OuR JoUrNey~~

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 22, 2011

Amat...

Amat bz sambungannya..huhu.Sungguh!Xdak celah nak menulis.Kat opis hal opis.Dah balik umah mintak maapla si nadim raees dah xkasi can.Pintu dapor dah berpagar.Pintu bilik air 24 hrs kena kunci.2 tempat ni hot spot dia.Panjat sana cni.Keluarkan baju dlm almari,dia plak masok dlm almari ganti baju.Haih,ibunya ni mmg xsempat nak tukar baju balik keja.Kena ikut mana dia pg,dh stat menapak,memanjat.Takutla jatuh kat mana2.Sng cita ni fasa sakit dia,tegolek sana cni.Hoho.Sll pkl 10 cmtu dia tido,baru sy bole menguruskan diri yg sudah amat serabai pada ketika itu.Huaaaa.Serius semenjak 2 menjak ni sgt penat.Hal pejabat pon agak byk.As most of colleagues msh on study leave ataupon baru stat study leave.Ayah adim selalu sms..'byk2 sabar..ibu adim kan supertots'.Hoh sejak bila plak jd supertots:D

Nanti2 la update panjang cket,byk keja.Huh!

Footnotes: Bz tp mood honeymoon.Cemana tuh??:D


Jom panjat gunung lagi:)

Newly wed;)

Ms ni sgt kronik,br tau berisi,laki plak nun di Istanbul;)

Nadim Raees in d making;p..next2 apa hadiah agaknya..heh

First anniversary..ladang apple Norwich..okla kan.Hiks (Epal putik lg,salah terjah ladang.Heh)

Ayah adim, jom honeymoon lagi;p

Friday, December 16, 2011

Bersua Kembali

Salam.Lama sungguh xjenguk blog ni.Sebulan jugak la kot.Alkesah byk sgt hal2 duniawi,keluarga perlu diselesaikan.Bila ada masa luang nak kena rehatkan diri plak.2 mgu lepas MIL operation kat HUKM,agak kalut di situ.Nak dijadikan cerita anakanda kesayangan Adim plak muntah cirit birit.Kesian,apa sj makan minum keluar balik.Sampai last sekali mntah air sj,dh xdak apa dah yg boleh dimuntahkan.Ada satu tahap baru dekatkan makanan kat mulut dia,dia dah muntah.2 doktor n 1 paediatrician kata normal.Mungkin salah makan,tp xmembimbangkan.Huaa,kita yg susah hati tgk perut anak kosong sj.3 hari jugakla.Kalo anak muntah srg xpa ok,ni ha mak dia sekali.Lembik 2 beranak.Ayah Adim yg mcm lipas kudung.Pujuk anak,urut bini,lari p tgk mak dia kat HUKM.Dugaan sungguh!Ha apadia??x..sy xpregnant.Heh.Org tua kata,sbb kawan baik ngan anak,mak jangkit sekali.Apa sj la kak senah;p

Masok hari ke-4,nmpk adim dah bole minum susu n makan scr normal kembali,dah bersambung dgn demam plak.Allah hai,panas betol badan dia.Xtido kami laki bini dok letak air kat kepala dia.Temp 39 degree.Panas betol tuh.Tp dia mmg tough,redha dgn ujian:D.Mntain cool sj.Merengek cket sj.Cuma sy dgn ayahnya agak risau sbb dia nmpak lemah.Disebabkan dia superaktif baby,bila asik nak baring sj buat kita rasa risau.Jumpa paed lagi.Paed kata normal sbb dia aktif sj npk.Doktor tu xtau kalo xdemam Adim punya aktif cemana.Huhu.Masok hari ke-6 semua dah kembali normal.Tp end up Adim turun berat badan mendadak.Kurus dia skang.Baru nak membina badan kembali.Its ok dear,as long as Adim sehat,ceria..we've got no prob at all:) Hasilnya,naik sebatang gigi kat bhg bawah.Hehe.Lambat kan bab gigi.Milestone yg lain laju.Meniarap 3 bulan,6 bln ++ merangkak + duduk,7 bln ++ berdiri.Now xsampai 9 bulan dah nak stat menapak.Ikut ibu neh.Mak sy kata sy 9 bulan jalan dah lesen profesional.Kalo ayahnya bak kata tok penang setahun lebih baru bole jalan:D.

Apa lagi menarik mgu lepas?Owh dating ngan boyfriend tgk ombak rindu.Anak ditransitkan seketika di rumah makciknya.Tekejar2 hanta anak,sbb tiket dah bayar online pkl 730 pm kat alamanda.Adim plak 630 ptg baru nk bangun tido.Huhu.Novel best lagila kan.Rs mcm tgk cerekarama pon ada jugak.Sy penah betobat tgk cita melayu kat wayang kecuali cita papadom.Sbb langgar tobat sendiri kot jd camni.Xdakla best sgt,tgk tower heist sebelom tu lg enjoy rasanya.Xpa2..lain org lain taste.Lisa surihani kan ada prob nak sebut huruf r.Kesian dia asik kena ejek sj setiap kali ada dialog yg ada huruf r.Tp dia beauty with brain.Kita?eh sy beauty wth brain jugak.Ahakss.Bagi2..jgn xbagi:p

Arini tgh excited neh.Ayah adim xbalik mgu ni,dh jnji dgn kawan dia nak jd pengapit (ada sedikit sedih disitu..tp mgu depan ayah adim cuti lama lagi:D).Tok ngan tokwan perlis sampai petang ni.Hurrah.Heeeee.Sabtu bole tgk match pingpong uncle bad (adik sy) utk MAKSAK kat seremban.Apalagi?Owh tgh hari ada invitation lunch opismate dr.linda kat islamic kitchen bandar baru bangi.Isnin ni dia nak fly ke UK for phd dah.Januari another opismate fly,yg sdg cuti belaja pon belom kembali.Srg lagi cuti besalin plak....tgl bp kerat sj neh??Huwaaa sem depan dh npk mcm horror sem sj neh...

Footnotes: Bila cita Tentang Dhia pkl 730 tv3 tuh nak habes.Rasa mcm tgk slot seram ari kamis plak.Lg 1 xnpk keserasian dhia ngan zikir.Xmcm raj ngn priya dlm chori2 chupke2.Wahahaha


Masa xsehat.Masam sj muka.Masam ka manis ka,ttp hensem to both of us:)



Friday, November 18, 2011

Usaha Berhasil

Entry kali ni nak cita pasal Nadim Raees sj.Nak jg dia xsusah.Kategori budak baik.Tido tepuk bontot sj.Xpayah susah2 nak berbuai mcm budak lain.Pacifier bila nak tido sj.X adala melekat kat baju 24 jam.Menangis jarang sekali.Sejak berumur 6 bulan bangun malam 1-2 kali sj.Drp dia menangis baik dia senyum,sengeh,gelak:) Pendek kata doa sy semasa pregnant semoga anak yg dikandung sehat,sempurna fizikal dan mental,xmenyusahkan diperkenankan tuhan.Tetapi.....hah.Meh kita masok bab kesukaran membela si budak byk akal ni.Aritu ada sy tulis entry bab breastfeed kan.Yg dia xmo breastfeed tuh.Tu 1 issue yg meruntun hati sy.Elok dah lepas fasa 6 bulan,barula lega cket hati sy.Sbb dia dah bole makan solid kan.Hmmm tp isu baru plak timbul.Kalo baby lain makan bubur homemade sampai licin, si Adim ni lak kalo sy suap bubur yg saya buat sendiri siap bole nak muntah, nak terkeluar balik dr mulut dia.Betapa nak tunjuk dia xsuka bubur.

Sy igt sy xpandai buat bubur.Ari2 sy google cr resipi.Rasa sendiri dulu sebelom bg dia.Rasa sedap sungguh dah;p..In between sy terpaksala bg dia makan cerelac,karang xberisi plak perut anak.Mmg senang,masok cerelac,campor susu siap.Instant la katakan.Tp xsehat,sbb ada additive kan.Huhu.Rupanya dia suka yg manis2 sj.Sebb biskut farley campor susu bole habis 3 keping sekali balun,puding 1 bekas kecik tu mmg xdak hal.Allah anak oi,bole kena kencing manis kalo suka makan yg manis2 sgt neh:D

Tp sy xpernah putus asa.Hari2 sy masak bubur bg bs dia walaupon bs dia kata dia xmo nasik agaknya.Dia anak Melayu,lahir kat kangar nuh ha.Bukan Miami so kena makan nasik jugak sbg makanan ruji!Sy bc kat internet mungkin kalo mgu ni baby xnak,mgu depan dia nak sbb baby cepat develop taste bud.Masalah nya baby ni lain cket.Nak ikot kepala dia sj.Kalo dia xnak either dia sembur atau kepam mulut dia xnak makan.

Last 2 weeks, tgh gigih suap bubur tuh walaupon dia asik menyembur,ayah Adim bg idea.Soh masokkan pisang supaya ada rasa manis.Terus ambik pisang kat dapor n lenyek sekali dalam bubur tuh.Walla...nganga mcm anak burung.Sampai xsempat menyuap.Haha.Dia igt dia hebat,ayah ngan ibu lagi kreatif.Skang bubur dia sy leh masok apa sj.Brokoli,carrot,kentang,ikan bilis,dll tp time blend mesti masokkan buah contoh feveret dia skang epal,betik n honey dew.See pemakanan nadim raees dah lengkap:D..Karbohidrat,protein,vitamin semua ada.Ibu suka betol masak dan suap dia bubur skang.N yg plg best semalam bs dia ngadu Adim xnak makan cerelac time2 selingan,mcm nak termuntah.So bs dia mintak bekal bubur byk cket.Yeay...berbaloi usaha.Terima kasih jugak untuk idea bernas ayah Adim:)


Dah pkl 11 malam ni.Ibu dah lesu,anak mntain ceria dan segar bugar


Footote: Semua ibu menginginkan yang terbaik untuk anaknya..(mcm wardina x;p)

Thursday, November 17, 2011

Bercampur-campur

Hampir setengah bulan xupdate.Bz teramat.Byk perenggan sket entry kali ni sbb kisah hidup bercampur-campur.Hihik.Ok mula ngan kesah raya haji.4 hb aritu flight kami berdua (ibu dan Adim) ke penang.Ayah Adim tgu ambik kat sana sj.Cuak jugak first time travel berdua ngan anak, barang2 lagi.Barang2 anak la byk.1 luggage penuh dgn baju n mainan dia sj.Sampai aiport terus check bag,Adim kakak ipar tolong jagakan sekejap.Lps check bag terus masok hall sbb gate pon dkt2 nak tutup dah.Masa tu Adim dah lalok2.Letak sj dia dalam kantung kangaroo dia tu terus zzzz.Masok flight dia jaga sekejap.Bising kot org letak2 barang kat atas.Mat saleh sebelah asik la kacau dia.Bekenan sgt dgn mata dia:D Aritu pon masa kat kat secret recipe amcorp mall pj,ada mat saleh tua dtg tepok ayah Adim.Dia kata paediatrician, ada knfrence kat cni.Ayat pertama dia sambil pgg bahu ayah Adim..'Man,his eyes are very sharp,shining,lucky man!'..Haha harusla terselit cket rasa bangga kan.Mana dpt genetik tu xpasti;p..ok balik ke topik asal.

Nak dijadikan cita,sampai sj aipot penang,Adim npk mcm xselesa.Sgh makan nasi kandaq kat area2 USM pon npk dia xceria.Sy ada terperasan dia mcm menggigil cket sekali sekala walaupun jumper dia agak fully covered.Tp xterpk plak dia nak demam sbb dia xpenah demam b4 this even lepas cucuk bulanan tuh.Jambatan dahla jam.Membe sy Aisyah jnji nak dtg umah mlm tu pon terpaksa lepak lama kat tesco nak tgu kami sampai.Sampai2 plak Adim menangis stok xbole pujuk dah.Trus bawak dia g klinik.Kesian Aisyah,penat tgu lama,jumpanya sekejap sj.Huhu.Sampai klinik muka dia merah menyala,Check suhu 39 degree.Tgi tuh.Dr siap masokkan ubat kat bontot bg cpt suhu turun.Kesian dia.Ni kira first time dia demamla neh n terus tinggi.Stat dr malam tu,org lain jgn berani tegor dia.Yg bole pgg dia hy ayah dan ibu sj.Tok ngan tok wan pgl nama dia sj pon menyebek sungguh2 dah.Belom lg sentuh.Comel pon ya jugak:D..So raya haji 1st penang agak suram pg tu sbb Adim xrecover sepenuhnya lagi.

Ptg Ahad balik Perlis dia dah ceria.Seb baik lagi.Tp si ibu la plak demam.Haihla.Asik berselimut atas katil sj.Anak mmg dijaga sepenuhnya oleh ayahnya la.Kesian Ayah Adim.Mula2 anak demam,xdptla bersuka ria ngan bini.Elok anak sehat,bini plak demam.Haha;p Hari isnin rush balik penang sbb flight balik KL tgh hari tu.This time bertiga sbb ayah Adim ikot sekali n seminggu di KL.Weeeeee:) Kebetulan ada kursus di PWTC.

           Rabu tu sy cuti lagi sebenanya tp hanta jugak anak ke umah bs sebbbbnyaaaa nak dating.Heh.Dah lama xtgk wayang.Pg tu selesai urusan bukak akaun Adim dulu.Aritu smpat bukak akaun ptptn dia sj (Adim dah bole masok U;p).Nak bukak amanah saham didik kena tgu kuota plak.Last2 bukak cimb junior sj.Beribu duit dia sbelom ni ibu letak dalam drawer sj.Dr aqiqah,raya posa,raya haji baru2 ni termasok duit2 lain lagi.Ada jugak di kala sesak ibu mcm naj zass sj dl.Seb baik iman tebal di dada;p lepas habeh semua igt nak tgh wyg kat d Curve tp memandangkan haritu wrking days,takot plak jalan jam n lambat ambik anak.End up tgk Tower Heist kat Alamanda sj.Best!Gelak xigt.

             Khamis sy g keja mcm biasa.Ayah Adim tmpg lepak ofice dl sbb meeting dia kat pwtc stat petang.Bestnya bole g keja sekali,sarapan sekali,lunch sekali:D.Tgh hari tu sy request nak makan nc briani.Mencarila kami nc briani area bandar baru bangi tuh.Byk kedai nc briani.JM nc briani dah biasa makan so pilih kedai mattop nc briani kat sek 9.Dah rezeki gamaknya, ada kawan ayah Adim dtg join.Dia byk supply mesin2 kat ofice ayah Adim.Smua dia belanja aritu.Dahtu ajak kami singgah kedai sutera wife dia kat belakang kedai nc briani tu.Mmg dah rezeki kot,depa laki bini ni soh sy ngan ayah Adim pilih sj baju mana yg bekenan.Bersungguh2 ni.Sy xpilihla,segan deknon oii.Last2 wife dia bgi kaftan sutera n kat talib baju batik.Haha sukala makngah:D

            Jumaat, menuju ke HUKM plak.Appointment dgn Prof Sani.Hospital Penang refer MIL ke HUKM utk rwatan susulan kesan cancer 8 thn dl.So b4 bwk MIL dtg,baik jumpa n fix appointment dl kan.Alang2 dah sampai Cheras,tgh hari terus masok kl lunch kat Istana Budaya.Ya..sy makan xigt.Nasik pon makan.Pastu ambik donut byk2 sbb dr dl sy mmg suka donut cafe IB tuh.Huhu.

            Weeknd gelabah puyu sbb xprepare slide utk present kat International Forensic Science Symposium kat Le Meridien lg.Heh.Anak plak xmemberi kerjasama.Tido lambat.Kalo xtido asik nak melekat.Lahai,menguji kesabaran betol.

            Isnin sampai semalam mengabdikan diri di Le Meridien.Sy present paper pkl 4 ptg.Waktu bertuah tuh sbb by the time semua org dah ngantok n ada yg dah blah.Kekeke.Akan tetapi ada jugak yg teringin nak bertanya soalan tuh.At least mc la kan.Kalo sy jd audience,sy xty sbb xpaham apa yg presenter bentang.Hahah:D Tp bagusla ada yg pay attention apa yg sy present;p

            Harini?Tgh print boarding pass,mgu depan sy ngan Adim balik penang lagi.Kenduri member kat arau.Yeay Adim terbang byk kali bulan ni:D




Tuesday, November 1, 2011

Ulasan Metro

Buat apa nak susah2 pk tajuk,tulis apa yg terlintas sj.Heh.Sbb td tgh baca metro online.Besala petang2 gini.Pagi td agakla bz jugak.Dok sekejap kat ofice, pastu g institut genom malaysia.Ikot bos sj pon.Ada discusion cket.Hasil drp kunjungan sy dpt idea nak letak 4 org student  yg bt projek bwh sy tu bt final year projek kat situ.Senang cket nak menjenguk budak2 ni dahtu segala mesin punyala lengkap.Mesin PCR sj 1 bilik ada 20 bijik.Kompem x queue punyala.Okeh surat mintak kebenaran ke pihak sana menyusul:)

Balik kepada tajuk (balik kepada tuh:P)..ada berita pasal pakatan madu dalam paper.Laki kena jamin bini2 nya sebb berkhalwat dgn srg laki dlm bilik hotel.Haa ambik, 2-2 bini xsemenggah.Gatai lagi,dapat bini yg payah nak urus.Baru padan ngan muka:D. Tp kan,yg 2-2 org bini tu pon mmg jenis suka berkongsi gamaknya.Dahla kongsi laki,g cr scandal pon kongsi.Ayayayai..dunia semakin pelik;p

Apa lagi kak senah nak tulis??Ohh raya haji. Raya haji kami pulang ke kampung halaman lagi.Memandangkan ayah Adim dah mmg kat penang dan Adim pon semakin mudah nak bwk berjalan2,we'r flying back.Ya kami berdua sj.First time.Ayah adim tunggu aiport penang sj.Huhu.Harap2 Adim behave sepanjang masa jumaat nanti.Ada cket rasa cuak.Jgn la rasa nak terkuc*l atau pon sakit perut,nak bagi sapa plak pegang budak suka senyum,xperlu kata apa apa tuh:D...

Okeh semua..selamat hari raya aidil adha..bt korban?Thn ni kami xbt korban,bajet ada lari cket tang sana sini..heheh..


Kerja ayah saya..suka buli saya!




Sedaya upaya sy maniskan muka walaupon tgh tgu turn nak ambik ubat sy
..sy selesema cikgu:p

Thursday, October 27, 2011

Hepi 7 Months Nadim!

Tgh bersusah hati utk ayah Adim.Eksiden plak dia pg ni masa otw nak pg keja. Ada motor cross xsempat nak elak.Dalam tepon jap td gtau si oren truk jugak bumper depan tu.Motor budak tu pon teruk jugak.Dia kat klinik masa call td,bwk budak tu g ambik ubat. Seb baik luka2 sj.Last time budak jugak yg langgar (masa tu sy ada) patah tangan. Xpala,benda dah nak jadi.Ayah Adim ok xada apa2 pon dah alhamdulillah.Duit bole claim insurans,xpon mintak sj ngan budak tu.Budak tu lesen L.Budak tingkatan 4 xsilap.Lesen L kalo report polis kena gantung kan.


Lupakan kisah di atas.InsyaAllah semua ok.Arini genap Adim 7 bulan.Ibu lupa,seb baik ada daisypath kat sebelah neh.Hiks.Apa Adim bole buat umo 7 bulan??Merangkak dgn penuh knfidennya.Angkat badan setinggi mungkin ala2 pumping sambil sengeh.Marah sambil menangis hentak kaki kalo barang dia tgh pegang kita ambik,duduk menyeget sambil sebut 'Abbah,abbah"..padahal panggil ayah:D.Minum susu xkenyang pon ala2 mengamuk.Sabar sjla:D..Apa pun, Ibu dgn ayah doa Adim membesar dgn sehat,bijak dan berjaya dunia akhirat.We love u so much:)

Ramai ckp adim xikot ayahnya langsung..hey both of them are men occay:D..
Sy TERLALU sayang 2-2 org neh:)

Tuesday, October 25, 2011

Penyejuk Jiwa

Arini bermula dgn baik.Tp ntah angin kot celah mana ntah tetiba sy down.Malas nak trace apa punca.Dah kerap sgt menyiasat;p Sy rasa sbb apa yg sy cr kat tenet xjumpa,keja xjugak siap.Esok cuti.Cuti bermaksud fokus hanya ke anak seratus peratus.Nak2 skang dah pandai merengek.Walaupon dia tgh kusyuk ngadap tv atau buku2 dia,sanggup neh teleng kepala 360 darjah kalo nampak ibu nak ke dapur atau ke tempat2 lain jauh dr dia.By the time dia keletihan tido,ibu pon dah separa pengsannn.Adim oooiii.So keja xkan siapla.Sbb tu moral down kot.Gamaknyala.

Balik solat kejap td (jalan jauh g solat kat surau walaupun student ramai,buat2 muda mudi cam student jugak;p) sy singgah kedai buku bawah cafe tuh.Nak beli majalah hiburan byk2.Kot2 bole hilang rasa xseronok neh.Majalah harmoni pon ada.Cvr noraniza idris kawen.Tp bertambah moral down tgk ada cerita pasal m*mey & n*rman bengap tuh.Sy meluat+menyampah org kacau org lain punya.LAKI org,TUNANG org, bf xbp kesah sgt sbb xada ikatan lagi.Moga2 org2 jenis ni bc entry ni.Kalo sy org mcm ni sy panggil b*tina sj.Penah bila ntah borak ngan ayah Adim sy sebut b*tina byk kali org yg sy rasa meluat.Tersedak2 ayah Adim.Bahasa dia sopan cket compare ngan bini yg direct to the point neh;D. Disebabkan ada kesah2 mcm tu dlm majalah,xnaik la moral jadinya.

Selak2 lagi ada artikel pasal menangis tajamkan ingatan.Yg ni sy suka.Betul kan menangis tu bole tajamkan ingatan.Sy xbp nak pandai relate ngan benda lain lg masa ni.Xmungkinla bc jurnal tiba2 nak menangis sbb nak tajamkan ingatan.Tp buatla kalo rasa bole igt apa yg dibc lepas tuh.Hiks.Sy rs menangis tu bole tajamkan ingatan ialah mcm peristiwa ataupon org yg bole buat kita menangis.Sy xtau org lain.Sy senang menangis (bukan nak habaq tajam daya ingatan k;p)..maksudnya sensitivela.Sy bole maaf tp sy xpenah dan xakan lupa org yg buat sy sakit hati.Senang cita sekali jadi, tawar hati la.Huhu.Kiranya terbuktila kan,siap ada kajian lg.See kita akan igt sampai mati benda2 yg bole bt kita menangis.Hmm..jaga semua ya..jgn buat org lain menangis:) 


Friday, October 21, 2011

Eh ada rupa kerr?

Pagi td masa nak letak Adim kat carseat ada parent dtg jumpa (mcm cikgu sekolah plak kan;p).Pelik jugakla siap bg salam bagai.Agak formal disitu.'Adik cikgu Amy kan..ngaja kat UKM?'..'ya saya, ada apa tu bang'..(apa plak kesalahan yg dilakukan..huhu..owh lupa.Cikgu Amy kakak ayah Adim.Budak2 kat situ semua sekolah Cikgu Amy so Cikgu Amy agak terkenal;p). 'Tak sy nak mintak buat tuisyen kat anak sy bole?(Hah!muka cikgu rupanya:D).Subjek english ngan math'.Tersenyum sendiri.Ajar budak besar ngan budak sekolah xsama.Budak U bole suruh google sj.Budak sekolah??bukan tuisyen la namanya kalo soh google sendiri.Hiks.Ntah masih dalam pertimbangan.Pk2 ok jugak.Side income kan.Apa materialistik??Kalo x ada yuran,kelas kebajikan namanya kak senah:p Belum bagi jwpn.Tgk la kalo dah ready nanti.Ok jugak.Malam2 bukan ada buat apa sgt.Adim kalo tgk tv xkaco dah.Kalo ngantok sj bunyi2 cket.Tgk la cemana nanti.Teringin jugak develop skill ngaja kanak2.Nanti bole praktis ajar adim dan adik2nya. Again part adik2 nya cakap slow2 cket.Kalo x bapaknya nanti overexcited.Hahah.Terus text ayah Adim ty pendapat.Replynya gini..'ok tuh,bole tolong majukan bangsa Melayu'..Is there any sounds of materialistic??X ada kan..:D

Wednesday, October 19, 2011

Duhai anakanda


Kisah anakanda nadim raees yang sedar2 sudah besar.Sedih plak sbb rasa alahai cepatnya masa..sgt rindu masa dia kicking2 dalam perut,menyusu yg sgt kuat (typical anak laki kan) esp masa dalam pantang smpai ibu naik tensen (mangsanya ialah ayahanda;p),moment masa dia mula respon senyum..ohh sekarang bukan setakat gelak mengekek, siap dah boleh jerit2 marah lagi sambil bulat2 kan mata yg sedia ada bulat dan besar!.Heh.Seriously sgt rindu masa yg dah berlalu..(Jgn sebut depan ayahnya..nanti asik ulang benda yg sama.....'eh boleh ulang apa..adik adim!'..xdengar2,rambut masok telinga.Hiks.

Ada kisah yang sy nak kongsi di sini.Impian setiap ibu nak exclusive bf anak at least sampai 6 bulan.Sy sgt teruja ms pregnant dl google info pasal exclusive bf.Malangnya sy xmampu nak implement.It's not on me.It's on the situation,condition whatever lagila.And maybe jugak ilmu sy sgt lemah.Alkisahnya stok EBM xcukup masa mula2 hanta adim umah bs so drp biar anak kesayangan kelaparan,sy terpaksa walaupon xRELA topupkan dgn fm (formula milk).And nak jd cerita bila baby dah dapat puting tiruan,dia agak menolak direct feeding.Bp lama sy menangis..xada sapa pon yg tau.Ayah Adim sjla dok tenagkan sy bila meratap adim reject nak bf.Dkt sapa lg nak tumbang kalo x kat laki sendiri kan.Huhu.Sy dah cuba sedaya mungkin,but adim menangis bila dia tgh lapar sy bg direct feeding.Tru readings,baby stat malas bila guna botol susu sbb direct feeding memerlukan usaha yg tgi drp baby (rahang dia bekerja keras nak hisap susu).So bila dh dpt yg sng, dia dah mula mls nak put effort on it.Hmmm.Lama kelamaan susu akan berkurang la sbb kurang stimulation.

Masa tu serius sy menyampah blog or fb yg dok la sket2 exclusive bf.Sometimes sy rs org2 ni mcm merendah2kan org yg xbole nak exclusive bf baby.I quit myself drp join apa sj grp kat fb yg sy rs mcm condemn org lain neh.Pleaaseee...Islam mmg menyuruh kita sekurang2 nya menyusu anak sampai 6 bulan but base on condition.Kalo dah anak melalak2 xnak susu badan,takkan sbgai mak nak tahan anak biar lapar kan.Kadang2 kita xsedar,keghairahan kita bg pendapat sometimes mengguriskan hati org lain.U r lucky sbb u dapat.Sy bercita2 tgi but i can't.Pam mahal pon dah disediakan tp bila anak xstimulate sendiri,nak wat camana kan.

Botol2 yang tidak digunakan..betol jugak..untuk adik adim nanti..;p

Masa sy g UK aritu sy agak memborong barang2 tommee tippee.Org kata puting botol tu close to nature,means dkt2 nak sama ngan nipples.Harapan menggunung tinggi dia akan serasi balik dgn jenis puting camtu..adim reject jugak.Sampai skang elok sj dok dalam kotak botol2  tuh.Ayah Adim kata habuan adiknya (xabeh2 semua isu nak dikaitkan dgn adik adim..huh;p).Dia nak botol rm8.90 yg ayah dia belikan jugak.Hiks..budak jimat.Memandangkan skang dia mmg totally on formula milk (xada dah bfeed..huhuhuhu),sy minta la sepupu yg bekerja kat kat uk pos botol Avent special edition kaler biru (yg sekotak ada 2 botol tuh). Masa mula2 nak bg dia tuh berdebar deknon.Takut dia reject lagi.Seb baik yg ni dia terima.Tenang cket rasa.Kalo x, xabeh2 ngan botol rm8.90 ayahnya tuh.Heh..Eh dah xtau nak sambung..sebenanya nak luah perasaan..ngantok plak..nnti2la luah.Bole camtu??apa lak xboleh..APTB...apa pon xboley..:D

i like it..adim likes it tooo:)..



Tuesday, October 11, 2011

Mcm2 perasaan

Bc x paper metro harini??Lelaki kat setapak potong kemaluan akibat putus cinta.Hah!!Bc srg2 kat ofice nak tergelak pon ada,kesian pon ada,rasa nak pandang rendah kat orang pon ada.Haihla..dunia2.Apasal la g potong anu sendiri.Dah clash tu clash sjla..cari yg baru.Kot marah sgt kan..g rosakkan pompuan tu punya,logik sket.Xbole la dia nak bt affair ngan org lain lepas ni (jgn buat!ini option utk lelaki kurang waras tu sj:D).Mmg sampai hospital doktor berjaya sambung balik tp possibility nak function balik teramat tipis.Haaa ambik,kot lepas ni ada jodoh ngan pompuan lain kan dah rugi.Akaiii ada ka..

Footnotes: Weekend lepas Adim baru dapat skill baru.Menjerit marah sambil besar2kan mata dia.Haha.Ayah ngan ibu dah xlarat gelak.Semua pon nak tengking.Nak cium dia kena marah,ty nak susu ke x pon kena marah,ambik barang dr tangan dia xpayah cakapla,siap jerit sambil hentak2 kaki kat lantai.Seb baik masih bayi.Kalo besar, dah lama kena piat telinga;p

Wednesday, October 5, 2011

~Hilang~

Actually tajuk ni dah tulis dari isnin marin lagi tp mcm2 halangan plak nak ngarang.So save draft sajerk:D.Weekend mesti ada cerita menarik untuk sy dan Adim sbb bila weeknd menjelma,ayah Adim pon menjelma la kan.Tp weeknd lepas huhuhuhuhuhu perasaan bercampur baur.Storynya jumaat balik kerja sy superla excited.Siap singgah beli mi ngan bahan2 mentah nak goreng mi mlm tu mcm sotongkering, fish cake dan seangkatannya.Kena la masak laki balik kan.Hiks.Balik umah main2 kejap ngan Adim pastu bagi dia tido.Kalo dia dah bagi signal mcm gosok2 mata,gosok2 hidung pastu tarik2 telinga maksudnya tahap mengantok dah kronik la tu.Huhu.Time sy nak ambik wuduk nak maghrib tu tiba2 sy terperasan gelang tangan emas sy yg baru beli masa balik raya aritu dah xada.Tgl 1 sj kat tangan.Panik neh,siap stop ambik wuduk.Masok bilik geledah bakul baju kot2 tertanggal masa nak salin baju.Nan ado.Baru beli dan waaa harga emas kan tgi skang.Xrasa terlalu sedih pon sbb igt laki sampai malam tu.Elok ayah Adim sampai sj terus ajak dia g cari sepanjang jalan nak g umah bs Adim.Kot2 jatuh masa dukung anak kan.TIDAK KELIHATAN jua..huhuhuhuhu.Tenang cket bila ayah Adim cakap,xpala xdak rezeki.Nanti dia gantikan yg baru.Tp bila igt tidak dinyatakan tarikh dan masa nak digantikan dgn yg baru tu..huwaaaa sedih balik;p..Xpalah mungkin rezeki gelang lagi besar lagi kot lepas ni.Hahah

Weekend lepas jugak ada konsert raksasa ramli sirap sarip&blues gang kat stadium merdeka.Ayah Adim tu die hard fan Ramlisirap dan M.Nasir.Emosi bole terganggu tuh kalo kutuk 2 org neh.Haha;D. Sy pon memberikan keizinan dgn separuh rela soh dia g tgk.Dr sepang means lepas asar dah kena gerak g kl la kan maksudnya.Dia plak rsa bersalah nak tgl kami berdua.Yela,jumpa hujung minggu sj,kena abadikan setiap saat:). Sy plak mengutarakan permintaan nak cari handbag baru.Handbag yg tgh pakai skang mmg fully utilized sungguh. Nampak mcm seperti nak kena ganti yg baru.Tempat yg direquest harusla tempat2 golongan sederhana bershoping iaitu SOGO.Heh.Dah ke Sogo,pastu nak hantar anak bini balik sepang plak,uhuk jauh.Sudahnya ayah Adim mengeluarkan cadangan yg bernas iaitu check in hotel kat kl sj malam tuh.Yeayyyy.Suka:D Sepantas kilat ibu sediakan barang2 Adim nak angkut.Barang ibu ngan ayah xpa,masok 1 beg kecik sj.Brg2 baby yang menceceh tuh.Segala mak nenek nak kena bawak.Bantal2 dia pon nak kena angkut.Sharp pkl 230 petang berjaya check in hotel kat Titiwangsa.Senang ayah Adim naik monorel sj turun kat stesen Maharalela tgk konsert malam tuh.Petang tu before masok Sogo, ayah Adim ajak g beli tiket dulu kat stadium merdeka.Naik star sj.Pastu tukar Monorel plak.Expect what?Adim mcm menyanyi2 gembira tau dpt explore mcm2 transpot.Xminum susu pon xjd masalah.Hihi.Cute sungguh.Senyum sj dok dalam carrier:D Ayah Adim pon asik senyum sj.Masa ngan family xla kurang sgt, konsert minat separuh mati pon dapat join.Kekekekeke. Hari Ahad lepas sarapan naik blik sambung tido mati balik.3-3 beranak pkl 1130pg baru sedar.Aiyok seb baik hotel xcas lebih sbb check out lambat.Happening weekend:))) Tp gelang tangan yg hilang tetap dikenang.Huhu.Again menunggu hari jumaat ni menjelma:D

Wednesday, September 28, 2011

Muntah Di Pagi Hari

Tidak..sy tidak pregnant lagi.Hehe.Kesian adim cayang,baru nak bermanja tiba2 nak dapat adik plak walaupon setiap masa dia tarik ibu jari kaki masok mulut skang.Normal la,itu kan perkembangan baby 6 bulan.Bukan sbb pepatah nak dapat adik.Hishh.Ni kisah pg td.Sy naik ERL dr salak tinggi g kampus KL.Xpg bangi arini pasal kena evaluate proposal final year project presentation.Arini ngan esok.Malas nak drive,time balik jem.Jalan Tun Razak tu kalo pkl 5 hazabb.Naik public transpot boleh exercise cket.Serius!Berlari2 anak kejar ERL,star kat bandar tasik selatan,monorel kat titiwangsa,lepas tu bas g opis.Hah!sebut transpot apa lg xnaik.Haaa beca sy xnaik;p Alaaa terbabas lagi.Igt td nak straight forward sj.

Nak story mory yg muntah tuh.Dalam ERL pagi td la tuh.Dalam tren kan ada 4 kerusi yang duduk mengadap tuh.Tiba ada srg b*t*na ISLAM pakai mcm berbogel kaedahnya (bedasarkan tag dia adalah pekerja company mega kat KLCC nun) g letak paper bag ngan hdbag dia kat 2 lagi kerusi.Heh ngok giler,ada pompuan mengandung sarat jugak kat situ ok.Mcm mana la company besar ni boleh hired pompuan xada otak neh.Rupanya dia reserved utk bf ngan kawan bf dia.Waaah berapi dah ni.Seb baik kwn bf dia (cerdik cket) bg seat tuh kat sy ngan akak sarat tuh (sy nampak mcm OKU kah??mesti takut sbb sy tunjuk muka bengis td:D).Kiranya sy terpaksa dok berdepan ngan pompuan singkat akal tu la kan.Masya Allah dia punya lentok,haih tahap masok dalam kain.Tangan tu xreti senyap.Main pp bf dia la,usap peha la,tido dalam dakapan la..eeeee geli geleman teman.Xmalu langsung kat akak yg sarat tuh yg sah2 dah experience lebih drp tuh kan,tu pasal dia mengandung.Haha.Kat sy xkisahla,mgkin dia igt sy xkawen
lg.Phewittt.Hiks.Bodohnya bf dia ada gf camtu.Seb baik sy turun kat bandar tasik selatan,2 ekor tuh turun kl sentral la gamaknya.Masa nak turun tu sy buat2 tersepak kaki pompuan senget tuh.Tau plak nak marah.Haha.Mesti sakit tuh.Sy pakai kasut sketchers yg agak keras tebal tapak beli kat Spalding UK aritu.Knfem punya sakit.Padan muka!Seb baik jugak ak xmuntah atas skirt xcukup kain hg tuh..Waaahh syok2 dapat sepak kaki org;p Oppsss lupa plak dah ada anak..kekekekeke

Tuesday, September 27, 2011

Hati Tersentuh~

Kesah pagi td.Jam la jugak nak masok UKM sbb konvo stat ari sabtu lepas sampai esok kalo xsilap.Pg ni sidang ke-5 so pg2 td dah nampak para graduan ngan family masing2.Ceria la kan hari konvo.Yg hati saya tersentuh tu (sy drive teramatla slow since keta que nak masok UKM) bila nampak graduan berbaju konvo tgh tolak mak dia yg guna wheelchair n ayah dia pon guna tongkat.Kedua-duanya pon sgtla tua pada pandangan sy dan sy guess itu mak ayah dia la kan.Mesti mak ayah dia bangga anak dah berjaya.Xlarat pon datang jugak raikan kejayaan anak (eh tersentuh x bc?:p).Teringat masa konvo degree dl.Pkl 4 pg dah bertolak dr perlis g penang.Kena reg b4 pkl 730pg (ntah igt2 lupa dah).Nak betolak lepas subuh ayah sy takut jam kat jambatan pulau pinang tu plak.So awal2 pg dah gerak.Kenangan2.Owh ada lagi~^o^~ sy ambik jubah konvo ngan ayah Adim.Masa tu xpenah tepk plak dia bakal teman sebantal dan se se se lagi termasokla jadi ayah Adim:p...Malam sebelom ambik jubah dapat sms

Ayah adim: Esok ambik jubah camana
Ibu adim: Esok naik bas sampai butterwoth pastu...hmmm haaa hg ambik ak boleh?nak tumpang
Ayah adim: Bereh..esok dah sampai tol sungai 2 gtau.Tgu kat stesen bas pemandu kacak bawak kancil kaler hijau
Ibu adim: Sapa kacak???hg??Xkesahla janji ak leh tumpang..hoho..
Ayah adim: Belanja ak pasemboq padang kota esok
Ibu adim:Bole2..ak belanja hg bayaq:p

(sumpah xada perasaan langsung masa tu:D...sekarang?xbole stat keja kot kalo xdpt sms pg2..:D)

Footnotes: Ready nak g jamuan konvokesyen sidang ke-6 pkl 12.Pkl 2 dah stat perarakan masok dewan.Tgk kad kat bawah..bp kali dah update kat jabatan pendaftar..tp surat2 semua masih CIK..:D

Friday, September 23, 2011

Secara Pantas

Japg pkl 10 nak gerak g kampus kl,jamuan raya forensik.Yeay last makan2 banyak la kot.Lepas ni sure dah habeh open2 house neh.Pkl 10 gerak,singgah secret recipe ambik kek, pastu terus g kl.Jamuan stat pkl 12, tp ada appointment ngan student pkl 11 lebih pasal final year project so kena la sampai awal sana.Xsabar nya nak makan.Semalam excited cas bateri kamera,sekali xbwk plak pagi ni.Haih kekurangan nya di situ.

Footnotes: Semalam budak kecik kat bawah ni pkl 830 xtido lagi (Selalu 630 petang dia dah tido sehinggalah keesokan paginya).Dok guling2 pastu stop kat meja tv.Tgk tv dr pandangan bawah.Siap gelak2 tgk drama sedih apa ntah kat prima.Salah reaksi:p


Sayang sungguh dgn budak nakal neh.Bila nak cium dia sembor air liur..gerammmmm.Kalo ayah dia lagila,siap cium sampai anak nanges,baru puas hati;P

Thursday, September 22, 2011

Semangat Membara

Semangat sedang membara untuk memasak.Sejak lepas raya.Kalo weekend sarapan lunch dinner semua masak.Waaaaahhhh.Dr mana semangat tu datang ya?Entah mana2 mai ntah:D. Ayah Adim nak kuar beli sarapan pon ditolak dgn bangga.Kekekeke.Sepatutnya dr dulu kena rajin masak.Peralatan dapur semua cukup.Siap berlebih2 lebihan lagi.Huhu.Yg kurang hanya skill dan usaha nak masak.Set pinggan mangkuk dekat nak penuh sebilik,siap tinggal kat perlis lagi suku (setengah cam tipu lak sbb banyak dah bawak cni).Hadiah kawen campor beli sendiri campor pau yg mak punya..rasa xtau plak bila nak guna.Peralatan dr yg canggih sampai ke lesung batung semua ada.Kalo yg tradisional tu tok syla hadiah tuh.Tp kan satu sj benda yg xcukup lagi.And benda ni sgt command.Nak tau apa?Blender.Haaaa kan keperluan yg remeh yg boleh dibeli dimana2 tuh.Dalam sebanyak2 hadiah kawen,blender xtermasok senarai pon.Kami laki bini pon xberusaha nak beli.Bolehh?Boleh la sbb sy jarang masak.Kalo masak pon pakai cili giling yg dah siap,rempah yg dah siap.Sambal belacan apa ada hal,lesung batu kan ada.Apa isu sebenanya neh?Hahah..Masalah tu dah selesai sebenarnya.Tetiba teringin nak melawat Sengheng bandar baru bangi.Sj gatal2 nak check points kad kredit maybank.Xsedar plak dh 30000 points.So dpt la redeem barang2 berharga rm200 ke bwh.Pling2!Blender! Hasilnya seperti di bwh.Sukanya!Hiks.Jd kala ini semangat semakin memuncak nak masak.Cuma momentum nak memasak ni xtau kekal lama mana,harap2 berterusan la..;) Igt haritu nak buat kek sendiri utk jamuan raya ofice esok,sudahnya semalam order kek tiramisu sebijik kat secret recipe.Habih tu camana????:D


Saya suka sebab xpayah beli dan ia jugekk berwarna putih;)



Footnotes: Kelmarin mak sy tepon dengan nada risau dan sedih.
                 Mak : Mak mimpi anak mak kena culik.Kesian Adim dok tgu2,sampai petang ibu dia xambik

                 Saya : Bp depa mintak duit tebusan mak

                 Mak : Seb baik depa xmintak.Kalo mintak,mak soh depa tepon talib la.Mintak kat laki dia ,awat mintak kat mak plak

                 Saya : Hahah

Friday, September 16, 2011

Haihhh geram...

Quick entry..sementara nak tgu ayah Adim sampai:)..semalam kat astro ria ada cita cinta dr kaabah.Tgk x? Tu cita baru ke lama ntah xsure tp sy baru tgk semalam la.Kebetulan Adim nyenyak sj.Pasal 2 laki bini x dikurniakan zuriat lagi (Fazrin & Fauziah Ghouse-cemtu kah ejaan bapak fauziah..huhuk).So drg 2 org neh g Mekah.Kat Mekah laki dia mimpi sorang pompuan (Eja) n jumpa pon kat sana.Ok fine mimpi.Tgh beribadat ngan bini pon ko leh nampak pompuan lain ek.Finelah ilham dtg dalam mimpi bagai, yg ko gatal g mintak no phone,ajak dinner..xnak ikot bini g shoping semua sbb nak jumpa pompuan ni apa cer.Mmg la akhir cita ni ialah pompuan tu nak serahkan anak luar nikah dia kat laki bini neh tp laki tu sempat curang la kiranya.Iya sy tahu tu cara tuhan nak kurniakan sesuatu utk kita,sy xargue.Tp the way laki tu laksanakan.Mintak no phone,keluar berdua.Hohoho.Curang for me xpayah sampai tahap dah berzina,dah sampai nak kawen bagai..hati dah beralih arah pon i consider curang ok!Huh..Seb baik kelas mengaji ayah Adim lambat habih semalam.Dok tgu jugak,sekali tetido daa.Igt nak bahas tajuk neh..hahah..

Monday, September 12, 2011

~Back to Work~

Salam Syawal lagi:) Raya kan sebulan.Tp duit raya hulur mgu petama syawal sj.Kalo hulur sebulan makan rumput kami anak beranak bulan neh.Hiks.Sabtu lepas sudah kembali ke kl..sudah berlalu cuti 2 mgu.Makk aii malasnya.Adim pon pagi td hanta umah bs punyala menyebek.Dahtu nak kejut bangun pagi punyala seksa.Bangun2 nanges,marah kaco tido dia agaknya.Sepanjang cuti raya pkl 8-9 camtu baru nak bangun.Huhu.Ni ibunya pon dok menghitung detik nak sampai petang.Nak balik ambik anak cepat2.Haihh rindu ngan anak.Ngan laki yg dah balik penang kerja xpyh cakapla.Besnya kalo cuti lama2:)

Before balik kl ari jumaat ayah Adim dah taja full body massage dgn mandi wap utk kali ke-3 sejak bersalin.Heavennya diurut badan.Bole x kalo bt bajet khas utk diurut setiap hari.Hahah..Sabtu betolak balik kl dah tgh hari,menantikan si kecik yg susah nak bangun.Dah la tu, kalo berenti kat r&r punyala lama.Solat gilir2la, tukar pampers anakla serta serba serbi lagi.Dah tu bapak nak main2 ngan anak pon time ni la jugak.Sudahnya 730 malam baru sampai sepang.Perjalanan paling lama dan santai rsanya..

Sy masih blur nak menulis..tgk sjla video adim yg murah ngan senyuman neh:D


video

Monday, September 5, 2011

Raya 6

Lambat benar wish raya;)..Selamat Hari Raya Aidilfitri semua.Dah nak raya 6 baru nak wish.Hiks.Mcm mana raya thn neh?Saya?Mcm xpercaya plak tetiba thn ni dapat beraya bertiga.Alhamdulillah.Syukur.Mmg bestlah!Raya thn lepas Adim baru 12 minggu dalam perut kalo xsilap.Thn ni dah bole buat koleksi duit raya.Bole tahan masyukk.Setiap kali masok bilik lepas tetamu balik ataupon balik dr bejalan raya,ibu mesti kira jumlah wang terkumpul;p Ayahnya mmg xambik pot.Xbest betol org laki ni.Haha.Disebabkan susah nak balik kampung dgn anak kecik,ambik cuti 2 mgu terus.Bole spend seminggu kat perlis,seminggu kat penang.2-2 belah tok rindu nak main ngan Adim.Thn ni turn raya kat perlis dulu.Raya ke-2 baru zass balik penang.Tp raya ke-4 dah balik perlis balik sbb belom jumpa kakak sy dr kemaman lagi n gambar studio family pon xambik lagi.Excited ambik gamba family thn ni sbb gamba family kat dinding umah arau tuh belom update.3 org xmasok gamba lagi.Talib, Adim n Aqief (anak bongsu kakak sy).Eh blur plak nak sambung nulis..makan kueh raya byk sgt kot:D..Sambung nanti2la k..


Selamat Hari Raya semua..Adim dah stat nak ngamuk..ngantok di pagi raya..apa daaaa;p


Bajet org KL...hiks.Suka sungguh ngan neneknya..(tok saya)

Ni lah antara teknik2 yang digunakan bagi menambah jumlah wang terkumpul;p

Tuesday, August 23, 2011

Xtau Nak Letak Tajuk

Yup..mcm tu lah tajuk entry kali neh:D..sampai lambat cket opis arini.Hujan amatla lebat.Wiper highest speed.Dahtu kena lalu jalan berliku2 jenderam sungai buah bukit unggul tu semua kan.Harus slow.Kena berhati2.Raya lagi 2-3 hari.Hiks.Seb baik masa hanta Adim td ujan baru mula.Masih bole guna payung.Walaupon sgt mencabar dukung dia pagi2 skang.Otw nak ke umah bs tu, semua dia nak tgk (Kami berjalan kaki ke rumah bs Adim).Kepala pusing ke kiri ke kanan.Org stat motor nak tgk.Budak2 kayuh basikal nak jenguk.Org jogging nak tenung.Jenuh nak control badan dia.Lenguh2 tgn maknya neh:).Semalam rushing tgh hari balik dr UKM,nak bwk Adim cucuk 5 bulan.Owh sebaknya jiwa bila igt dia nak kena cucuk.Sekali u expect what??Dia xnanges langsung.Sebabnya nurse2 buat bising cakap 'Hensemnya Nadim.Baiknya Nadim.Cantiknya baju Nadim'.Dan si Adim jejaka perasaan tu pon dok gelak2 sengeh2 tanpa menyedari peha dah kena inject.Cool boy:).Hahah.Balik umah mandi terus zzzzzzz sampai pagi td.Lbih drp 12 jam dia tido.Seronok ibunya buat keja dgn aman.Hiks.Semalam jugak igt nak selesaikan misi top up kueh raya.Bz la plak.Dalam pkl 10 camtu kena scout area nak setup 'crime scene' kat kilang roti kat salah satu seksyen kat Bangi.Wahhh i tot kilang roti glemer tuh owner nya Chinese.Mat Saleh rupanya.Skang baru pelabur2 asing tu tau risiko invest dalam bidang food kat Malaysia neh.Nak2 Jakim tgh melancarkan serangan besar2ran nak banteras any issues of porcine in food kan.Dalam paper hari2 isu DNA Ba**.Keja sy bukan ikut Jakim g rush premis2 neh.Heh sejak bila pulak?:D Tp sy kena evaluate mcm mana drg collect sample yg potential ada DNA **bi dalam tu supaya sample xrosak and DNA preserved.So sebelom buat semua tu (esok evaluatenya), kena la setup 'crime scene' tu kan.Sy pon xtau nak label scene tu as apa.Sy ni org forensic, so apa2 scene yg kena g ambil sample sy label crime scene sjla;).After meeting ngan owner kilang tu semua,they agreed nak provide semua evidences to make it real.Maksudnya org Jakim nanti bole tebuk 25kg punya powder,flavor,minyak segala la yg ada kat kilang tuh.Imagine kilang!Bahan mentah semua dalam puluh2 or ratus2 punya pack ok.Tp kan serius sy blur.Kalo sy tiba2 ialah org Jakim, sy xtau nak ambik apa.Sebab yg dapat dikenal pasti ialah sy bukan org food n sy xhandal masak.Byknya barang2 mentah yg sy xtau.Ishhh2..malu ngan diri sendiri.Hahah.Tp xpala,keja sy evaluate mcm mana drg collect and preserved sampel sj.Dan sy jugak pasti kenapa mat2 saleh tu murah hati bg guna semua bahan mentah yg ada.Nanti Jakim akan audit kilang tu jugak,so ni salah satu praktis la.Jgn main2,sekali Jakim kuar statement Non-Halal,balik kampung drg ok.Hah.Serius.Contohnya marjerin apa ntah yg baru2 ni kuar status xhalal.Bukan stakat kompeni tu gulung,yg jual kueh raya guna marjerin tu pon effect tau.Tp haishhh rugi p kilang roti bulan posa..xdpatla makan.Baunya????Menusuk kalbu kak bedah oiiii;p...Arini agak lapang cket..Mari.Mari kita tgk apa lagi xcukup utk raya:D...

Sunday, August 21, 2011

Kiss..

Kiss apa plak bulan2 posa neh;p..Ini kesah ari kamis lepas.Kejadian berlaku di kawasan rumah.Huhu.Kereta kesayangan hamba telah mencium myVi xtau la kesayangan tuannya atau tidak.Sy balik dr opis ni.Ntah leka pk apa ntah tiba dah tercium bumper myVi kaler hijau tuh.Waahhh bercalar balar bumper belakang myVi tuh.Ooh lupa keta tu bukan tgh bergerak.Keta tu kat parking selekoh nak masok blok umah sy.Hmm..maksudnya xbertuan la buat masa tu kan.Turun tgk keta sy ok sj,satu calar pon xada..Hahah.Selamat satu perkara.Igt nak blah camtu sj.Dah masok dalam keta dah pon.AKAN TETAPI, hati yg mulia ni turun balik.Huhu.Igt kesian la plak kat tuan keta tuh.Kalo jadi kat sy, mesti sy dah sumpah org yg langgar lari keta sy kena kanser prostat.Hoho.Bukak handbag ada notebook ngan pen.Tulis la dear owner bla bla bla mintak maaf and if anything contact no sy.Pastu naik rumah letak laptop hndbag semua sbb nak kena ambik adim kt umah bs plak.Turun balik tgk keta tu dah xada.Suspensinya...hmm bpla owner dia nak claim ngan sy.Tapi kan,tu la org kata kalo kita jujur,sll ALLAh tolong.Tgh tidokan Adim petang yg sama sy dapat sms drp owner keta tuh menyatakan xdak hal punya.CAYALAH!...:d..Selamat duit bonus sy.Heee.Soooo esok nak jenguk kueh2 apa yg bole di topup lagi.Sementelah ayah Adim sms dah bank in duit utk bahagian kueh raya plak.Hiks..Xtarawikh malam ni.:(.Adim tido xbp nyenyak..budak2 kat kawasan rumah sgt bising main mercun.Dah hampir nak baling lesung batu dah td...Seb baik igt setan kena ikat bulan Ramadhan.Itu bermaksud kalo buat perkara jahat bulan mulia ni,KAU sendiri la setan tuh....Senyum cket:)

Thursday, August 18, 2011

Copy Paste

Dear all,

Santaii bahasa jepun..
>>>>>> 01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI>>>>>> 02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA>>>>>> 03. Yang bisu - KIETA TADASORA>>>>>> 04. Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA>>>>>> 05. Yang jadi timbalan dekan siswazah - APO NADIKATO>>>>>> 06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI>>>>>> 07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA>>>>>> 08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI>>>>>> 09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI>>>>>> 10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA>>>>>> 11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA>>>>>> 12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI>>>>>> 13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI>>>>>> 14. Yang Lembab - AYUMI CIPUTBABI
Senyum selalu dan Salam, serta Selamat membuat persiapan Hari Raya.

Bahar Omar


*Hehe..email drp timbalan dekan..menceriakan:D

Footnotes: Blog ini telah dikutuk sbb lambat update..hahah..

Nuzul Quran

Semalam punya cita..semalam selangor cuti Nuzul Al-Quran.Brp kali bukak Quran semalam.Heh..Xbyk la tuh:p Sy?seperti sediakala sempat lepas maghrib sjla.Siang kalo ada masa pon mmg x r..sanggup tgk alice in wonderland yg asikla ulang tyg kat astro drp mengaji kan.Hiks.Sebenarnya semalam sy xtau sy cuti ke x.Ofice forensik kan kat kampus KL,cuma sy sj mintak ditempatkan kat opis transit forensik kat bangi neh.Xsanggup lagi dah nak redah jam cam dolu2.Congak sendiri.Dah dok bangi so kena ikot cuti selangor la kan.Ikut suka sj cuti:p..Mula la otak dok pk perancangan hari cuti.Plingggggg....Sogo dan Jalan TAR/Masjid India.Hahah.Tambahan bonus ngan payment masa bagi lecture kat JAKIM aritu dah masok.Terus call bs Adim mintak tolong jagakan.Mula plan nak kuar ngan membe sekolah dl,sekali dia call kena cancel sbb mak mertua dia nak dtg umah plak.Uhhh apa ada hal, srg2 pon xdak hal la kalo sogo masjid india tuh:D..915 sharp kuar dr umah,park keta kat lrt bukit jalil.Hazabun la kalo drive masok kl.Dah diwar-warkan 99.9% akan jam kl semalam kan.Owh mak aiii ramainya manusia kat sogo tuh.Nak pilih baju tangan sjla kot dapat masok.Bole imagine?:D..Seb baik jugak sengsorang,so bebas menyelit dan bergerak.Tgk org lain yg gerabak banyak tu punyala seksa.Yg bergaduh laki bini pon ada sbb anak hilang.Huhu.Tp kalo bawak Adim konfem xhilang sbb dia kena berdukung lagi.Tp akan rasa posa 2 bulan sjla kot.Hiks.As usual masa shoping akan lupa segala masalah.Posa pon xhengat neh.Yg tau sasarn brang2 yg nak.Dan yg lagi best tu sy jumpa kedai borong blouse kat belakang jalan tar.Selalu sy beli kat PKNS rm49 satu.Kat situ rupanya pemborong2 ambik.Satu rm18.80 sj!Apalagi kak limah pon angkut seangkut2nya.Haaa...Best2.Xsia2 memeriahkan suasana semalam.Konfem dah lengkap semua terus ambik lrt balik bukit jalil.Sampai umah dah pkl 345,rehat seketika pastu ambik anak.Kesian dia kena tgl sbb maknya nak bershoping;p...So mgu depan sesi mengutip kueh raya yg diorder plak.Waaa xsabarnya nak balik mgu depan.Raya bertiga..yeay:)..



Penat uolls..:D..lepas bukak posa kat Nilai Spring Hotel last weekend


Wednesday, August 10, 2011

100811

Dah 10 hari kita berpuasa (kalo arini berjaya la ek..hihi).Salam ramadhan.Xwish lagi kan.hik2.Berat betol mata nak ngangkat bulan posa neh.Selalu dalam 430 camtu si kecik dah mintak susu.Lepas susu dia akan zzzzzz balik.Maknya xbole la nak zzzzzz mcm anaknya.Kena bersahur supaya siang hari bertenaga,cergas dan cerdas.Waaaa kira hari2 la sy bangun 430 pagi.Xkira lagi tuh anak nak menyusu dalam pkl 2 pagi camtu.Selalunya dia request susu dalam 2 jam sekali.Tp selalu jugak sejam sekali.Yang sejam sekali neh mmg selalu kena picit hidung..gerrrrreemmm.Kita mengantukkan.Haha.Dek kerana hari2 lalok,sy hampir terlupa sy kena attend forum arini.Td masa drive baru teringat.Tgk dashboard dah pkl 8 pg.Forum stat pkl 8 mengikut tentatifnya lah.Huhu.Dan jarak nak sampai UKM memerlukan at least 10 minit lagi.Tibai sjla.Tujuan utama menghadiri forum?Sy dah dapat surat warning dr unit latihan xcukup menghadiri kursus iaitu 42 jam setahun.Huarrrggg sy kan baru balik dr cuti belaja.Baru sebulan kot.Celah mana nak attend kursus.Igtkan di excludekan dr penilaian KPI.Tidak rupa-rupanya.Kejar yop kejar.Sebelum ujung tahun.Heeee.Owh Sabtu lepas kami 3 beranak menjalankan misi baju raya.Dapat!baju melayu n ketayap adim paling cute:D.Tema thn ni?xbole gtau nanti org lain tiru.Haha.Dapat kat PKNS Shah Alam sana nu hah.Manusia punyala ramai.Adim no prob bawak jalan,behave:).Masa cari baju excited kemain,xigt neh posa.Dah sudah beli hah ambik..melepek haus.Singgah umah kakak ipar kat kota kemuning bukak posa sana.Nak sj telan sejag air laici tuh;p..Ahad sesi membeli stok2 pampers n barang2 dapor.Malam ayah Adim dah balik penang.Sunyi lagi rumah.Tp esok ayah Adim sampai lagi.Yeay..Jumaat ayah adim cuti tp ibu Adim ada meeting la plak kt kampus KL.Kali ni nak make sure sampai pkl 8 pagi,kena keluar pkl 630 pagi la maksudnya.Percubaan meninggalkan 2 beranak tu kat umah.Haihhhh...nak hanta bbysit ayahnya request nak jaga plak.Harus lepas meeting sy terbang balik sepang jenguk 2 org neh...
 
yeay..ni ketayap raya sy:D


Berkepit sj 2 org neh..:)


sesungguhnya sy sgt letih walaupon sy xposa..huhu

Footnotes: Mengapakan posa tahun ni sy xpenat...oleh itu bagaimana nak turun berat badan....huhuhuhuhuhuhuhu

Friday, August 5, 2011

Kisah Akak Brooch

Venue: Area Bandar Baru Bangi
Date: Dalam minggu ni la..(xigt hari apa)

Jalan2 then masok jenguk brooch kat booth yg jual brooch...

Akak Brooch : Pilih dik..akak jual murah2 sj
Me: Bp ringgit ni kak
Akak Brooch: 3 akak jual RM10 dik
Me:1 bp akak?
Akak Brooch: 1 RM3
Me:Sy nak 3 tp kira asing2 k...heeee

Dan sampai ke sudah akak tu xpaham maksud tersirat dah kerugian yg dialaminya..alahai lemahnya ilmu hisab dia...


Footnotes: Ayah Adim sampai malam neh..hoyeh:)...

Monday, August 1, 2011

EL

My dear baby Adim selsema.Semalam lagi nampak hidung dia mcm berair cuma lambat notice since dia xmeragam.Malam td dah ambik ubat.So far ok cuma pkl 2 malam td dia gelisah n menanges.Hidung tersumbat i guess.Cepat2 titik ubat yg doktor bagi.Pon mcm xjalan.Kesiannya tgk dia.Berdua plak menghadapi situasi genting n first time gini.Puas ubah posisi kedudukan dia nak bg selesa.Last sekali bg dia meniarap lepas tu sy urut2 belakang dia.Alhamdulillah ada kekuatan,ada ilham n xpanik xtentu hala.Sian anak ibu tidur meniarap.Lama jugak.Me??dah pastila xtido,risau plak anak tido telangkup mcm tu lemas.Dalam pkl 4 camtu nampak dia dah stabil,baringkan mcm biasa.Seb baik dia ok sampai pagi.N pagi ni dcd EL sjla.Risau jugak nak hantar dia umah bs.Dahla first day puasa kan.Nanti xterlayan adim karang.Takut jugak bs Adim xguna air suam mandikan dia.Kalo hari biasa ok,tp hari ni dia selsema so nak penjagaan lebih cket.Bukan sy xpercaya.Since kawen sy dah mula belaja percaya org lain sikit demi sedikit.Tp sy pon paham la,akak tu pon nanti mesti nak masak special2 cket utk anak2 dia.Hari pertama puasa kan.Kalo sy pg ofice pon mesti dok terbayang anak sy tgh xsehat ni kurang perhatian:)..Ambik cuti jaga sendiri ha puas hati.Ni dia tido dr pkl 10 lebih td sampai skang xbangun lagi.Penangan ubat la kot.Salam Ramadhan semua:)..tema baju raya anda??hekkk...sempat lagikk:p

Wednesday, July 27, 2011

Done

Dah setel arini punya hal.Heh.Dah setel bg lecture untuk JAKIM.Igtkan peserta2 yang terlibat just staf2 biasa,sekali tgk senarai nama ketua penolong pengarah kanan,penolong pengarah belaka dr pelbagai cawangan.Erkk..Tp it's normal la kalo ada nerbes bila kita nak buat sesuatu for the first time.U should worry kalo waaaah langsung xrasa apa2 okey:D..n so far td x ada la plak sy nampak yg tido during my session.Ada 2 ways interaction kira okla.Byk jugak yg ditanya.At first sy pun tertanya kenapa kena ajar org JAKIM how to sampling the DNA,how to handle crime scene,chain of custody all those things lah..actually drg ada unit yg mengeluarkan sijil halal,logo halal so that drg ada team jugak yg pg ambik sample makanan/raw material kat kilang contohnya to make sure xada unsur2 cik bab dalam tuh.Cara nak confirm just check the DNA on the material la kan.Kalo ada unsur2 tuh.xadala sijil/logo halal tu dikeluarkan.Xkesah la bp banyak kuantiti unsur cik bab dalam makanan.1,2 or 10 ,as long as exist we cannot take it:). Sy igt jugak ustaz2 ni naif ye.Tp during lecture sy ada sebut cket psl ambik DNA from mayat yang dibakar..tiba2 sy dengar ada suara sebut 'kite bakor,kite bakor'..slow sjla kat belakang2 tuh.Hahah.Ustaz2 pon xla naif sgt.Layan jugak hantu kak limah:P...

Esok straight ke cyberjaya.Dokek yolah ngan umah ni ha...kuar pkl 830 la nampaknya:p.Adim cibum2,esok kita bangun lewat ok;).Ada course kat cyberview lodge resort.Dah lama jugak menanti bila la nak bekursus kat sini.Dgr2 makanan sedap..hekla...bila nak berjaya dgn cemerlang sesi diet nehh....huhuuhu....

Tuesday, July 26, 2011

Quick update

Sempat lagi tuh mengupdate..:)..tomorrow i'll give talk on DNA to JAKIM.Waaa first time bg lec kat org2 dewasa aka bukan students aka outsiders neh.Hopefully semuanya berjalan lancar.Pokobondo eh nak goreng 2 slot esok;p..Adim dah tido.Masa ambik dia umah bs td,akak tuh kata dia tido lama siang td.Risau dah td dia pyh tido malam ni.Sekali cam selalu jugak.645 ptg dah xlarat angkat mata.Bg tido sjla.Ni sesi menunggu edisi khas, sambil mengadap laptop sambil menjeling2 ke arah budak kecik tuh supaya bila ada gerakan2 drastik sj terus bagi susu.Jadi dia akan tido continuosly till tomorrow morning.Rindu nak gomol dia tp karang dia bangun makcik dah xbole buat keja lain hokey.Hoho.....owhhh esok... 

Wednesday, July 20, 2011

Off..

Pipi sy mcm dah turun cket kan?xcibum2 dah kan..Hihi..


Is currently at peugeot service center,glenmerie shah alam.So cuti terus la arini.Kesian baby sulung dah lama xberservice..igt nak buat major service,sekali tgk quotation dlm rm1500.Sbb ada peugeot privilege card,dpt dalam rm1300.Uhuk2.Byk sgt pakai duit since bulan lepas.Untuk yg penting tapi xsegera (jadual tingkap johari..tau x kaedah tu?..Hiks)  tunggu dl.Bt service biasa2 sjla.Next time kita major k.Sementara menunggu tuh,jom aplikasi webcam (dah lama x on:D) ,beremel2,berfb,blog walking.Owh misi blog walking sekarang ialah mencari kedai yg ada jual jubah ala2 tok arab utk baby.Haa utk Adim la..whoelse:p..Kalo xjumpa jugak makanya pagi raya Adim pakai baju melayu sjla.Dah jumpa kat bangi kedai jual baju melayu baby hot;p.Ibu request kaler pink tahun ni.Si ayah tutup telinga ngan tgn.Xkuasa kaler2 jambu katanya.Kita tgk sapa menang nanti.Hak3.Owh lepas service ni nak melawat membe sekolah dl kat uitm.Tgh buat Phd.Huaaa membe sebelah katil sekolah dah nak habeh.Sy?Uhhhhhh thn depan sy nak sambung Phd jugak.harus bekerja keras neh!Hari pertama lapor diri lepas cuti belajar big bos (dekan) ty dah cr tempat utk Phd belom....tersedak!baru nak rilek2..huhu 

Tuesday, July 19, 2011

Weekend Nadim Raees

Alkisah weekend lepas.Pagi2 sabtu ayah Adim sampai.Awal jugak.Dalam pkl 5.Xexpect plak awal camtuh.Siap bole termenung lagi nak recall apasal talib cakap dah nak sampai.Iyala,mamai la kak bedah oiii,bp kali bangun bagi susu kat anakanda tersayang tuh..sesungguhnya tido malam sudah lagi tidak sempurna.Heh.Talib sampai umah pon ktrg continue tido lepas subuh tuh sampai pkl 10 xsilap.Tp sy suka!Minggu neh sy sempat masak sarapan.Tgk 2-2 org tuh nyenyak sj tido,sempatla sy buat nasi goreng.Ha?senang?Mmg sy reti yg senang2 sj pon;p..tambahan goreng nuget cket.Habeh sj pon 1 belanga tuh.Hiks.Tgh hari xpyh masak since ada makan free kat UKM.Actually sy ada kursus review kurikulum ijazah sains forensik kat Puri Pujangga UKM nun ha dr kamis sampai sabtu.Nak keluarkan buku program kenala update silibus kan.Karang budak2 xnak apply course forensik UKM.Hihi.Tp sy awal2 gtau ngan opismate lain sabtu mintak mahap xbole attend,sy bole review silibus sendiri malam2 kat umah.Weekend kena spend masa ngan laki dan anak.Laki tuh penting..seminggu xjumpa;p Nak disimpulkan di cni semua pon ada hal masing2 ari sabtu tuh.Plus review kurikulum untuk sarjana muda dah siap,tgl nak siapkan proposal nak offer master forensik sj.Tp mostly semua part agak complete kecuali adala leaking sana sini serba sedikit.Bole siapkan dalam masa terdekat.So ramaila xleh dtg sabtu tuh. Sah2 la jugak jabatan dah bayar segala bilik seminar,makan semua for three days tuh.Hmm apa lagi, tgh hari ibu ni ajak ayah Adim dan adim dtg makan kat UKM sjla.Cuma yg xbest, tau2 sj ramai xdtg arini.Piliham lauk ok.Cuma kuih muih,kek2 dan stall2 makanan tambahan xada.Malang la utk ayah Adim yg kuat makan tuh;p..Balik lepak umah sj..zzzzzz lagi 3 beranak sampai petang.Pkl 630 lepas mandikan Adim kami jalan kaki g pasar malam depan umah.Lupa seketika diet;p..Malam unplan juga telah ke Shah Alam umah membe sama2 kat USM dl.Newly wed..waaah sudah pregnant 7 mgu.Tahniah jek&su:)..sampai balik sepang dalam pkl 1145 camtu.kesian Adim terkebil2.Dia mmg xreti tido sendiri.Selagi kau xtepok bontot dia,mmg xtidola.Mengantuk la camana pon.Huhu.Esoknya tgk jam pkl 930 pon Adim still nyenyak.Tu la qada tido namanya,budak kecik pon tau:D..Ahad lepak2 sj umah,petang baru g lunch ngan beli barang dapor kat alamanda.Sampai umah dah nak maghrib.Dalam pkl 9 talib dah kena gerak balik penang so agak emosi di situ.Xtau nak luah camana...Tp tidak mengapa mgu ni bersua kembali..***kembali riang ria***:)



Takot x kalo jumpa anak harimau camni?U olls lari x??;p

Wednesday, July 13, 2011

Boleh x?

 Hai..pg td sy kacau ibu sy~


Xsabar sy nak tunjuk skill meniarap kat ayah;)


Huhu dah 2 hari puasa ni (arini xtau berjaya ke x..huhu).Semalam berjaya dgn lulus cemerlang.Adim pon naif sj pandang ibu bukak posa depan dia.Lps ibu dah kenyang dan bertenaga baru dia stat buat kompilasi merengek..hoho.Okla tuh.Dah pandai cari masa dan ketika bila nak merengek.Boleh x apa?Bole x kalo nak bukak posa.Letihla.dah baru pkl 12 lebih neh.Jauh lagi perjalanan.Huk2.Ish3...kena kuat semangat cket neh.Esok xbole posa sbb ada review kurikulum program,makanan dah disediakan.Xbaik membazir makanan yg dah ditempah;p..dah ari rabu kan arini..jumaat malam ayah adim sampai.Harus semangat!!:D.Owh anak kesayangan dah pandai meniarap sabtu lepas.Sejak dapat skill baru ni,byk plak akal keling dia.Nak tido mesti ada bunyi panjang kuar dr mulut dia.Kalo suasana senyap tu petanda dia dah tido la tuh.Dahtu malam2 tido dah xbp nak aman.Selalu dia gerak2 sy dah cepat bg susu.Dia akan menyusu dalam keadaan pejam,dah kenyang terus zzzzzz balik.Cam semalam tiba2 pkl 4 pg menangis tanpa ada sign gerak2 cam selalu.Terkejutla ibunya ni.Bagi susu xnak,tepok2 pon hentak2 kaki lagi.Menanges sambil pandang ibu kat sebelah,cam mintak simpati camtuh (xla bersungguh sgt,ala2 ngada gitu tp cukupla utk memeriahkan suasana hening pkl4 pg kan). Ibu dalam keadaan lalok ni pon terus cakap..'ikot suka adimla..ibu ngantok.Nak susu buat cara nak susu,nak mengada2 tgu siang'..pastu terus saya separa tido.Tgk2 dia kat sebelah pon tido balik dgn nyenyak.Haih la anak.Time tu jugak sy cium dia byk kali.Kesian sbb sy xlayan kot dia tido balik.HIks.Xsedar tuh kena cium.Dalam dok pandang dia tido nyenyak tuh tiba2 dia senyum (org tua2 kata agah uri).Terus kena cubit pp.Pon xsedar.Ibu pon sambung tido balik la.Sedar2 alarm dah bunyi.Pkl 6 dah.Cam biasa kena mandi sembayang cepat2 sebelom budak kecik ni terjaga.630 xbgun lagi.Liat benar dia nak g skulah arini.heh.640 sy terus kejut.Yela,kena la tukar pampers,baju,pakai bedak wangi2 dulu (biarpon xmandi..kekekeke) sebelom g umah bbysitr kan.Imej kenala jaga kan Adim..:) 

Tuesday, July 12, 2011

Xpaham!

Eh,aritu blog ni xfunction tau.spam kot.siap dah export semua ke blog baru dah..tgk2 arini function plaksss...ngada2 betol2..huhu

Wednesday, July 6, 2011

~Penyesuaian Diri~

Cepat sungguhla masa aii..xtaula org lain rasa cepat ke x.Sy mmg rasa xcukup masa.Oohh lupa.Last weeknd ari sabtu sesi mengangkut barang dr penang.Sewa lori 1 tan.Bole tahan jugak barang2 bila dah sumbat.Mula2 lori tu call nak gerak dalam 730 pagi.Memandangkan talib ikut dtg kl ngan lori tu jugak,bajet dalam tgh hari dah sampai so that dalam ptg tu jugak bole kemas umah.Sekali pkl 9 xgerak lagi,pkl 11 lori xsampai lagi.Sudahnya dkt pkl 2 petang baru gerak dr penang.Sah2 malam baru nak sampai.Talib plak sms gtau buatla apa2 yg patut dulu,lori gerak mcm siput.Memandangkan lambat lagi talib ngan barang2 nak sampai,kakak ipar ajak g lunch kat alamanda dl.Alang2 bole beli barang.Dalam hati risau jugak neh.Xpenah lagi bwk Adim ke shoping complex tanpa bapaknya.Huhu.Xpala,lets try.Sampai Alamanda dalam pkl 230 kalo xsilap.Makan kat Rasa foodcourt.Anak ibu mmg terbaik la.Dapat susu,senyum sj dalam stroller.Xmenyusahkan ibu langsung.Sayang dia:) Sambung lagi beli barang2 kat carefour.Sampai pkl 630 kat Alamanda,Adim steady sj.Barula ibu confident nak bwk Adim ngan org lain without ayah nanti (ada promosi dashing aritu..sempatla jugak ambik gamba remy ishak 2-3 keping.dia kurusla kat luar.xtough pon mcm dalam tv..xhensemla!) Sampai umah dah pkl 7.Terus mandikan Adim.Dalam dok kelam kabut nak tidokan anak,talib call cakap dia ngan barang2 dah sampai.Merempit lagi ibu ke kota warisan hanta kunci umah.Adim kakak ipar tolong jagakan.Malam tu mmg xlarat nak mengemasla.Kesian jugak kat talib.Pengumuman tambahan,peti ais kesayangan kemik n calar cket...sedey:((..huhu..Esok pagi lepas sarapan sy dan talib terus ke rumah.Mengemas brang2 yg agak banyak jugak tuh.Hoho.Again Adim kena tinggal ngan chik dia.Masa mengemas rumah tuh apasal ntah rasa mcm baru kawen plak.Mcm xbiasa.Igt sy srg sj yg rasa.Sekali masa gantung langsir ayah Adim cakap..'rasa mcm baru kawen plak kan'..heeee...sbb seminggu xjumpa kot:).Smpai ke maghrib jugakla mengemasnya.Dah agak setel semua balik umah kakak ipar nak ambik Adim.Perancangannya tido umah baru terus.Sbb malam esoknya talib dah nak balik penang(cuti sehari sj).Kalo xtido ahad malam tu,tetiba isnin malam terus tido berdua ngan Adim sj.Agak xbiasala kan.Dahla tempat baru.Isnin sy pon EL jugak.Bole beli stok dapur.Adim pagi2 buta dah kena hantar g umah babysitter.Heh.Lepas sarapan terus g alamanda lagi.Plan arini sempatla nak tgk wayang.Hmm hampeh.Tiket transformers sold out la.Makan2,beli barang sjla yg sempat.Okla aktiviti isnin tu,terasa dah lama xdating berdua (eh baru sj 10 hari kat UK aritu...memanjang berdua sj kan:p)..balik umah rehat sekejap,pkl 5 ambik anak kesayangan.Ptg tuh semua ayah dia uruskan.Mengekek2 Adim mandi ngan ayah.Ibu xambik tau pon (sebenarnya sedeh..lepas maghrib talib dah nak balik penang)..Malam tu kiranya betol2 first night tido berdua di rumah baru ngan anak.Tp Tuhan tu kan adil.So far Adim mcm paham keadaan ibu dia yg bz n terpaksa urus anak sorang2.Xmeragam pon dia.Lepas menyusu terus tido.Sy superwoman kan???Tp sy jugak manusia biasa...lepas hanta anak,baru terasa penat.Drive nak ke ofice utk hari pertama berdua tuh,menitik jugak air mata.Call talib terus teresak2.Xpala,xkesah sy penat.Untuk suami dan anak sy.Sy terlalu syg ke2-2 org neh....

Friday, July 1, 2011

At this moment




Now..at the moment..this second..i feel so down.Y people around keep scaring me.Ya Allah ya tuhanku...close my eyes...really hope my husband will come n hug me...:(

Wednesday, June 29, 2011

Budak ni kannnn~~~








Haaa geram betol dgn budak ni.Dah la kuat borak,penuh dgn drama swasta plak tuh..heeee.Kelmarin injection 3 bulan.Cam besala doktor nak observe perkembangan baby.



Doktor: Anak puan dah pandai apa dah setakat ni



Ibu baru nak stat jawab...


Adim: ooooo aaaaa ooooo geeeeeeee



Doktor: Owh dia dah pandai borak.Hehe.Nadim tgk lampu ye.Ada bp lampu tu



Adim: oooo aaaaaa



Doktor: owh dua..hehe


Haha..yg pasti byk mulut xikut ayah dia:p...



Ayah dia???Sy sgt rindu...forward to saturday plzzzz:(

Tuesday, June 21, 2011

Anniversary

Hadiah Anniversary

(Pen from Madame Tussaud Gift Shop)

**Nak bagi yg lain dah bankrap:D




Ni baru berkesempatan jenguk blog.Sangat bz lepas balik dr UK.Dengan demam selsemanya (xserasi dom uk maksudnya),dengan ada seminggu sj masa kat penang then dah kena balik kl,dgn kena masok kejanya balik,dgn xdapat rumah lagi,dengan xdapat babyitter Adim lagi,n the worst part production susu merudum sebb Adim xbreastfeed for 1 week (n dia pon dah jadi malas nak bf sbb puting tiruan kan xmemerlukan daya usaha yg tinggi utk menghisap).Eh ada lagi,selepas bertukar tangan yang membelai,perangai Adim pon berubah membuatkan kami laki bini mcm xreti nak handle anak.Serius sgt tertekan.Hari2 ujan airmata kat penang.Talib plak kena beku cuti sampai end of july.Owh sangat tekanan.X ada mood langsung nak menjenguk laman2 sosial neh.Menatap nasib diri sj la kekdahnya.Tp skang alhamdulillah semua dah pulih.Hasil paksaan ke atas Adim utk bf (sambil bf sambil mulut beleter,marah ibu agaknya tinggal dia kat kampung..sangat comel:D), rezeki Adim dah murah kembali.So hormon ibu kembali stabil.Semalam sy dah kembali ke ukm melaporkan diri.So hari petama jugak Adim dihantar ke rumah pengasuh.Uwaaa ibu menangis sepanjang jalan nak sampai tempat keja,xcukup lagi...sampai ke petang air mata dok menitik.Takot org xbole layan mcm sy layan anak kesayangan sy tuh.Adim kuat borak.Dia xkan menangis kalo org nak borak ngan dia.Asik call bbystr sj ty keadaan dia.Nak sampai petang sgtla lama sy rasa.Lagi tertekan sbb talib dah balik penang.Yes..rela atau tidak..sy tinggal berdua sj dgn anak di kl.Tuntutan kerjaya..huhuhuhu.Sy mmg kena sgt2 tough.Hati sgt tersentuh bila tgk laki bini bole handle anak sama2 setiap hari.Sedih!!Xmau tulis bab ni.Nak tulis pasal..errr tajuk entry td apa..owh anniversary.Tahun ni celebrate anniversary kat Norwich.Tp Norwich bukan ada apa sgt.Kalo Malaysia mcm Ipoh la kot.Tp London pon xla menarik sgt pown.Biasa sj.Nak tau sbb apa jadi camtu.Sbb setiap masa igt anak.Walaupon Adim xmcm anak mat saleh langsung,tp setiap kali nampak anak mat saleh dalam stroller,bergenang air mata.Tu pasal agaknya xmenikmati sgt.Heh.Anyway bersama suami tercinta,24 hours together for almost 10days was the best moment ever.Happy Anniversary dear...tomorrow i need u more than yesterday:)



Footnotes: gambar2 kat sana malas nak upload kat cni,lambat.Plus dah byk letak kat FB..

Thursday, June 2, 2011

Packing Time

Adim tengah diulit mimpi.Mengambil kesempatan yg ada packing barang2.Yg penting kena make sure barang Adim complete.Kelam kabut tok ngan tokwan nak handle Adim kalo barang xcukup nanti.Esok pagi gerak balik perlis, dalam lepas zohor gerak ke kl.Sabtu pagi we are flying to London.Yeay..anniversary2:D..Ehem2..lambat lagi adik Adim ok:)..


*Owh sedehnya starting from semalam.Adim mcm refuse nak breastfeed.Kasi dalam botol laju plak hisap..Jgnla mogok anak syg..Ibu susah hati:(

Wednesday, June 1, 2011

Rushing

Kesah semalam.Talib sampai umah dah dekat pkl 8 xsilap.Bila dia sampai,turn dia jaga adim sementara sy naik atas mandi.Tiap2 hari camtu,takut nak tgl adim sorang2.Karang syok2 mandi anak dok melalak kat bawah lak.Setel semua Talib kuar plak pg beli makan malam (sy xpenah masak lagi semenjak balik penang,eh semenjak bersalin.Huhu.Kat perlis semua mak yg buat.Balik cni mcm malas sj nak beli stok.End up tiap2 hari beli kedai).Semalam punya order ialah nasi goreng pataya;).Dah setel makan semua tuh,dah dekat 930 rasanya.Adim pon mulala garu kepala telinga semua.Sign dia mengantok.Merengek2 jugak cket2.Tetiba sj talib cakap.



Talib:Jom nur kasih.


Saya:Hah?Adim nak letak mana?


Talib:Mintak org kat kaunter tiket jagakan..haha.(Wah2..suka suki sj)..Cam besa la,tumpang umah mak,movie pkl 10'...


Saya:Malam esok sj la,dah nak pkl 10..xsiap lagi ni,barang2 adim pon xmasok beg lagi.



(sy pon naik tingkat atas nak ambik baju2 nak lipat)


Dalam dok bz kat atas..dengar org nyanyi..nur kasih..nur kasih..lewat ini kurasakan..kasih kian kudambakan....lalalalalala



Saya: (menjerit dari atas)..serius nak tgk malam ni jugak?


Talib:Ini serius..(nada wonderpets;p)



Apa lagi terus capai jeans+blouse+tudung indon..Siap!Turun bawah siapkan beg adim terus stat keta.As usual kalo dekat2 sy drive talib pegang anak.Dia behave sket kalo dgn bapak dia.Sampai umah mak dah pkl 940.Baik anak ibu.Terus tido dgn tokwan.Laki bini ni pon terus merempit ke sunway carnival.Sampai 10.05.Berlari2 anak ke GSC.Waahh dapat beli tiket.Haha.Movie stat pkl 1015.Hebatnya perancangan:D.Tp movie xla best sgt pown.Hoho.N masa tua nur amina is afida es.Xcantik nya nur bila tua.Hak3.Sampai umah mak nak ambik adim dah pkl 1220.Adim still tido dgn nyenyak lagi.Sampai ke pagi la tuh maksudnya.Kami pon sampai umah terus zzzzzz...ngantokss.



Malam ni punya agenda adalah stat packing baju2 serta barang2 ke UK sabtu ni.Serta jugak barang2 adim nak hanta balik perlis jumaat ni.Sebak!:(



Monday, May 30, 2011

Genap 27 Thn & Genap 2 Bulan

Ini kesah 27hb lepas.Besday suami tercinta:D..Adim pon lahir 27hb3.So sorang genap 27thn n sorang lagi genap 2 bulan.Happy besday to my beloved husband.Terima kasih kerana menjadi suami dan ayah terbaik.We both love u so much:)~~



Love u from both of us:)



Sukala tuh balik keja ada kek;p



2-2 nampak agak boring tgu ibu urut kaki:D..Biarkan janji ibu puas;p






Monday, May 23, 2011

2300511





Wah wah wah..nampak berdebu la blog neh..Tiup2 cket.Fuhh Fuhh..okeh dah bersih;p Takk..x bz pon cuma jejari malas nak menaip.Lagi satu,br nak feel menulis,kena buai adim plak.Itu yg bercinta tuh.Heh.Nak update yg mana satu eh?Byk since 2 mgu lepas kan.Tp malas la makcik nak recall balik.Huhu.Yg mgu lepas punyala.Still fresh lagi.Selasa mgu lepas wesak kan.Heaven bila laki cuti.Bukan apa nak kuar jalan sng.Nak handle anak kecik srg ataupon ngan org lain agak sukar la.Kalo ada bapak dia sng.Nak shoping mmg tidak bermasalah langsungla.Hihi.Alkisahnya best fren sy si Aisyah dh gtau awal2 nak dtg penang 17 sampai 21hb 5.Urusan sambung PhD dia di IPPT USM kat bertam tu.Wahh excitednya sy.Dah kuar pling pling tempat2 nak ajak ecah shoping.Sejenak kemudian baru sedar yg diri ini ada anak kecil.Bukan seperti ecah yg single mingle lagi.Huk2.Dalam dok bersusah hati tuh,ecah plak sms.'Seri ak salah booking flight la.17hb tuh wesak.Cuti la'..Haha..Pling pling skali lagi.Laki sy cuti jugakla maksudnya.Hurray:D.Mula la sesi mengadu (Sesuai dibuat pada malam hari untuk yg telah berumah tangga;p).Mengadu ngan Talib baju byk yg dah ketat,so x excited nak p London.Haha.Boley?Syurga2 bila laki jawab..'k nanti masa ambik ecah,kita tukar duit sekali kat airport pastu kita p shoping barang2 nak travel'..Seronok!Seronok!Hihi.Lagi seronok bila laki hulur wang dan dia pusing2 bersama bayi dalam stroller bagi masa bini shoping.Jatuh cinta lagi,lagi lagi kujatuh cinta.Ahakss.Ada grand sale la plak parkson 1st avenue tu.Mmg gembira rasa hatila kekdahnya.Makan,hantar ecah g hotel suma,dkt pkl 6 ptg jugak la sampai umah.Adim letih sgt kot.Pkl 9 terus flat dia.Kejut minum susu pon bo layan.Anak dah tido ayah dan ibu bole la layan movie.Movie hantu kak limah.Kesian kan,baru nak tgk.Semenjak ada anak ni,mana sempat nak follow movie..huhu.Dah tu gelak tutup mulut.Masing2 cuba mengingatkan sesama sendiri agar jgn gelak kuat2,nanti anak bangun haru:p..Tiap2 malam g ambik ecah kat hotel bwk g makan.Tu sjla cara nak entertain dia.Siang talib keja pyh plak sy nak kuar.Adim sah2 la kena pos p umah tok penang.Sabtu pagi memandangkn flight ecah pkl 655,means check in pkl 555.Harusla sy kena kuar umah pkl 5 g ambik ecah kat hotel bwk g airport.Tingal la ayah menjaga anak kat umah pagi2 buta tu.Eh saya dah siap panaskan susu semua,dah tau area 530 camtu adim nak susu.Masokkan dlm warmer letak tepi talib.berkali2 pesan bagi susu sambil riba,takut anak tersedak.Sampai umah tgk 2-2 terbongkang lagi,susu habeh sebotol.Lulus!Bole tgl lagi la maksudnya lepas ni.Hiks...




Footnotes:Nampak gambar kat atas tuh.Tu sy ngan ecah.Dulu masa mula2 masok usm sy gemok drp ecah.Then dkt2 nk habeh u ecah gemok drp sy.Skang lepas bersalin sy kembali gemok drp ecah.Betol la hidup umpama roda.kejap kita di atas,kejap kita di bawah..haha