Better Life’ untuk menjadi panduan kepada mereka. Diubahsuai dari bahasa inggeris dan dikongsikan melalui forwarded email.

Bagaimana Untuk Memperbaiki Kehidupan Kita


Personaliti

1. Jangan membandingkan kehidupan anda dengan orang lain. Anda tak tahu bagaimana    perjalanan hidup mereka yang sebenarnya. (ntah2 org lain hutang bersepah;p)
2. Jangan ada perasaan negatif pada perkara-perkara yang tidak dapat anda kawal. Tanamkan semangat positif di dalam kehidupan anda hari ini
3. Jangan berlebihan, tetapkan had
4. Jangan terlalu serius, tiada siapa yang serius (ini serius!~nada wonderpets;p) 

5. Jangan bazirkan tenaga dengan ber’gossip’
6. Bermimpilah ketika anda berjaga
7. Mengagumi cuma membuang masa. Anda sudah ada apa yang anda perlukan
8. Lupakan kisah yang lama. Jangan ingatkan pasangan anda tentang kesilapan beliau di masa lampau. Ia cuma akan merosakkan kebahagiaan anda sekarang (please jgn ungkit..-sejarah akan tetap sejarah)

9. Hidup terlalu pendek untuk membuang masa membenci sesiapa. Jadi jangan membenci sesiapa
10. Berdamailah dengan masa lalu supaya ia tidak merosakkan hari ini
11. Tiada siapa yang dapat mengawal kebahagiaan anda kecuali anda sendiri (org lg suka tgk kita hancur w'pon nampak mcm suka tgk kita berjaya..hmm)

12. Sedarlah bahawa kehidupan ini adalah umpama sekolah dan anda berada di sini untuk belajar. Masalah yang muncul seumpama ko kurikulum dan akan menghilang seperti kelas algebra tetapi akan menjadi pembelajaran yang anda akan ingat sepanjang hayat
13. Lebihkan senyum dan ketawa (siapa yg hidup n bekawan ngan sy tau sy sgt kuat gelak..hoho..sbb tu jodoh sy orgnya pendiam;p)

14. Anda tidak perlu menang dalam pertelingkahan. Setuju untuk bersetuju

Komuniti


15. Kerap menelefon ahli keluarga (mak konfem dah tiap2 malam bergayut-habeh sekampung jd topik perbualan termasuk arwah Pak Hassan Gajah yg meninggal thn 2001:p)
16. Setiap hari berikan sesuatu yang terbaik untuk orang lain
17. Maafkan semua orang untuk segala galanya
18. Luangkan lebih banyak masa dengan seseorang yang berusia 70 tahun ke atas dan bawah 6 tahun (i have Adim in d house y'all;p)

19. Cuba buatkan sekurang kurangnya 3 orang tersenyum setiap hari (Setiap org yg sy jumpa sy akan senyum  n drg senyum balik so more than 3 definitely:D)
20. Apa yang orang lain fikir tentang anda bukan masalah anda (Ha ah betul jugak..ada ak kesah;p)
21. Pekerjaan anda tidak akan menjaga anda apabila anda sakit. Tapi keluarga dan kawan-kawan yang akan menjaga anda. Jadi sentiasa berhubung dengan mereka

Kehidupan


22. Letakkan Allah dalam apa jua yang anda fikir, cakap dan akan lakukan (Allah tahu apa yg direncanakan..go with the flow)
23. Allah akan mengubati segala galanya
24. Buat perkara yang betul
25. Bagaimana buruk atau baiknya sesuatu situasi itu, ia pasti akan berubah (1, 2, 3 do re mi, apa nak jadi alif ba ta ABC, apa nak jadi akan terjadi hujan pasti berhenti.apokalips!Maklumla baru tgk konsert M.Nasir..kekeke)

26. Walau bagaimana anda rasa, anda masih perlu bangun, siapkan diri dan bersedia
27. Yang terbaik masih belum tiba, tetapi akan tiba (sll cakap ngan diri sendiri masa bertungkus lumus habeskan master aritu)

28. Hapuskan perkara-perkara yang tidak berguna, tidak cantik dan tidak menggembirakan
29. Bila anda terjaga di pagi hari, berterima kasihlah kepada Allah (doa bangun tido jgn lupa!)
30. Kalau anda dekat dengan Allah, anda akan sentiasa gembira. Jadi, gembiralah 


Footnotes: Byk plak yg dihighlightkan.Hehe.Owh esok sy nak shoping bersungguh2!Serang SOGO n Jalan TAR esok.Serius list berjela!Shoping raya dgn izin suami k.Hahah



Monday, July 16, 2012

Pack

Weeknd yg tiba2 rs eh dh isnin.Huhu.Mgu ni mgu konsert yeah.Mgu depan dah nak puasa kan.Mana2 benda lagha tertinggal tu elokla dihabeskan sebelum ramadhan kunjung tiba.Eceh:D.Tp mana2 tempat kerja pon mostly smua aktiviti mesti sebelum bulan puasa or selepas raya kan.Bulan ramadhan tu bulan utk beribadah kaedahnya:D Ofice sy agak tenang sejak student cuti sem ni.Dah xada kelas,tgkla mana2 paper work ofice yg bole tolong.Dah sy tenang, ayah Adim plaksgt bz.Sibuk uruskan konference. Tp apa2 hal pon dia ttp kena balik jugak tgk muka bini ngan anak ni, plus sabtu malam kan dah beli tiket konsert M.Nasir with The Malaysian Philharmonic Orchestra (MPO). Bangun pg2 ahad dah kena hnta dia ke airport balik penang,sbb ahad peserta knference dah stat register katanya so weeknd sgtla cepat berlalu.Huhu.Masa bersama agak terhad especially Adim la sbb ptg sabtu dah hanta dia umah kakak,ambik pkl 1 pg dia dh tido.Then kena kejut pg2 sebb kena hanta ayah pg airport.Ok Adim mgu ni ayah balik lg k:)

Sabtu pg bgn pon dh lambat tp pg jugak gym kat pusat maritim putrajaya.Dah pkl 1 tgh hari baru nak bersenam.Hoho.Mmg xberasapla dapur.Heh.Actually baru jumpa gym ni last two week.Siap ada swimming pool lg kat atas.Mcm best. Tu pasal gigih jugak pg mgu ni sbb mgu depan dah stat puasa kan.Exercisenya xsetara mana, buang masa sj yg lebih.Kejar ngan Adim dlm gym.Almaklumla,gym cantik+luas+canggih tp x ada org langsung.Mmg jd gym peribadi keluarga Adim la:D

Nanti ibu mantain, Adim yg kurus sbb sibuk dia nak try semua alat:p

 
Balik umah, rehat2 pkl 530 dah g hanta Adim umah kakak.Serius, ini kali pertama sjak Adim besar tgl dia utk pg berhibur kot.Waaaaa xenjoy k.Teringat dia lambai2 tgn masa tgl dia td (budak ni stok tgl umah keling pon dia xkisah,janji bole kawan..huhu).Dah sampai KLCC, jalan2 cket,makan2 dl baru mcm hati ibu ni tenang cket.Tu pon lepas beberapa kali kakak ayah Adim sms sy inform Adim ok,mcm xigt kat ibu sj pon.Huh lega.Setiap masa pon kakak ayah Adim repot apa Adim makan, buat sbb dia tau ibu ni mcm berat hati masa nak tgl td.Dah masok dewan philharmonic tu hoh xigt apa2.Ahaks.Overall knsert as usual.Bestla kan sbb tertutup so feel tu mmg sampai.Tp bab sound system still xleh lawan Istana Budaya lagi.Dewan Philharmonic tu hmm besa2 sj.Kalo konsert kat IB mmg sampai ke jantung.Then 1 lagi xbrp suka sbb Kevin Field, konduktor orchestra yg control stage bukan M.Nasir so ada kekakuan sikit di situ.Sy suka orchestra sbb harmoni.Sy suka M.Nasir sbb dia M.Nasir tp bila M.Nasir vs orchestra,feel tu xbp sampai.I blame the orchestra la kan ngan org2 yg nerd nya tu tp music drg superb:D Tp sy dan ayah Adim dah berjanji xkan join lg konsert yg melibatkan MPO.Jiwa kami tiada disitu.Hahah.Habeh pkl 1130,gamba2 kejap ngan M.Nasir terus balik sepang.Makan then ambik Adim.Kesian anak ibu.Next time kita pg sekali k Adim:) Dengan itu berakhirla weeknd kami yg padat.Ahad selepas hanta ayah Adim sgt terasa sunyi umah.Jarang lalui ahad berdua.Hoho.

Tiket konsertnya

Buku Program. Bini ok sj laki minat gila.Baikla M.Nasir drp dia minat Neelofa kan..parah!;p

M.Nasir pon dah kenal dia.Cakap konsert mana dia xg.Redah semua.Drp funfair sampai ke planet hollywood, smua dia terjah.M.nasir sepatutnaya buat makan2 kat umah dia jemput ayah Adim.Hahah




Footnotes: Mgu depan ayah Adim extra cuti.Sambut ramadhan bersama then isnin nak buat pasport Adim. Lepas diberitahu kursus ayah Adim di holland ditangguh awal bulan 11, insyaAllah kami 2 ikut.Yippi yeay..Sementara adim xsampai 2 thun lg so tiket xkena cas kan.Harus manfaatkan peluang.Sukala budak kecik tu jalan jauh nanti.Heh:D



Wednesday, July 11, 2012

Iklan 2012

Post x ada kena mengena dgn diri sendiri. Kalau ada pon berkenaan persepsi sy terhadap sesuatu:D..Petang2 balik keja kadang singgah ambik adim terus, kalo agak awal balik umah mandi smua dl baru g ambik budak kecik tu lepas tu terus bwk pusing2 kota warisan tuh. Dah jd rutin harian. Mesti bwk dia pusing dl baru balik umah.Owh budak ni kaki jalan dan berkawan. Ada 1 ptg tu dia join budak2 sekolah rendah main bola kat court.Hoho sungguh xsedar diri baru setahun 3 bulan.Kesian budak2 tu terpaksa layan dia yg sepak pon xlepas lg.Tp smua nak main ngan dia.Bising budak2 tu jerit..'nadim cpt2'..'nadim ambik bola,cepat2'..yg pasti dia bukannya paham bahasa.Tau nak berkawan sj;p.Di manakah hujung pangkalnya??hik2.Hah point ada terselit kat petang2 balik umah tu.So dh sampai umah at least 15 min sy akan dok ngan dia dl dpn tv.Xsempat bukak tudung pon.Kalo sy buat benda lain, tantrum la si nadim raees tu.Berguling2 tepi pintu.Lps bc 1 buku psiko kanak2,rupanya br sy tau.Balik keja spend masa ngan anak dl at least 15 min.Tinggalkan semua keja lain,bila seharian xtgk muka,anak sgt memerlukan perhatian ibu & ayah.Seb baik ayahnya ada weeknd,kalo x kadang2 tantrum seorang suami mendapatkan perhatian lg dasat drp bayi.Hahah.Hoh ke laut lagi.Back to original recipe;p

So ptg2 sampai ke malam keja ibu & anak adalah tgk tv. Bila asik tgk tv bykla kita observe.Heh.Adim adalah penggemar iklan.Asal iklan sj berlari dok depan tv.Cita stat dia sambung main.Now iklan yg dia obses ialah iklan yg gemuruh suara TM untk olimpik tu ngan lifebuoy amy mastura tu.Tangan ala2 konduktor orkestra kalo 2 iklan ni kuar.

Tu kesah anak.Ni ha ibunya ni pon ada mengkelaskan iklan terbaik 2012 dan iklah cam harrr*m 2012:D haha.Xkena duit pon dan xjuga xdapat bayaran jd hakim iklan2 ni.Peringatan! Ni persepsi sy.Sat lagi ada pulak dok kecam kita kan;p

Iklan yg sy paling geram dan xdapat jawapan: Iklan susu anlene tuh.Yg pompuan tu mcm2 aktiviti.Dia buat pemeriksaan kesihatan cakap semua normal lepas minum susu anlene.Ok fine.Sy geram ayat 'makcik sy suruh sy minum susu anlene'. Apasal makcik dia?makcik dia sapa???Lainla dr suruh ka, laki dia suruh ka..haih xsuka betol!Dahla xbgtau makcik dia keja apa.Hahah.Psiko!:p

Iklan yg sy suka: Iklan pad sofy ke laurier ntah yg farah fauzana tu.Iklan tu ceria k!marketing bagus!kekeke.Lagi2...sama cam adim,yg gemuruh suara tm tu.Nampak ada perpaduan dan semangat di situ..Lagi2..xdapat recall dah:D

Amboi...mentang2la rehat skang.Lagipun student cuti sem.3 bulan tuh.Cikgu pon apa lagi kan:p

Tuesday, July 3, 2012

2nd Anniversary


Salam.Nah entry santai.Sempena kempen janji ditepati.Hahah.Kesah 2nd anniversary celebrations kat pulau kapas ganu aritu. Thn ni sambutan dalam negara sj k.Haih mcm siti nurhaliza plak kos hadiah anniversary makin menurun.Hikhik.Thun ni byk perancangan..so sambutan kena sederhana.Rumah sendiri, rumah sewa semua kena consider..kos sana sini ha.Bulan 9 ayah Adim ada kursus di holland plak,ada cita2 jugak ibu nak ikut tuh:D..Kalaula semua duit di bank tu mmg duit kita kan..verangan;p


Kami bertolak ke ganu pg isnin (4hb6).Singgah tido umah kakak sy dlu area2 cherating-kemaman.Nak straight ke pulau kapas mcm agak rushing.Lagipon booking check in 5hb.Dpatla Adim main2 dulu dgn sepupu sepapat.Semua laki cucu tok arau.Nak pecah kandang. Tp Adim leader la sbb dia terlebih ramah n ceria:D


Pg selasa br gerak g pulau kapas. Kebetulan kakak sy pon nak balik kelantan umah mertua dia so together2 la sampai ke jeti.Melalak2 sepupu2 Adim nak ikut.Dalam 4 org tuh, Adim sj yg senyum..yg lain masam mencuka xdpt g pulau kapas.Heh.


Best jugak sambut anniversary kat pulau.Ayah Adim tu pencinta alam.Aktiviti?Selain snorkeling..berenang.apalagi leh buat kan.Mana ada tpt shoping kat pulau.Mengeratkan silaturrahim dlm bilik sjla.Kekeke..sudah2la..igt Nadim Raees nak tido awal?Selagi xabeh siaran..dia kalo masok hotel mmg jadi gitu..huhu

Ha ni la antara gamba2..Gamba bertiga xbyk.Berdua bersepah la.X ayah ngan Adim, ibu ngan Adim.Ayah ngan ibu?Adim nak mintak tlg ambik gamba?dicampaknya kamera ke laut..hoho



Gigih ayah mengajar anaknya berenang..fail sbb stiap kali nak lepas ibu akan menjerit..abg jgn!lemas anak!..typical pompuan:D

Wish ke pulau lain plak lepas2 ni:)

Errk..biar betol ak ada 6 adik lagi.Hoh! Ty ayah Adim..ibu imagine tkt 3-4 sj;p

Adim & sepupu2nya. Eiman Hazieq,Riez Irfan n Airel Aqief.Kakak sy pregnant tu.Harap2nya bulan 10 ni keluarla heroin srg..amin:)

Snorkeling time.Menjerit Adim atas bot time ayah terjun ke laut.Bajet nak turun sama.Ewah2..bot kita ni berenti tgh2 ok.Dahla yg pg snorkeling pg tu kami sekeluarga sj.Sungguh bot peribadi:D

Ayah enjoy lebih.Ibu second day kena gigit jellyfish.Ambik injection habaq hang.Sakit gila weh..huhu



Ha takat tu dulu la k..to be continued.Entry lain plak la..

Footnotes: Sabtu lepas kami dah collect tiket konsert kat Dewan filharmonik orkestra,KLCC. Konsert 14/7 malam.Seminggu sebelum posa kena berjimba ria:D.Konsert apa?M.Nasir la.Ayah Adim tu peminat berani mati M.Nasir.Huhu.Adim kena transit kat umah chiknya (kakak ayah Adim) malam tu.Babai Adim..ibu ngan ayah nak dating.Mengimbau kenangan.Dulu masa zaman ibu anak dara, ayah Adim belanja tiket konsert M.Nasir kat Istana Budaya baru ibu tau dia suka ibu:D


































Monday, June 25, 2012

I want to share!

Share godia mek?heh.Sy nak share keterujaan sy pg ni.Pg ni sesi finalized markah students,both UKM n UiTM.Hak rendah, kita tgkla part mana bole touch up2 cket.Tp bukan bg markah free.Org kata part mana bole tolong kita tolongla..hehe.Entry2 santai nanti k.Entry keterujaan dl kena publish supaya kegembiraan yg dirasai dpt disalurkan:p

Peluang sy balik ke Penang nampaknya kembali menyinar.Nak kata balik permanent tu xla,at least kalo bt PhD di Penang..adala 3-4 thun bersama kan.Step yg seterusnya tu xmampu lg nak pk..tu kerja tuhan.Bonded sy dgn UKM lama..jd ikutla sj flow yg ada.PJJ ada susah senangnya.Ada pro n conts nya.Kalo org lain stress PJJ,asikla merungut..hmm sy ntah xpk sgt.Rezeki kita mcm tu,nak bt cemana.Ambik secara positif la.Ayah Adim pon mcm tu..xpenah lg merungut w'pn dia kena travel ke KL setiap kali jumaat.Seb baik sy kawen ngan dia:p.So bila bersama,masa sgt berharga. Xsempat nak gaduh or nak pk benda lain.Nak penuhkan aktiviti utk kami bertiga sj.Tp BUKAN senang handle anak srg2,melibatkan emosi especially.Alhamdulillah sy dah berjaya handle Adim betul2 lepas pantang sampai saat ni..sampai dah bole gaduh ngan ibu:D

Balik ke pangkal jalan:p Pg td,lecturer usm yg sy propose utk jd sv sy dah reply emel.Geran dah ada, projek dah ada..so tinggal nak proceed sj.Esok dia ada d UKM so dia jumpa nak bncg pasal research tuh.Masa bc emel dh senyum dh..tiba2 dpt sms Co-SV sy aritu gtau dia dipinjamkan ke IPharm (institute baru br bwh usm).So ada peluang sambung kat situ since dia ada kat situ.Seriously sy sgt suka ngan ngan lec ni.Sy penah buat entry kat blog ni dl pasal lec ni.Idola sy neh.Hehe.Masa untuk membuat pertimbangan sewajarnya.Yg penting perjalanan study smooth n dpt teman ayah Adim utk 1 tempoh yg hmmm kira panjangla jugak untk sementara waktu..amin:)


Footnotes: Mgu ni mgu celebrations..Xsabar nk tgu jumaat.Love 2012 especially June..besday sy,anniversary kami,lulus higher degree..all in June..Alhamdulillah:)


Thursday, June 21, 2012

Alhamdulillah

Salam..ya ampun dah sebulan x update.Tersangatla bz.Malas nak ulas pjg bab bz tuh.Banyak entry bakal muncul lepas ni.Entry anniversary, entry balik kampung kenduri kendara pon belum dikemaskini..bakal muncul lepas ni okeh.Semuanya hampir selesai:)

Tp yg penting saat ni, baru beberapa minit umur sy genap 28thn.Hoh?boleh tahan tua eh;p Alhamdulillah pada umur ni dikurniakan anak dan suami yg bertanggungjawab..i'm blessed.Terasa hidup lengkap.Terima kasih Allah:) N hadiah terbesar besday kali ni sy dh selamat viva master (MSc (Genetics) pg td. Semuanya berakhir dgn selamat.Berakhir sudah perjuangan 2 tahun research sy. Ayat external examiner yg akan dikenang sampai bila..'thank you seri for your excellent presentation..xbc tesis pon i dah faham everything from the presentation'..alhamdulillah syukur:) Terima kasih main sv sy PM Dr Farida Zuraina, Co-sv PM Dr Zafarina n Pn Rita.Mcm rsearch wanita lak kan sbb smua pompuan:p Otw nak ke graduate institute pd td Dr Farida sms..'Seri u pick up i bole?i berdebarla..kita pg sama2..boleh kita gabra sama2 dlm keta'..hehe.After pengerusi umumkan sy lulus,terus sv peluk n menitik air mata.Dah sv emo,lagi kau nak maintain cool..turut sebak samala kan.The best moment ever.Insya Allah looking forward PhD soon.Nampak potential sv mcm ada kt penang.Semoga dipermudahkan smuanya.At least dapatla keluarga kecil kami bersatu..at least for 3-4 years..huhu.
Eh wishla!besday sy arini ok:D Nite..

Signboard..sampai2 Intekma td dh ada signboard ni dr entrance, tingkat 1,depan lift sampai pintu nak masok bilik 3 tu..lagi nak maintain xnervous;p

Tuesday, May 22, 2012

Sela Masa

Salam.Tgh check tesis student.Disebabkan content tesis byk guna perkataan sela masa dan ditambah malas nak pk,so tajuk pon jadi sela masa.Heh..Quick update sebelum sambung keja.Teringat vocab baru Adim mgu ni.Asal dia pgg barang n jatuh dr tgn sj mesti sebut awwahh (Allah).Setelah beberapa kali br ibu & ayah dpt catchup.Pastu asik sebut awwah bar.Penat pk amenda.Sekali kuar azan kat tv dia ikut.Yg lain bahasa jerman,part allahuakbar tu sj clear awwah bar.Hihi.So cute la adim.Sbb ibu byk bc jurnal time pregnant ka Adim agak cepat semua benda neh.Baru setahun 2 bulan dh ikut mcm2. Sometimes risau jugak dia ikut yg pelik2:)

Friday, May 18, 2012

Sangat Jengkel

First of all entry ni sapa yg paham pahamla,sapa yg terasa n marah,marahla.But what to do.Ini blog sy.Nak kutuk2 or menunjukkan ketidakpuasan hati di status fb mmg xla.Bukan jenis sy tu.Tp ini personal blog so ikut sukala kan.Heh.Alkisah rasa geli geleman la ngan org2 yg terlibat ngan produk MLM nan satu ni.Yes org2 ni xkcau hidup sy.Setakat ty kabar pastu ty xminat ke nak pakai produk yg dijual tu.Itu sj!So kategori xkacau sy la tuh.Huhu.Yang rasa jengkel tu drg punya grup.Allah hai agungkan sgt leader ha.Xabeh2 dok angkat leader.Leader pakai apa pon cantik padahal mcm clown pon ada tgk style dressing.Produk sgtla hebat tp ramai gak yg jual ala2 body oprah.Hoho.Then yg sy sgt xpaham too many doctors involved n bg testimonial base on health fact.Hehe duit n trip adalah segalanya;p..tgk organisasi..yg atas tu semua bangsa yg 1 tu,n tukang promote kat bwh ni almost semuanya Melayu yg dihadiahkan trip & bonus.Kekayaan yg dimiliki hyala sedikit (walaupon lebih la drp org yg xjoin) berbanding kekayaan owner n lembaga pengarahnya yg mmg bukan Melayu tu hasil drp duit yang diinvest utk join MLM tuh...Serius geli tgk dressing masa masa majlis penyampai MLM tuh...hoho..akhir kata..sorry:)

Thursday, May 17, 2012

Sebelum Terlewat

Salam semua.Semalam plan nak update blog,sudah jatuh ditimpa tangga dgn keja.Tp apa pun sy dah setelkan last lecture utk student ukm n second last lecture di UiTM.Pheww insyaAllah menuju ke arah ketidaksibukan la utk seketika sbb lecture hampir setel semuanya:)

Sebelum terlupa.SELAMAT HARI GURU pada semua org.Semua org pendidik k.Cikgu tadika, pensyarah, cikgu sekolah memandu.Semua mengaja tuh.Parents didik anak,kakak/abang ajar adik buat keja sekolah sambil piat telinga adik:p, kawan ajar menipu pon ajar jugak..ooops..hehe.So kira semua kena sambut la hari guru ni maksudnya.Tp of coursela special dedication utk cikgu2 sekolah yg oficial ni.

Tidak terkecuali sy.Pg2 semalam sementara nak tgu student penuhkan lecture hall sy text 2 sms wishing hpy teachers day.Sorg cikgu BI, sir leong yg kerap sms sy ty kabar w'pon dia cikgu BI masa sy drjah 6 dl n srg lagi Cikgu Adam, bekas guru besar sekolah rendah yg dah jadi mcm family.Dl w'pun ada penyampaian hadiah sekolah nt dia akan gtau pelan2 masa bg hadiah soh gi ambk hadiah prsonal kat umah dia bila2.Ada sekali dpt no 1 (tiap2 kali exam pon sy dpt no.1:p) dia bg rm50.Hoho zaman dl rm50 byk weih:D 2-2 dah pencen tp ada kenduri kendara umah 2 org ni knfem family sy ada.Heh.Sir Leong tu pon.Pg raya pertama aidilfitri, dia sekeluarga antara org awal la yg bertandang ke umah.Indahnya ikatan murid-cikgu dulu.Skang budak2 eksyen.Maklumla, drjah 4 dah pakai i-pad.Kau?nk habeh matriks baru pakai nokia 3315.Tu pasal lambat dpt balak.Haha.

Mgu ni setiap masa senyum. Sebabnya Jumaat depan 25hb cuti utk ikut akad nikah kawan ofice ayah Adim di putrajaya.Then ptg tu kami bertiga akan fly back to penang.27hb ada wedding di perlis.Keja seminggu then cuti lg seminggu lepas tu.This time cuti anniversary:) Bajet overC mcm thn lepas dah tersasar so kita cuti2 malaysia sj.Hah kali ni with Adim together k.Cian dia kena tinggal thn lepas..Heh

Nway SELAMAT HARI GURU pada semua pendidik:)

Thursday, May 3, 2012

Bertangguh

Salam.Asik tertangguh sj nak update.Actually dr ari isnin aritu lg nak update tp ada sjla halangan berpagar.huhu.Seminggu ni kita telah dijamu dgn berita BERSIH 3.0 sj kan sampai wedding fasha ngan jejai pon sy xsedar.Ahaks.Tau2 dh selamat nikah.Tahniah fasha tegar.Haha.Serius minah ni tegar xmakan saman.Turun naik turun naik mntain sj dia.Masok anugerah kena kutuk kena boooo smua dah lalu.Alih2 menang lg thun ni.Haha.Mak mertua xsuka pon apa ada hal.Susah nak cr pompuan tegar camtuh:p

Haipp melalut.Nak fokus perhimpunan sabtu aritu.Kami keluarga mikro ni tekad jugak nak g lowyat time perhimpunan tu.Plan g makan nasi kandar pujaan hati ayah Adim dl kat PJ then park keta kat lrt putra taman jaya depan amcorp mall tuh.So pengangkutan utama aritu adalah pengangkutan awam ok.Dahtu takkan gatal nak masok kl ngan keta,smua jalan kecik atau besar menghala ke KL ada sekatan ok.Kalo naik putra maksudnya kena tukar ambik star lrt kat masjid jamek then ambik monorel kat hang tuah or titiwangsa ke stesen imbi.Hmmm masa nak tukar tren kat masjid jamek tuh sebenanya kami dah terstuck dlm perhimpunan tu.Kuar2 dr stesen terus nampak lautan org kuning.Mak aii rmai gila w'pon polis dah sekat sana cni.Adim kalo org ramai camtu dia excited cket.Menjerit2 nyanyi (stok layak bwk tgk konsert punya budak;p). Penekanan kat cni perhimpunan tu AMAN sj (sy neutral xmenyokong mana-mana pihak). Terus ayah Adim tarik tangan sy g kat perhimpunan tuh (ada hati tuh,anak kena sembur ngan FRU baru tau..hiks). Serius sy yang berada kat situ rasa xtergugat pon.Keadaan aman sj cuma pihak yang mengawal keadaan tuh nmpk mcm over.Xmcm yg dipertontonkan kat tv tuh.Hmmm something wrong somewhere...xbole komen lebih2 ok:)

Dalam setengah jam jugak join, lepas tu kami meneruskan perjalanan ke lowyat.Rasanya dkt 3 jam jugak kat lowyat tuh.Beli notebook la,dvd player la,external hardisk la,nak borong thumbdrive la..segala mak nenek la alang2 jenguk lowyat.Huhu.So please imagine laki dukung anak,bini dukung barang2 naik tren.

Okeh belah balik sgt menduga iman didada.Monorel bp kali terlepas sbb xbole nak sua kaki pon.Manusia padat.Perhimpunan baru habeh kot.Monorel yg kali ke bp ntah baru dpt.Kami tukar lrt star kat titiwangsa ke masjid jamek.Tiba2 dlm tren ada pengumuman tren xkan berenti kat sogo,masjid jamek ngan plaza rakyat.Danggg!mcm mana nak tukar putra. Malas nak cerita lebih bp kali tukar2 tren pusing2 sampai dpt naik putra kat stsn Dang Wangi.Lembek laki+bini+anak.Dan pendapat sy lagi,kalo tren berenti kat masjid jamek pon apa ada hal.Yg buat kecoh bukan org2 kuning tuh.'Orang lain' ok.Hoho. Sampai umah xsedar diri.Cpt2 masak makan,pkl 9 kuar tesco nilai plak.Haha.Balik umah Adim bantai tido sampai pkl 11 pg esoknya.Susu pon tidak.Flat 100%:D. Secara knklusinya entah..kita ni mentimun (mentimun ka timun?) Digolek pon lenyek,kena golek pon lenyek.Tp kalo kita kek pon camtu jugak kaedahnya.Sengal..
Ahad misi mencari kain utk baju raya nilai 3.Semua dah setel so xsabar nak raya:p

video

Terjumpa video masa budak kecik ni genap stahun.Time bwk dia jalan2 ptg2..suka main lidah:p

Friday, April 27, 2012

~It's Friday Again~

Salam..Heh dah jumaat kembali.Jumaat bangun pagi mmg senyum.Almaklumla keluarga bersatu pada hari jumaat:).Adim pon 2-3 hari ni agakla matang.Ooh lupa harini dia genap setahun sebulan.Hepi besday yang ke setahun sebulan Adim!:p 2-3 hari ni pg umah babysitter naik keta.Ibu malas nak jalan.Bersungguh2 dia nak dok kat seat belakang.Percubaan pertama berjaya.Ibu pon bawak 10km/jam sjla takut brek anak tersungkur.Then masok hari ke-2 ke-3 ibu dah cnfident dah.Harini letak dia seat belakang, dia bantai baring sambil peluk beg dia terus.Ngantuk sgtla tu padahal dh pkl 730 pg dh pon.Waaah cepatnya anak ibu membesar.Huhu.

Sebok betul la org2 yg nak buat perhimpunan kat dataran merdeka tu.Dah xpasal2 jalan tutup stat arini sampai ahad.Menyusahkan org betul.Samala yg g buat demo PTPTN tu.Kalo kau belajar leklok dpt 1st class dah xpyh2 susah2 nak byr lagi dh,ptptn tu akan cnvert jd scholar.Tp kau?Belaja xsetara mana,bising sj lebih.Grad belom tentu.Bangsa lain xbising2 score study lepas tu xbyr apa2.Muka2 bengap kena hasut org sj g dok berdemo tu.Baru student pon.Balik kampus belaja betul2,score dik!Drp buang masa dok berkemah kat dataran merdeka tuh.Ntah,sy xguna ptptn..sekolah,degree,master semua scholar...alhamdulillah:).

Disebabkan nak masok kl jugak sabtu ni,nak tgl keta kat ofice kampus KL,naik monorel g Lowyatt.Mgu ni misi mencari gajet & baju raya!Warna tema tahun ni???Sampai kedai baru dcd k.Heh.Hepi weekend all:)